owsianka kukurydziana na mleku

gęsta i obfita owsianka kukurydziana na mleku! Do całej różnorodności przepisów na owsiankę mleczną chcę również dodać owsiankę kukurydzianą: smaczną, satysfakcjonującą i pachnącą. Ludzie w każdym wieku pokochają tę owsiankę, więc jest idealna na rodzinne Śniadanie!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 4 g
tłuszcze 11 % 3 g
węglowodany 74 % 20 g
124 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Wybierz Zboże od niezawodnego producenta - takie zboże jest czyste, bez obcych zanieczyszczeń, a co najważniejsze, bez larw muszek zbożowych. Dlatego nie goń za taniością, ale skup się na wyglądzie zbóż. Mleko może mieć dowolny procent tłuszczu według własnego gustu. Ponadto oprócz zwykłego mleka zwierzęcego można również stosować mleko roślinne. Ilość cukru i soli według Twojego gustu

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj patelnię z grubym dnem - tylko w takiej misce możesz gotować płatki mleczne. Jeszcze lepiej, jeśli masz specjalny garnek z podwójnym dnem do gotowania owsianki. Wlej mleko do rondla, dodaj sól.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj cukier. Jeśli wolisz słodkie płatki zbożowe lub możesz gotować dla dzieci, całkiem możliwe jest dodanie cukru waniliowego i cynamonu. Dosłownie szczypta każdego składnika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na małym ogniu zagotuj mleko. Ciągle mieszaj mleko, aż się zagotuje, aby się nie przypaliło.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze spłucz kaszę - aż woda będzie czysta. W razie potrzeby usuń zanieczyszczenia i zanieczyszczenia. Kasza kukurydziana jest dwojakiego rodzaju: bardzo mała, która służy do przygotowania polenty i większa, strukturalna. Aby przygotować to danie, możesz wziąć dowolną wersję zbóż. Wziąłem większy wygląd. Wlej płatki do wrzącego mleka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, dosłownie 5 minut. Pamiętaj, że owsianka mocno zgęstnieje. Jeśli lubisz bardziej płynną wersję zbóż, początkowo dodaj mniej zbóż lub podczas gotowania dodaj trochę mleka lub wody do rondla

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz dodać masło do owsianki lub nie dodawać-wszystko zależy od Ciebie. I oczywiście płatki mleczne należy gotować bezpośrednio przed ich użyciem i jeść na gorąco. Smacznego!

aby zrobić owsiankę o bardziej jednolitej konsystencji, użyj drobno zmielonego kaszy. W takim przypadku owsianka okaże się podobna konsystencją do kaszy manny. Ta opcja bardziej spodoba się dzieciom.

jeśli weźmiesz grubsze zboże, to konsystencja owsianki będzie przypominać kaszę jaglaną.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kasza kukurydziana - 337   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy