Botwinia klasyczna

Idealny zamiennik okroshki i buraków w gorącym czasie. Botwina jest znacznie bardziej satysfakcjonująca ze względu na bulion mięsny, ale jednocześnie lekka ze względu na dużą ilość zieleni i warzyw. A ta zupa jest szybka i prosta.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 4 g
tłuszcze 50 % 5 g
węglowodany 10 % 1 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować botwinę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Botwinę można zrobić z mięsem i bulionem mięsnym lub z rybą w bulionie rybnym. W mojej rodzinie wolą mięso, przedstawię ci to. Będzie potrzebować chudego mięsa, warzyw, kwasu chlebowego, ziół i najważniejszego produktu, bez którego nie będzie to botwina - buraki. Umyj i osusz warzywa i zioła. Najpierw gotujemy mięso, ponieważ potrzebujemy go razem z bulionem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Mięso, mam wieprzowinę, opłucz, włóż do garnka i zalej zimną, czystą wodą. To zimna, woda, aby nie zaparzyć górnego białka na mięsie, dzięki czemu bulion okaże się "pusty". Umieść na średnim ogniu i zagotuj, usuwając pianę. Następnie zmniejsz ogień do minimum, włóż cebulę, czosnek, zioła i sól. Bez przykrycia gotuj przez 40 minut, aż mięso będzie gotowe.Zdejmij z ognia i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ogórek w paski i włóż do miski, jeśli robisz na wspólnym talerzu lub rozłóż porcje. Ogórki są najlepsze z ogrodu, ale jeśli nie, wybierz Nie duże, elastyczne, zielone i bez uszkodzeń. Jeśli są przynajmniej trochę zepsute, wyrzuć je bez żalu, ponieważ zgnilizna już zapuściła korzenie w całym owocu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W rzodkiewce odetnij ogony i pokrój w cienkie paski i dodaj do miski z ogórkiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj koperek, pietruszkę i szczypiorek i Posol. Włóż do miski i zmiksuj tłuczkiem, aby wypuściły sok i zmiękły.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść warzywa w misce z pokrojonymi warzywami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzony bulion przecedzić przez drobne sito do rondla. Wlej zimny kwas chlebowy i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj musztardę do garnka, sól i wymieszaj. Dostosuj musztardę do swoich upodobań, poza tym ma różną ostrość, więc nie ma dokładnej ilości.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej powstały kwas chlebowy do talerza z warzywami. Usuń ogonki z buraków i pokrój w cienkie paski. Jeśli wierzchołki są duże i już stały się zbyt twarde, zagotuj je wrzątkiem. Ale moje szczyty są Młode i dlatego nie było to konieczne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż gotowane mięso w jednym kawałku lub pokrój w paski i dodaj do botwiny. Sól, w razie potrzeby, pieprz i podawaj ze śmietaną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal / 100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Kwas - 25   kcal/100g
  • Liście buraka - 12   kcal/100g

Podobne przepisy