skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z ryżem, paluszkami krabowymi, ogórkiem i kukurydzą? Tę sałatkę można nazwać klasyczną, ponieważ zwykle te składniki znajdują się we wszystkich przepisach na sałatki krabowe, a pozostałe składniki są zmieniane i dodawane do smaku. Na przykład świeży ogórek doskonale uzupełnia i odświeża tę sałatkę. W razie potrzeby do składników można dodać zieloną cebulę, która poprawi smak potrawy. Paluszki krabowe można zastąpić mięsem kraba lub obranymi krewetkami.
Krok 2:
Najważniejszym składnikiem tej sałatki, która wymaga odpowiedniego przygotowania, jest ryż. Powinien być tak ugotowany, aby nie był na wpół upieczony i twardy, a jednocześnie nie zamienił się w owsiankę, okazał się kruchy. Od tego zależy smak całej sałatki. Lepiej jest wziąć ryż długoziarnisty. Dobrze spłucz ryż, zalej wodą, aby proporcja wynosiła 1 szklankę ryżu 3 szklanki wody. Podpal, zagotuj, zmniejsz ogień do średniego.
Krok 3:
Podczas gotowania ryż wymieszaj kilka razy, aby nie przykleił się do dna garnka. Gdy pozostanie mało wody, wyłącz ogrzewanie i pozostaw ryż pod przykryciem. Resztki wody zostaną całkowicie wchłonięte przez ryż. Wymieszaj i ostudź.
Krok 4:
Umyj skorupki jaj kurzych mydłem, włóż je do rondla, zalej wodą i podpal. Gotuj jajka przez około 20 minut od momentu zagotowania wody. Spuść wodę, natychmiast zalej jaja kurze lodowatą wodą i pozostaw na chwilę. Następnie jaja kurze, gdy ostygną, obierz i drobno posiekaj nożem lub przełóż przez krajalnicę do jajek.
Krok 5:
Umyj świeży ogórek i pokrój nożem w drobną kostkę.
Krok 6:
Pokrój paluszki krabowe w kliny lub kostki, jak chcesz.
Krok 7:
Włóż wszystkie składniki do salaterki, dodaj sól do smaku i dopraw majonezem. Wymieszać. Pozostaw sałatkę do ostygnięcia i namoczenia w lodówce. I podawaj do stołu. Smacznego!
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kukurydza cukrowa w puszkach - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g