skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Onigiri w domu? Przygotuj jedzenie. Ta ilość składników wystarczy na trzy duże lub cztery średnie Onigiri. Weź specjalny ryż do sushi. Jeśli tego nie znajdziesz, zrobi to najbardziej zwykły Krasnodar, okrągły szary.
Krok 2:
Ryż opłucz w kilku wodach, aż będzie przezroczysty. Następnie napełnij go zimną wodą i gotuj na dużym ogniu. Po ugotowaniu podgrzej średnio i gotuj ryż pod przykryciem, aż woda całkowicie odparuje, 15-20 minut. Wlej cukier i sól do octu ryżowego, wymieszaj. Wlej mieszaninę do gorącego ryżu, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Zamiast octu ryżowego możesz wziąć zwykły stół, 9%.
Krok 3:
Przygotuj produkty do nadzienia. U mnie to małosolny łosoś, świeży ogórek i awokado. Odpowiednie są również paluszki krabowe, tuńczyk, kurczak, grzyby. Wybierz nadzienie według własnych upodobań. Pokrój nadzienie na małe kawałki.
Krok 4:
Pozostaje utworzyć Onigiri. Możesz to zrobić na talerzu, w dłoni lub tak jak ja na torbie. Umieść ryż w cienkiej tortilli na torbie. Umieść nadzienie na środku. Wrzuć też trochę serka śmietankowego.
Krok 5:
Zbierz końce torby w supeł, tak aby nadzienie znalazło się w ryżu. Ubij go w trójkątny kształt-tradycyjny kształt Onigiri. Otwórz torebkę i zgłoś ryż tam, gdzie jest potrzebny. Wygodniej będzie wziąć Onigiri rękami zanurzonymi w zimnej wodzie-aby ryż się do nich nie przykleił.
Krok 6:
Podobnie uformuj wszystkie Onigiri.
Krok 7:
Aby ułatwić chwytanie ich rękami, owiń jedną krawędź Onigiri kawałkiem nori. Istnieją opcje, gdy są całkowicie owinięte w nori.
Krok 8:
Możesz ozdobić gotowe Onigiri oczami i ustami wyciętymi z nori — dzieci z pewnością je pokochają. Podawaj Onigiri z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem, jak klasyczne sushi i bułki. Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g