skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki. Obierz ząbek czosnku i zetrzyj na drobnej tarce. Przenieś do miski blendera.
Krok 2:
Te składniki muszą być teraz zmielone do możliwie najbardziej jednorodnej konsystencji, można powiedzieć w puree. W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać posiekane świeże zioła do miski blendera. Nie dodam tylko dlatego, że nie podoba mi się jej wygląd w gotowym keczupie.
Krok 3:
Pastę pomidorową i przecier cebulowo-czosnkowy przełożyć do odpowiedniej wielkości rondla lub rondla o grubych ściankach i zalać przefiltrowaną wodą. Wymieszaj i umieść na średnim ogniu. Cebula zamieniona w puree ziemniaczane podczas gotowania całkowicie przestanie być odczuwalna w gotowym keczupie.
Krok 4:
Masa pomidorowa bardzo szybko się zagotuje. Dodaj sól i granulowany cukier.
Krok 5:
A także przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Pamiętaj o ilości dodanego groszku, ponieważ pod koniec gotowania wszystkie będą musiały zostać usunięte, aby przyprawy nie zostały złapane w gotowym keczupie.
Krok 6:
Następnie wlej paprykę. Wkładam czubatą łyżeczkę, ponieważ bardzo ją kocham. Kierujesz się swoim gustem. Papryka nada gotowemu keczupowi przyjemny posmak. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i zmniejsz ogień do minimum. Po ugotowaniu keczup należy gotować przez około pół godziny. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypalił.
Krok 7:
Gdy ketchup wystarczająco zgęstnieje i zadowoli cię jego konsystencja, radzę spróbować sosu, aby sprawdzić, czy wszystko w nim wystarczy, czy też istnieje potrzeba na przykład dosoli. Jeśli wszystko Ci odpowiada, zdejmij go z ognia. Usuń wszystkie przyprawy łyżką cedzakową, nie będą już potrzebne.
taki keczup można przechowywać przez półtora tygodnia w lodówce, a jeśli wlejesz go (jeszcze gorący) do wcześniej wysterylizowanych butelek, czas przechowywania w lodówce osiągnie maksymalnie trzy tygodnie.
początkowo potrzebujesz pysznej pasty pomidorowej, wtedy sam keczup zachwyci się swoimi właściwościami. Sos ma naturalny, dyskretny smak . Czuje przyprawy, cebulę i czosnek, ale wcale nie jest ostry!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
domowy keczup nadaje się do każdego dania mięsnego, dania z kurczaka, frytek, zarówno jako sos do kebaba, jak i do domowej pizzy. I o ile jest bardziej budżetowy niż gotowy keczup ze sklepu - trudno to sobie wyobrazić!
trochę domowego keczupu można zaoferować dzieciom od trzeciego roku życia. Przed wprowadzeniem sosu do diety dziecka skonsultuj się z pediatrą lub alergologiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g