Sałatka z ryżem, paluszkami krabowymi, ogórkiem i kukurydzą

pyszna, prosta, budżetowa sałatka na wakacje i na co dzień. Sałatki z paluszkami krabowymi lub mięsem krabowym są bardzo popularne, przygotowywane nie tylko na świąteczny stół paluszki krabowe są łączone z wieloma składnikami. Jedną z najpopularniejszych jest sałatka krabowa z ryżem ogórkowym i kukurydzą.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 21 % 9 g
węglowodany 64 % 27 g
197 kcal
IG: 12 / 88 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z ryżem, paluszkami krabowymi, ogórkiem i kukurydzą? Tę sałatkę można nazwać klasyczną, ponieważ zwykle te składniki znajdują się we wszystkich przepisach na sałatki krabowe, a pozostałe składniki są zmieniane i dodawane do smaku. Na przykład świeży ogórek doskonale uzupełnia i odświeża tę sałatkę. W razie potrzeby do składników można dodać zieloną cebulę, która poprawi smak potrawy. Paluszki krabowe można zastąpić mięsem kraba lub obranymi krewetkami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najważniejszym składnikiem tej sałatki, która wymaga odpowiedniego przygotowania, jest ryż. Powinien być tak ugotowany, aby nie był na wpół upieczony i twardy, a jednocześnie nie zamienił się w owsiankę, okazał się kruchy. Od tego zależy smak całej sałatki. Lepiej jest wziąć ryż długoziarnisty. Dobrze spłucz ryż, zalej wodą, aby proporcja wynosiła 1 szklankę ryżu 3 szklanki wody. Podpal, zagotuj, zmniejsz ogień do średniego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ryż wymieszaj kilka razy, aby nie przykleił się do dna garnka. Gdy pozostanie mało wody, wyłącz ogrzewanie i pozostaw ryż pod przykryciem. Resztki wody zostaną całkowicie wchłonięte przez ryż. Wymieszaj i ostudź.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj skorupki jaj kurzych mydłem, włóż je do rondla, zalej wodą i podpal. Gotuj jajka przez około 20 minut od momentu zagotowania wody. Spuść wodę, natychmiast zalej jaja kurze lodowatą wodą i pozostaw na chwilę. Następnie jaja kurze, gdy ostygną, obierz i drobno posiekaj nożem lub przełóż przez krajalnicę do jajek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj świeży ogórek i pokrój nożem w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój paluszki krabowe w kliny lub kostki, jak chcesz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż wszystkie składniki do salaterki, dodaj sól do smaku i dopraw majonezem. Wymieszać. Pozostaw sałatkę do ostygnięcia i namoczenia w lodówce. I podawaj do stołu. Smacznego!

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy