rosół z kurczaka z jajkiem

bulion z jajkiem możesz stworzyć w kuchni w 1,5 godziny. Na bazie bulionu możesz przygotować wiele pysznych i soczystych potraw, zup, barszczu lub po prostu podać go jako niezależne danie z grzankami, tostami, krakersami i ziołami.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 4 g
tłuszcze 50 % 4 g
węglowodany 0 % 0 g
48 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Używaj tylko drobiu - na jego podstawie bulion jest złoty, bogaty, zdrowy i pożywny. Ptaki brojlerów nadają się do pieczenia i smażenia - mają więcej masy niż tłuszczu. Staraj się kupować drób od zaufanych dostawców, ponieważ wielu sprzedawców ociera tusze zakazanymi lekami, aby dłużej były świeże!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz warzywa i spłucz. Pokrój na duże kawałki: cebulę na ćwiartki, marchewkę na krążki. Najlepiej gotować drób w powolnej kuchence lub patelni, ponieważ wymaga długiej obróbki cieplnej-co najmniej 1,5 godziny! Opłucz tuszę kurczaka w wodzie, włóż do miski lub kotła, dodaj kawałki warzyw i liście laurowe. Staraj się nie używać ziaren pieprzu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku. W ogóle nie dodawaj zieleni! Jeśli dodasz zielenie przed gotowaniem, bulion zmieni kolor na zielony i musisz uzyskać jasnożółty, złoty. Warzywa są dodawane do talerzy podczas serwowania i nic więcej. Wlej wodę do pojemnika. Jeśli miska multicookera ma pojemność 5 litrów, wlej 4 litry, ponieważ płyn się zagotuje. Polecam wlać więcej wody-bulion po schłodzeniu można zamrozić w pojemnikach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj drób z warzywami przez 1,5 godziny, pamiętaj, aby usunąć powstałą pianę łyżką cedzakową, uważając, aby nie spuścić stopionego tłuszczu. Gdy tylko danie będzie gotowe, wyjmij gotowaną tuszę z kurczaka z pojemnika i zdemontuj na części, pozwalając lekko ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Bulion kadzi wlać do talerzy. Gotuj jajko kurze na twardo przez 10-12 minut, ostudź, obierz i spłucz. Jeśli piana nie została usunięta, a bulion okazał się mętny, przecedź go przez warstwę gazy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przekrój jajko na pół i umieść na talerzach, udekoruj świeżym koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem, czosnkiem. Polecam wlać pozostały bulion do pojemników z obranym gotowanym mięsem z kurczaka i zamrozić, jeśli nie planujesz jeść w najbliższej przyszłości. Taki preparat niezwykle ułatwia przygotowanie pierwszych potraw-wystarczy rozmrozić go w rondlu lub kotle i gotować zupę z warzywami przez 10-15 minut lub ugotować drugie danie.

rosół z jajkiem to nie tylko smaczne, ale także zdrowe danie, które jest zalecane do regeneracji sił po chorobie, wzmocnienia odporności dzieci itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy