szwedzkie klopsiki jak w IKEA

pyszne, soczyste klopsiki z delikatnym sosem i dżemem borówkowym! Takie danie jak szwedzkie klopsiki jest prawdopodobnie znane wielu odwiedzającym sklepy sieci handlowej IKEA. To danie jest dość popularne, pomimo jego składników, które są niezwykłe na pierwszy rzut oka. Są to klopsiki mięsne podawane w tradycyjnej formie z dżemem borówkowym i kremowym sosem. Ale dżem borówkowy w ogóle nie psuje smaku potrawy, wręcz przeciwnie, tworzy szczególny wyrafinowany smak, doskonale harmonizując z innymi składnikami.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 51 % 18 g
węglowodany 34 % 12 g
232 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szwedzkie klopsiki jak w IKEA? Przygotuj składniki. Pomimo dużej liczby składników ich skład jest bardzo prosty i wszystkie są dostępne. Aby klopsiki były szczególnie soczyste, delikatne i smaczne, lepiej jest użyć mielonej wieprzowiny i wołowiny w równych częściach. Mięso mielone można użyć gotowego lub samodzielnie nakręcić z mięsa w maszynce do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, drobno posiekaj nożem i smaż na oleju roślinnym na złoty kolor.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oprócz mięsa mielonego, aby uzyskać soczystość gotowego produktu, należy użyć bułki tartej i gotowanych ziemniaków. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na kilka kawałków, ugotować ziemniaki jak na puree w osolonej wodzie. Odcedź wodę, zetrzyj ziemniaki, pozwól im trochę ostygnąć. W misce umieść mięso mielone, ziemniaki, cebulę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj bułkę tartą, wlej trochę mleka, dodaj zmiękczone lub stopione i schłodzone do temperatury pokojowej masło i ubij jajko kurze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól i czarny pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj masę, aby uzyskać jednorodną konsystencję mięsa mielonego. Z przygotowanego mięsa mielonego uformuj małe klopsiki, zwiń je w bułkę tartą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na patelni rozgrzej razem masło i olej roślinny. Połóż na nim ugotowane klopsiki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż je ze wszystkich stron na złoty kolor na dużym ogniu. Następnie musisz ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem i doprowadzić do gotowości, trzymając w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj kremowy sos do klopsików. Aby to zrobić, włóż masło na patelnię, rozpuść je, wlej mąkę pszenną do masła i szybko wymieszaj masę, aby mąka nie zebrała się w grudki. Natychmiast wlej trochę wody, jednocześnie mieszając mieszaninę. Wlej również śmietanę, ponownie wszystko mieszając. Gdy sos będzie jednorodny w konsystencji, wystarczająco gęsty, dodaj przyprawy do smaku. Wymieszaj i zdejmij z ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowanie dżemu borówkowego. Umyj jagody, włóż do rondla, zetrzyj je, dodaj cukier i trochę wody, podpal, gotuj na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Usuń dżem z ognia, ostudź.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj klopsiki na stole z sosem śmietanowym i dżemem borówkowym. Smacznego!

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

sekrety, życiowe hacki i wszystkie najbardziej przydatne wskazówki przeczytaj w artykule: "śmietana i śmietana w sosie śmietanowym: co zrobić, aby się nie zsiadło?" 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

*

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy