Sałatka z kurczakiem z jajkiem kukurydzianym i serem

pyszne, proste, szybkie, satysfakcjonujące, na świątecznym stole! Sałatka z kukurydzą, jajkiem, kurczakiem i serem jest przygotowywana ze zwykłych potraw, ale z bardzo ciekawym dressingiem. Jest jasny i kolorowy i można go przygotować na wakacje lub rodzinny obiad i przekąskę.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 14 g
tłuszcze 33 % 9 g
węglowodany 15 % 4 g
156 kcal
IG: 20 / 80 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczaka z jajkiem kukurydzianym i serem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do sałatki użyjemy kukurydzy w puszkach. Otwórz słoik i spuść cały płyn z kukurydzy. Mięso z kurczaka i jajka należy wcześniej ugotować i schłodzić. Umieść kurczaka we wrzącej wodzie i gotuj przez 30 minut na małym ogniu. Gotuj jajka we wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Następnie odcedź gorącą wodę i umieść jajka w zimnej wodzie, aby ostygły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby przygotować sałatkę, składniki muszą całkowicie ostygnąć. Pokrój mięso z kurczaka w drobną kostkę. Obierz jajka ze skorupy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby wymieszać składniki, weź wygodną głęboką miskę. Połącz kurczaka i posiekane jajka w misce. Jajka można po prostu pokroić nożem lub posiekać nożem do jajek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ser w drobną kostkę, mniej więcej tej samej wielkości co kurczak. Włóż pokrojony ser do miski na sałatkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż kukurydzę w puszkach i dodaj trochę posiekanych świeżych ziół.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do sosu sałatkowego weź śmietanę i trochę musztardy dla smaku. Do smaku możesz dodać trochę soli. Wrzuć sałatkę z dressingiem, ostudź trochę i podawaj. Gotową sałatkę można układać w porcjach lub we wspólnej salaterce. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie. 

jak kupić kukurydzę w puszkach? Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności na puszce. Jeśli pojemnik jest szklany, ostrożnie rozważ ziarna. Powinny być tego samego rozmiaru i koloru, solidne i wolne od plam. Kompozycja nie powinna zawierać barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kukurydza cukrowa w puszkach - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy