dżem truskawkowy na zimę

pyszne, jasne, pachnące, proste, z letnim nastrojem! Dżem truskawkowy na zimę to kawałek lata długiej, mroźnej zimy! Jest bardzo prosty w gotowaniu, smakuje niesamowicie. Nadaje się do serwowania herbaty, kawy, naleśników, naleśników. Może być stosowany jako nadzienie do ciast i pasztecików.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 53 g
215 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem truskawkowy na zimę? Przygotuj produkty według listy. Bez względu na to, jakie truskawki weźmiesz: ze sklepu, z lasu lub z własnego ogrodu. Najważniejsze jest to, że jest świeży, pachnący, całe jagody. A to dla Ciebie bukiet truskawek na nastrój!))

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ostrożnie posortuj truskawki, usuń łodygę i liście. Usuń wszystkie pomarszczone i zepsute jagody ,ale możesz zostawić niedojrzałe, zielonkawe / nie zepsuje dżemu/. To najbardziej żmudny i długi proces, ale czysta jagoda jest lepsza do dżemu, więc posortuj! Następnie truskawki delikatnie opłucz pod bieżącą wodą/zbieram trochę jagód w durszlaku i podlewam słabym ciśnieniem chłodnej wody z głowicy prysznicowej/.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozwól wodzie spłynąć i natychmiast wlej do miski do gotowania. Naprzemiennie warstwy jagód i cukru (dzielę jagodę na dwie miski; wkładam do miski nie więcej niż 2 KG, więc wygodniej jest gotować; natychmiast dodaję 1 kg cukru na miskę). Następnie pozostaw jagodę w temperaturze pokojowej, aż sok się uwolni, około 2 do 3 godzin. Następnie umieść miskę na kuchence.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Najpierw włącz niskie ciepło i delikatnie wymieszaj jagodę. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru w wydzielanym soku, zwiększ ciepło do średniego i zagotuj. W takim przypadku piana zacznie się wyróżniać. Delikatnie wymieszaj dżem, pozwól masie zagotować się dwa razy, za każdym razem mieszając jagodę, aby równomiernie się rozgrzać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zdejmij miskę truskawek z pieca, wbij piankę w środek i wyjmij łyżką. W tym celu delikatnie poruszam miednicą w prawo-w lewo, w przód iw tył. Ale rób to bardzo ostrożnie, ponieważ łatwo się poparzyć, bądź ostrożny!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W gorącym dżemie dodaj pozostały cukier i dobrze mieszaj, aż się rozpuści. Pozwól dżemowi całkowicie ostygnąć i parzyć przez 3-4 godziny. Następnie powtórz kroki gotowania dwa razy. Po trzecim gotowaniu pod koniec gotowania dodaj kwas cytrynowy do dżemu, usuń piankę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj szklane słoiki: opłucz je sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, rozłóż pokrywki. Włącz piekarnik na 150 stopni, po osiągnięciu ustawionej temperatury sterylizuj słoiki 0,5 l-10 minut, 1l-15 minut. Dla mnie ta metoda sterylizacji jest najwygodniejsza, ale słoiki można sterylizować w kuchence mikrofalowej lub na parze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej gorący dżem do suchych, jeszcze ciepłych sterylizowanych słoików. Natychmiast przekręć słoiki z gorącym dżemem, wytrzyj do czysta i obracając pokrywkę, ostudź. Przechowuj dżem w piwnicy lub lodówce. Może być przechowywany do dwóch lat.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oto taki jasny i piękny dżem truskawkowy! Miłego picia herbaty!

na Syberii jest dużo truskawek. Nie sadzimy jej w domkach letniskowych, jest leśna. Rośnie na słonecznych polanach, często na wzniesieniach. Montaż jest dość kłopotliwy, dlatego miejscowi nadal nazywają go pieszczotliwie "pełzaczem". I oczywiście zyskujemy nie 1 kg, ale wiadra. Dlatego podaję przepis na taką ilość jagód. Było wiadro o pojemności 10 litrów., po oczyszczeniu okazało się, że 3,8 kg jagód, gotowy dżem 4,9 litra. Oznacza to, że prawie 5 litrów słoików, ale wlewam je do słoików o mniejszej objętości, jest to dla nas wygodniejsze.

metoda gotowania jest jak pięciominutowy dżem, ale nadal jest inna. Tutaj również gotujemy trzy razy, ale nie pozwalamy na ciągłe gotowanie przez 5 minut, ale gotujemy tylko trzy razy. To cała różnica, ale każda delikatna jagoda w tej metodzie pozostaje nienaruszona.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Truskawka ogrodowa - 32   kcal/100g

Podobne przepisy