sos bezmięsny do kaszy gryczanej i ryżu

Szybki, prosty, niedrogi, ze zwykłych produktów! Sos przygotowany według tego przepisu pomoże, gdy w lodówce nie ma mięsa. Delikatny, aromatyczny sos warzywny pasuje do każdej owsianki. Można go również podawać z mięsem, rybami i drobiem.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 56 % 5 g
węglowodany 33 % 3 g
55 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos bez mięsa? Przygotuj jedzenie. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale nie zapominaj, że zawartość kalorii w naczyniu będzie zależeć od zawartości tłuszczu w użytych produktach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż masło do rondla i rozpuść na małym ogniu. Jeśli zamiast masła użyjesz rafinowanego oleju roślinnego, otrzymasz chudą wersję sosu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę. Opłucz go, a także nóż zimną wodą, aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu podczas krojenia. Drobno posiekaj cebulę. Dodaj do rondla i potnij na oleju, aż będzie przezroczysty. Zamiast cebuli możesz wziąć białą część pora lub szalotki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby sos był gęsty, dodaj mąkę pszenną najwyższej jakości i dobrze wymieszaj. Lekko podsmaż na złoty kolor. Zrób najmniejszy ogień i stale mieszaj mąkę, aby się nie przypaliła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij patelnię z pieca. Pozwól zawartości nieco ostygnąć. Wlej ciepłą wodę. Aby uniknąć grudek, woda i mieszanka mąki powinny być ciepłe i w przybliżeniu tej samej temperaturze. Dobrze wszystko wymieszaj. Jeśli nadal nie można było uniknąć pojawienia się grudek, przetrzyj mieszaninę przez sito.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść patelnię z sosem na kuchence i zagotuj. Gdy sos się zagotuje, dodaj koncentrat pomidorowy. Ponownie wymieszaj i zagotuj wszystko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw powstały sos kwaśną śmietaną, zagotuj i zdejmij z ognia. Sos jest gotowy. Śmietanę można doskonale zastąpić naturalnym gęstym jogurtem bez dodatków lub śmietaną o zawartości tłuszczu 20%. Aby przygotować chudą wersję, nie dodawaj produktów mlecznych.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Świetny sos, który pasuje do prawie wszystkich głównych dań głównych i dodatków: kotletów i klopsików, gotowanych i smażonych mięs, dziczyzny i ryb. Podając sos do przystawek, polej go nim na wierzchu. Ugotowany makaron, kasza gryczana, tłuczone ziemniaki, duszony kruchy ryż, owsianka pszenna będą z nim szczególnie smaczne.

możesz urozmaicić smak sosu, dodając przyprawy do smaku.

jeśli chcesz, dodaj posiekane warzywa (pióra szczypiorku, koperek, natkę pietruszki).

podsmaż cebulę z grubo startą marchewką. Możesz również dodać inne składniki papryki, pomidorów, pieczarek, kalafiora.

zamiast koncentratu pomidorowego możesz wlać sok pomidorowy. Jeśli zawiera już sól, weź to pod uwagę, gdy posolisz sos, w przeciwnym razie przesol.

w razie potrzeby gotowy sos można zamrozić. Ostudzić, przełożyć do hermetycznie zamykanego pojemnika i schować w zamrażarce. Może być przechowywany przez 2-3 miesiące w temperaturze -18 stopni. Sos należy rozmrozić na dolnej półce lodówki lub w kuchence mikrofalowej. Podgrzej go na patelni przed użyciem.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

aby podczas duszenia śmietana nie zwijała się i nie łuszczyła, wymieszaj ją wcześniej z łyżką mąki w osobnej misce, a następnie dodaj do rondla. Możesz zastąpić śmietanę śmietaną o dowolnej zawartości tłuszczu. Pamiętaj jednak, że zawartość kalorii w naczyniu zależy od procentu tłuszczu używanej śmietany lub śmietany.

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy