domowy keczup z koncentratu pomidorowego

Ten keczup może być nawet dla dzieci, bez grama octu! Dzięki temu domowemu keczupowi wybredne dzieci będą jeść nawet gotowane brokuły! W 100% naturalny, nieszkodliwy keczup bez octu, zbędnych dodatków i wzmacniaczy smaku. Gotuje się szybko, jest przechowywany w lodówce.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 79 % 11 g
34 kcal
IG: 73 / 0 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Obierz cebulę i pokrój na duże kawałki. Obierz ząbek czosnku i zetrzyj na drobnej tarce. Przenieś do miski blendera.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Te składniki muszą być teraz zmielone do możliwie najbardziej jednorodnej konsystencji, można powiedzieć w puree. W razie potrzeby na tym etapie możesz dodać posiekane świeże zioła do miski blendera. Nie dodam tylko dlatego, że nie podoba mi się jej wygląd w gotowym keczupie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pastę pomidorową i przecier cebulowo-czosnkowy przełożyć do odpowiedniej wielkości rondla lub rondla o grubych ściankach i zalać przefiltrowaną wodą. Wymieszaj i umieść na średnim ogniu. Cebula zamieniona w puree ziemniaczane podczas gotowania całkowicie przestanie być odczuwalna w gotowym keczupie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Masa pomidorowa bardzo szybko się zagotuje. Dodaj sól i granulowany cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    A także przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Pamiętaj o ilości dodanego groszku, ponieważ pod koniec gotowania wszystkie będą musiały zostać usunięte, aby przyprawy nie zostały złapane w gotowym keczupie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej paprykę. Wkładam czubatą łyżeczkę, ponieważ bardzo ją kocham. Kierujesz się swoim gustem. Papryka nada gotowemu keczupowi przyjemny posmak. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i zmniejsz ogień do minimum. Po ugotowaniu keczup należy gotować przez około pół godziny. Mieszaj od czasu do czasu, aby się nie przypalił.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy ketchup wystarczająco zgęstnieje i zadowoli cię jego konsystencja, radzę spróbować sosu, aby sprawdzić, czy wszystko w nim wystarczy, czy też istnieje potrzeba na przykład dosoli. Jeśli wszystko Ci odpowiada, zdejmij go z ognia. Usuń wszystkie przyprawy łyżką cedzakową, nie będą już potrzebne.

taki keczup można przechowywać przez półtora tygodnia w lodówce, a jeśli wlejesz go (jeszcze gorący) do wcześniej wysterylizowanych butelek, czas przechowywania w lodówce osiągnie maksymalnie trzy tygodnie.

początkowo potrzebujesz pysznej pasty pomidorowej, wtedy sam keczup zachwyci się swoimi właściwościami. Sos ma naturalny, dyskretny smak . Czuje przyprawy, cebulę i czosnek, ale wcale nie jest ostry!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

domowy keczup nadaje się do każdego dania mięsnego, dania z kurczaka, frytek, zarówno jako sos do kebaba, jak i do domowej pizzy. I o ile jest bardziej budżetowy niż gotowy keczup ze sklepu - trudno to sobie wyobrazić!

trochę domowego keczupu można zaoferować dzieciom od trzeciego roku życia. Przed wprowadzeniem sosu do diety dziecka skonsultuj się z pediatrą lub alergologiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy