skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować botwinę? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Botwinę można zrobić z mięsem i bulionem mięsnym lub z rybą w bulionie rybnym. W mojej rodzinie wolą mięso, przedstawię ci to. Będzie potrzebować chudego mięsa, warzyw, kwasu chlebowego, ziół i najważniejszego produktu, bez którego nie będzie to botwina - buraki. Umyj i osusz warzywa i zioła. Najpierw gotujemy mięso, ponieważ potrzebujemy go razem z bulionem.
Krok 2:
Mięso, mam wieprzowinę, opłucz, włóż do garnka i zalej zimną, czystą wodą. To zimna, woda, aby nie zaparzyć górnego białka na mięsie, dzięki czemu bulion okaże się "pusty". Umieść na średnim ogniu i zagotuj, usuwając pianę. Następnie zmniejsz ogień do minimum, włóż cebulę, czosnek, zioła i sól. Bez przykrycia gotuj przez 40 minut, aż mięso będzie gotowe.Zdejmij z ognia i ostudź.
Krok 3:
Pokrój ogórek w paski i włóż do miski, jeśli robisz na wspólnym talerzu lub rozłóż porcje. Ogórki są najlepsze z ogrodu, ale jeśli nie, wybierz Nie duże, elastyczne, zielone i bez uszkodzeń. Jeśli są przynajmniej trochę zepsute, wyrzuć je bez żalu, ponieważ zgnilizna już zapuściła korzenie w całym owocu.
Krok 4:
W rzodkiewce odetnij ogony i pokrój w cienkie paski i dodaj do miski z ogórkiem.
Krok 5:
Drobno posiekaj koperek, pietruszkę i szczypiorek i Posol. Włóż do miski i zmiksuj tłuczkiem, aby wypuściły sok i zmiękły.
Krok 6:
Umieść warzywa w misce z pokrojonymi warzywami.
Krok 7:
Schłodzony bulion przecedzić przez drobne sito do rondla. Wlej zimny kwas chlebowy i wymieszaj.
Krok 8:
Dodaj musztardę do garnka, sól i wymieszaj. Dostosuj musztardę do swoich upodobań, poza tym ma różną ostrość, więc nie ma dokładnej ilości.
Krok 9:
Wlej powstały kwas chlebowy do talerza z warzywami. Usuń ogonki z buraków i pokrój w cienkie paski. Jeśli wierzchołki są duże i już stały się zbyt twarde, zagotuj je wrzątkiem. Ale moje szczyty są Młode i dlatego nie było to konieczne.
Krok 10:
Połóż gotowane mięso w jednym kawałku lub pokrój w paski i dodaj do botwiny. Sól, w razie potrzeby, pieprz i podawaj ze śmietaną.
Krok 11:
Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal / 100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal / 100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Kwas - 25 kcal/100g
- Liście buraka - 12 kcal/100g