skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę szpinakową ze śmietaną? Szpinak jest świeży, lepiej wziąć młode liście i bez oznak choroby. Ser solankowy, biorę suluguni, można zastąpić mozzarellą lub innym serem z tej kategorii. Jajka należy najpierw ugotować do miękkości i schłodzić. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. Sok z cytryny w razie potrzeby nie można dodawać. Sól i mielony pieprz do smaku, można dodać inne przyprawy odpowiednie do sałatek ze świeżych warzyw.
Krok 2:
Opłucz szpinak pod bieżącą wodą przez kilka minut. Osusz w durszlaku lub na ręczniku. Oderwij liście od łodyg (lub pozostaw, jeśli chcesz). Pozostaw małe liście w całości, Duże można rozerwać na kawałki, ale nie ciąć, mogą ciemnieć.
Krok 3:
Umieść czysty szpinak na talerzu, jeśli jest to porcja, i do salaterki, jeśli sałatka będzie podawana we wspólnym naczyniu.
Krok 4:
Ser wyjąć z opakowania i pokroić w drobną kostkę, dodać do talerza ze szpinakiem.
Krok 5:
Ugotowane i schłodzone jaja kurze obierz. Możesz je pokroić w kostkę, podobnie jak ser, lub pokroić na cztery lub osiem części. Dodaj posiekane jaja kurze do sałatki.
Krok 6:
Sól i pieprz sałatkę do smaku, dodaj śmietanę do sałatki i wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać sok z cytryny i również wymieszać.
Krok 7:
Podawaj sałatkę natychmiast po ugotowaniu. Aby uzyskać zbilansowaną dietę, sałatkę można podawać jako samodzielne danie.
sałatka okazuje się bardzo przydatna, ponieważ szpinak i jajka to magazyn składników odżywczych i witamin. Dzięki dodatkowi słonego sera (i produktu, który różni się konsystencją od delikatnych jajek i szpinaku) sałatka nabiera harmonijnego kształtu. Sos ze śmietany i soku z cytryny sprawia, że sałatka jest kompletna.
surowy szpinak ma neutralny smak, w sałatce nie stanowi jasnego akcentu. Jeśli chcesz bogatszych smaków, szpinak można lekko blanszować lub smażyć.
nie toleruję spirytusu poddanego obróbce cieplnej szpinaku, ale bardzo go szanuję na surowo, więc ta sałatka przypadła mi do gustu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Suluguni - 290 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g