Onigiri w domu

Szybki, prosty, przydatny, Oryginalny, dla całej rodziny! Onigiri w domu to przepis na kuchnię japońską, rodzaj sushi, które są jak duże paszteciki z ryżu z nadzieniem w środku. Dzieci bardzo je polubią-tradycyjnie są ozdobione wesołymi twarzami z nori.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 15 % 4 g
węglowodany 69 % 18 g
112 kcal
IG: 35 / 65 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Onigiri w domu? Przygotuj jedzenie. Ta ilość składników wystarczy na trzy duże lub cztery średnie Onigiri. Weź specjalny ryż do sushi. Jeśli tego nie znajdziesz, zrobi to najbardziej zwykły Krasnodar, okrągły szary.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ryż opłucz w kilku wodach, aż będzie przezroczysty. Następnie napełnij go zimną wodą i gotuj na dużym ogniu. Po ugotowaniu podgrzej średnio i gotuj ryż pod przykryciem, aż woda całkowicie odparuje, 15-20 minut. Wlej cukier i sól do octu ryżowego, wymieszaj. Wlej mieszaninę do gorącego ryżu, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Zamiast octu ryżowego możesz wziąć zwykły stół, 9%.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj produkty do nadzienia. U mnie to małosolny łosoś, świeży ogórek i awokado. Odpowiednie są również paluszki krabowe, tuńczyk, kurczak, grzyby. Wybierz nadzienie według własnych upodobań. Pokrój nadzienie na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaje utworzyć Onigiri. Możesz to zrobić na talerzu, w dłoni lub tak jak ja na torbie. Umieść ryż w cienkiej tortilli na torbie. Umieść nadzienie na środku. Wrzuć też trochę serka śmietankowego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zbierz końce torby w supeł, tak aby nadzienie znalazło się w ryżu. Ubij go w trójkątny kształt-tradycyjny kształt Onigiri. Otwórz torebkę i zgłoś ryż tam, gdzie jest potrzebny. Wygodniej będzie wziąć Onigiri rękami zanurzonymi w zimnej wodzie-aby ryż się do nich nie przykleił.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podobnie uformuj wszystkie Onigiri.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby ułatwić chwytanie ich rękami, owiń jedną krawędź Onigiri kawałkiem nori. Istnieją opcje, gdy są całkowicie owinięte w nori.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Możesz ozdobić gotowe Onigiri oczami i ustami wyciętymi z nori — dzieci z pewnością je pokochają. Podawaj Onigiri z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem, jak klasyczne sushi i bułki. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy