skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy ser z twarogu i mleka? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Lepiej jest wziąć twaróg tłusty i jednorodny, w przeciwnym razie w gotowym produkcie mogą znajdować się wtrącenia twarogu. To oczywiście nie zepsuje smaku, ale konsystencja nie będzie jednolita. Jeśli nadal kupiłeś twaróg ziarnisty, przetrzyj go przez drobne sito.
Krok 2:
Wlej mleko do rondla, włóż twaróg i wszystko wymieszaj, aż będzie gładkie. Aby uzyskać pyszny, tłusty ser, mleko nie powinno być sklepowe, ale naturalne, krowie. I powinien stać w lodówce po dojeniu przez co najmniej jeden dzień, aby dojrzeć.
Krok 3:
Umieść na średnim ogniu i podgrzej masę do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj, aż masa twarogowa się zwinie i oddzieli serwatkę, mieszając. Zajęło mi to około 7-10 minut.
Krok 4:
Zdejmij z ognia i ułóż masę na sicie, w którym ułożona jest gaza złożona w kilku warstwach. Do produkcji sera użyłam specjalnego woreczka Dacron. Pozwól serwatce całkowicie spłynąć. Aby przyspieszyć proces, możesz nacisnąć masę twarogową zwykłą łyżką.
Krok 5:
W misce rozbij jajko, dodaj sodę oczyszczoną i sól. Wszystko dobrze wymieszaj widelcem, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Umieść patelnię na małym ogniu, włóż masło i podgrzewaj, aż masło się rozpuści.
Krok 7:
Wlej mieszaninę jajek na patelnię i szybko wymieszaj.
Krok 8:
Natychmiast włóż masę twarogową i wymieszaj.
Krok 9:
Kontynuuj mieszanie masy i gotuj na małym ogniu aż zacznie się topić i stanie się jednorodną masą.
Krok 10:
Nasmaruj formę olejem roślinnym i włóż do niej gorącą masę twarogową. Spłaszcz górę i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie włóż do lodówki na jeden dzień, aby dojrzeć.
Krok 11:
Wyjmij ser, pokrój i podawaj.
Krok 12:
Smacznego!
moim zdaniem jest to najłatwiejszy sposób na zrobienie domowego sera. Może być nie tylko słony, ale także uzupełniony przyprawami, kawałkami suszonych pomidorów, ziołami. Musi być przechowywany w lodówce, owinięty folią spożywczą lub papierem do pakowania.
ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć gotowe danie, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Wybierz świeży, naturalny twaróg, bez obcych zanieczyszczeń, oznak zepsucia (nieprzyjemny zapach, niejednorodny kolor, oddzielona serwatka). Nie zapomnij zwrócić uwagi na konsystencję (suchą, wilgotną, jednorodną lub ziarnistą, miękką lub pastowatą), a także zawartość tłuszczu w produkcie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal / 100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g