skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Używaj tylko drobiu - na jego podstawie bulion jest złoty, bogaty, zdrowy i pożywny. Ptaki brojlerów nadają się do pieczenia i smażenia - mają więcej masy niż tłuszczu. Staraj się kupować drób od zaufanych dostawców, ponieważ wielu sprzedawców ociera tusze zakazanymi lekami, aby dłużej były świeże!
Krok 2:
Obierz warzywa i spłucz. Pokrój na duże kawałki: cebulę na ćwiartki, marchewkę na krążki. Najlepiej gotować drób w powolnej kuchence lub patelni, ponieważ wymaga długiej obróbki cieplnej-co najmniej 1,5 godziny! Opłucz tuszę kurczaka w wodzie, włóż do miski lub kotła, dodaj kawałki warzyw i liście laurowe. Staraj się nie używać ziaren pieprzu.
Krok 3:
Dodaj sól i zmielony czarny pieprz do smaku. W ogóle nie dodawaj zieleni! Jeśli dodasz zielenie przed gotowaniem, bulion zmieni kolor na zielony i musisz uzyskać jasnożółty, złoty. Warzywa są dodawane do talerzy podczas serwowania i nic więcej. Wlej wodę do pojemnika. Jeśli miska multicookera ma pojemność 5 litrów, wlej 4 litry, ponieważ płyn się zagotuje. Polecam wlać więcej wody-bulion po schłodzeniu można zamrozić w pojemnikach.
Krok 4:
Gotuj drób z warzywami przez 1,5 godziny, pamiętaj, aby usunąć powstałą pianę łyżką cedzakową, uważając, aby nie spuścić stopionego tłuszczu. Gdy tylko danie będzie gotowe, wyjmij gotowaną tuszę z kurczaka z pojemnika i zdemontuj na części, pozwalając lekko ostygnąć.
Krok 5:
Bulion kadzi wlać do talerzy. Gotuj jajko kurze na twardo przez 10-12 minut, ostudź, obierz i spłucz. Jeśli piana nie została usunięta, a bulion okazał się mętny, przecedź go przez warstwę gazy.
Krok 6:
Przekrój jajko na pół i umieść na talerzach, udekoruj świeżym koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem, czosnkiem. Polecam wlać pozostały bulion do pojemników z obranym gotowanym mięsem z kurczaka i zamrozić, jeśli nie planujesz jeść w najbliższej przyszłości. Taki preparat niezwykle ułatwia przygotowanie pierwszych potraw-wystarczy rozmrozić go w rondlu lub kotle i gotować zupę z warzywami przez 10-15 minut lub ugotować drugie danie.
rosół z jajkiem to nie tylko smaczne, ale także zdrowe danie, które jest zalecane do regeneracji sił po chorobie, wzmocnienia odporności dzieci itp.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g