skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić szwedzkie klopsiki jak w IKEA? Przygotuj składniki. Pomimo dużej liczby składników ich skład jest bardzo prosty i wszystkie są dostępne. Aby klopsiki były szczególnie soczyste, delikatne i smaczne, lepiej jest użyć mielonej wieprzowiny i wołowiny w równych częściach. Mięso mielone można użyć gotowego lub samodzielnie nakręcić z mięsa w maszynce do mięsa.
Krok 2:
Obierz cebulę, drobno posiekaj nożem i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor.
Krok 3:
Oprócz mięsa mielonego, aby uzyskać soczystość gotowego produktu, należy użyć bułki tartej i gotowanych ziemniaków. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na kilka kawałków, ugotować ziemniaki jak na puree w osolonej wodzie. Odcedź wodę, zetrzyj ziemniaki, pozwól im trochę ostygnąć. W misce umieść mięso mielone, ziemniaki, cebulę.
Krok 4:
Dodaj bułkę tartą, wlej trochę mleka, dodaj zmiękczone lub stopione i schłodzone do temperatury pokojowej masło i ubij jajko kurze.
Krok 5:
Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj masę, aby uzyskać jednorodną konsystencję mięsa mielonego. Z przygotowanego mięsa mielonego uformuj małe klopsiki, zwiń je w bułkę tartą.
Krok 6:
Na patelni rozgrzej razem masło i olej roślinny. Połóż na nim ugotowane klopsiki.
Krok 7:
Smaż je ze wszystkich stron na złoty kolor na dużym ogniu. Następnie musisz ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem i doprowadzić do gotowości, trzymając w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Krok 8:
Przygotuj kremowy sos do klopsików. Aby to zrobić, włóż masło na patelnię, rozpuść je, wlej mąkę pszenną do masła i szybko wymieszaj masę, aby mąka nie zebrała się w grudki. Natychmiast wlej trochę wody, jednocześnie mieszając mieszaninę. Wlej również śmietanę, ponownie wszystko mieszając. Gdy sos będzie jednorodny w konsystencji, wystarczająco gęsty, dodaj przyprawy do smaku. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
Krok 9:
Gotowanie dżemu borówkowego. Umyj jagody, włóż do rondla, zetrzyj je, dodaj cukier i trochę wody, podpal, gotuj na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Usuń dżem z ognia, ostudź.
Krok 10:
Podawaj klopsiki na stole z sosem śmietanowym i dżemem borówkowym. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?"
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
*
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g