pilaw uzbecki klasyczny z jagnięciną w kotle

Spróbuj pilawu jagnięcego w kotle-prawdziwy i pyszny! Klasyczny pilaw gotowany w kazanie jest najbliższy Narodowemu daniu uzbeckiemu. Kocioł pozwala utrzymać temperaturę przez długi czas po wyłączeniu pieca, co umożliwia wchłonięcie całej cieczy. Pilaw okazuje się pachnący i kruchy!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 35 % 6 g
węglowodany 41 % 7 g
101 kcal
IG: 29 / 0 / 71

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować klasyczny uzbecki pilaw z jagnięciną? Przygotuj produkty według listy. Polecam używać wody filtrowanej. Do namoczenia berberysu potrzebujemy trochę wody, a dla samego pilawu ilość wody jest wskazana w przybliżeniu, tradycyjnie wlewa się ją w procesie gotowania "na oko", aby po włożeniu ryżu do kotła przykryła go 1 cm (lub grubość palca).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wrzącą wodę na suchy berberys, pozwól mu się namoczyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Postaw kocioł na ogniu, podgrzej i wlej olej. W rozgrzanym oleju słonecznikowym usmażyć najpierw cebulę pokrojoną w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj marchewki pokrojone w paski. Ważne: tradycyjnie marchewki są krojone, ale wielu często zaniedbuje ten moment i trze je na tarce. Pamiętaj, że nie chodzi tu tylko o tradycję, ale także o wygląd i smak potrawy. Pokrojona marchewka zachowa swój kształt podczas gotowania, starta na tarce stanie się papkowata i zmieszana z resztą składników. Wybierz dla ciebie, ale bardziej podoba mi się tradycyjna wersja. Podsmaż warzywa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj pokrojoną na kawałki jagnięcinę. Obsmażać. Na tym etapie jagnięcina nie musi być smażona do miękkości, powinna być tylko dobrze usmażona na zewnątrz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj szafran - można go wcześniej zalać wrzącą wodą lub drobno zmielić i wlać do pilawu. Wyślij tam kurkumę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj berberys. Wlej szklankę gorącej wody i gotuj na małym ogniu, aż mięso się ugotuje (mieszanka smażonych warzyw z mięsem nazywa się zirvak).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Teraz kolej na ryż. Jeśli weźmiesz zwykły ryż, musisz go posortować i dobrze spłukać, a następnie wyrzucić na sito i pozwolić mu spłynąć. Wlej ryż do kotła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj gorącą (świeżo ugotowaną) wodę, aby przykryła ryż około 1 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj całą główkę czosnku do środka (tylko sztywna podstawa jest cięta, a najwyższe warstwy łuski są usuwane, które można łatwo usunąć) lub pojedyncze ząbki, przecięte na krzyż (pozwala to czosnkowi nadać cały aromat pilawowi).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Tomij pilaw jagnięcy w kotle na małym ogniu pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta. Nie warto mieszać pilawu, w przeciwnym razie ryż zamieni się w owsiankę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowy pilaw można zdjąć z ognia i, w razie potrzeby i czasu, pozostawić pod przykryciem przez 15-20 minut. Dzięki temu będzie tylko smaczniejszy. Podawaj pilaw jagnięcy, ładnie układając na dużym talerzu. Smacznego!

pilaw jagnięcy w kotle to popularny uzbecki przepis na pilaw, który stał się klasykiem.

teraz pilaw gotuje się w powolnej kuchence, w piekarniku, na patelni, a nawet w garnku. Ale zawsze musisz wziąć pod uwagę cechy gotowania. W kotle pilaw jest najbardziej kruchy i aromatyczny ze względu na grube ściany i materiał (zwykle żeliwo).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ryż na parze - 123   kcal/100g

Podobne przepisy