skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować klasyczny uzbecki pilaw z jagnięciną? Przygotuj produkty według listy. Polecam używać wody filtrowanej. Do namoczenia berberysu potrzebujemy trochę wody, a dla samego pilawu ilość wody jest wskazana w przybliżeniu, tradycyjnie wlewa się ją w procesie gotowania "na oko", aby po włożeniu ryżu do kotła przykryła go 1 cm (lub grubość palca).
Krok 2:
Wlej wrzącą wodę na suchy berberys, pozwól mu się namoczyć.
Krok 3:
Postaw kocioł na ogniu, podgrzej i wlej olej. W rozgrzanym oleju słonecznikowym usmażyć najpierw cebulę pokrojoną w półpierścienie.
Krok 4:
Dodaj marchewki pokrojone w paski. Ważne: tradycyjnie marchewki są krojone, ale wielu często zaniedbuje ten moment i trze je na tarce. Pamiętaj, że nie chodzi tu tylko o tradycję, ale także o wygląd i smak potrawy. Pokrojona marchewka zachowa swój kształt podczas gotowania, starta na tarce stanie się papkowata i zmieszana z resztą składników. Wybierz dla ciebie, ale bardziej podoba mi się tradycyjna wersja. Podsmaż warzywa.
Krok 5:
Dodaj pokrojoną na kawałki jagnięcinę. Obsmażać. Na tym etapie jagnięcina nie musi być smażona do miękkości, powinna być tylko dobrze usmażona na zewnątrz.
Krok 6:
Dodaj szafran - można go wcześniej zalać wrzącą wodą lub drobno zmielić i wlać do pilawu. Wyślij tam kurkumę.
Krok 7:
Dodaj berberys. Wlej szklankę gorącej wody i gotuj na małym ogniu, aż mięso się ugotuje (mieszanka smażonych warzyw z mięsem nazywa się zirvak).
Krok 8:
Teraz kolej na ryż. Jeśli weźmiesz zwykły ryż, musisz go posortować i dobrze spłukać, a następnie wyrzucić na sito i pozwolić mu spłynąć. Wlej ryż do kotła.
Krok 9:
Dodaj gorącą (świeżo ugotowaną) wodę, aby przykryła ryż około 1 cm.
Krok 10:
Dodaj całą główkę czosnku do środka (tylko sztywna podstawa jest cięta, a najwyższe warstwy łuski są usuwane, które można łatwo usunąć) lub pojedyncze ząbki, przecięte na krzyż (pozwala to czosnkowi nadać cały aromat pilawowi).
Krok 11:
Tomij pilaw jagnięcy w kotle na małym ogniu pod przykryciem, aż cała woda zostanie wchłonięta. Nie warto mieszać pilawu, w przeciwnym razie ryż zamieni się w owsiankę.
Krok 12:
Gotowy pilaw można zdjąć z ognia i, w razie potrzeby i czasu, pozostawić pod przykryciem przez 15-20 minut. Dzięki temu będzie tylko smaczniejszy. Podawaj pilaw jagnięcy, ładnie układając na dużym talerzu. Smacznego!
pilaw jagnięcy w kotle to popularny uzbecki przepis na pilaw, który stał się klasykiem.
teraz pilaw gotuje się w powolnej kuchence, w piekarniku, na patelni, a nawet w garnku. Ale zawsze musisz wziąć pod uwagę cechy gotowania. W kotle pilaw jest najbardziej kruchy i aromatyczny ze względu na grube ściany i materiał (zwykle żeliwo).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ryż na parze - 123 kcal/100g