Zupa z pierogami i ziemniakami

obfita i bogata zupa na stół. Pierogi do tego dania można wziąć Nie w sklepie, ale ugotowane własnymi rękami w domu. Zwykle robię małe półfabrykaty na takie okazje-robię małe pierogi tylko na zupę i przechowuję je w zamrażarce.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
66 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz, umyj i pokrój ziemniaki w średniej wielkości kostkę. Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Obierz cebulę i pokrój tak małe, jak to możliwe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej zimną wodę do rondla, dodaj trochę soli i dodaj ziemniaki. Napełniamy ziemniaki zimną wodą, aby powstał wywar ziemniaczany. I solimy go na początku, aby kostki nie gotowały się i pozostały nienaruszone. Stawiamy patelnię na średnim ogniu, czekamy na gotowanie, usuwamy pianę i gotujemy ziemniaki przez 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowanie smażenia. Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go i rozłóż cebulę. Smażyć mieszając na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj marchewkę do cebuli i smaż przez kolejne 5 minut podczas mieszania. Możesz dusić warzywa trochę dłużej, spójrz na ich stan.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondelku z ziemniakami wlej mrożone pierogi, wymieszaj. Pozwól wodzie zagotować się i gotuj zupę na umiarkowanym ogniu, aż pierogi się pojawią-to około 5 minut. Wziąłem średnie pierogi. Możesz wziąć specjalne zupy, które są bardzo małe lub wziąć większe pierogi. Całkowity czas gotowania pierogów będzie zależał od ich wielkości. Ale w każdym razie po wynurzeniu powinno minąć nie więcej niż 5 minut: tylko małe wynurzą się nieco wcześniej, a Duże później.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy pierogi wynurzą się na powierzchnię i ugotują przez określony czas, wlej smażoną cebulę i marchewkę do rondla, trochę soli i pieprzu do smaku. Możesz dodać przyprawy " do zupy" lub zamiast czarnego mielonego pieprzu dodać mieszankę mielonej papryki. Dodaj masło, aby wzmocnić smak i pozwól zupie się zagotować.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej posiekaną zieloną cebulę i koperek na patelnię, wyłącz ogień. Nasze danie jest gotowe!

gotową zupę polecam podawać ze śmietaną. Świeżych ziół nie można dodawać od razu do garnka, ale umieścić je na talerzu lub podać na osobnym Spodku. Zupa według tego przepisu okazuje się smaczna, lepiej ją zjeść natychmiast po ugotowaniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierogi - 255   kcal/100g

Podobne przepisy