skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Wybierz Zboże od niezawodnego producenta - takie zboże jest czyste, bez obcych zanieczyszczeń, a co najważniejsze, bez larw muszek zbożowych. Dlatego nie goń za taniością, ale skup się na wyglądzie zbóż. Mleko może mieć dowolny procent tłuszczu według własnego gustu. Ponadto oprócz zwykłego mleka zwierzęcego można również stosować mleko roślinne. Ilość cukru i soli według Twojego gustu
Krok 2:
Przygotuj patelnię z grubym dnem - tylko w takiej misce możesz gotować płatki mleczne. Jeszcze lepiej, jeśli masz specjalny garnek z podwójnym dnem do gotowania owsianki. Wlej mleko do rondla, dodaj sól.
Krok 3:
Następnie dodaj cukier. Jeśli wolisz słodkie płatki zbożowe lub możesz gotować dla dzieci, całkiem możliwe jest dodanie cukru waniliowego i cynamonu. Dosłownie szczypta każdego składnika.
Krok 4:
Na małym ogniu zagotuj mleko. Ciągle mieszaj mleko, aż się zagotuje, aby się nie przypaliło.
Krok 5:
Dobrze spłucz kaszę - aż woda będzie czysta. W razie potrzeby usuń zanieczyszczenia i zanieczyszczenia. Kasza kukurydziana jest dwojakiego rodzaju: bardzo mała, która służy do przygotowania polenty i większa, strukturalna. Aby przygotować to danie, możesz wziąć dowolną wersję zbóż. Wziąłem większy wygląd. Wlej płatki do wrzącego mleka.
Krok 6:
Gotuj na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, dosłownie 5 minut. Pamiętaj, że owsianka mocno zgęstnieje. Jeśli lubisz bardziej płynną wersję zbóż, początkowo dodaj mniej zbóż lub podczas gotowania dodaj trochę mleka lub wody do rondla
Krok 7:
Możesz dodać masło do owsianki lub nie dodawać-wszystko zależy od Ciebie. I oczywiście płatki mleczne należy gotować bezpośrednio przed ich użyciem i jeść na gorąco. Smacznego!
aby zrobić owsiankę o bardziej jednolitej konsystencji, użyj drobno zmielonego kaszy. W takim przypadku owsianka okaże się podobna konsystencją do kaszy manny. Ta opcja bardziej spodoba się dzieciom.
jeśli weźmiesz grubsze zboże, to konsystencja owsianki będzie przypominać kaszę jaglaną.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kasza kukurydziana - 337 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g