kawa cynamonowa w Turku

pachnący, po turecku, rozweselający na cały dzień! Ta cynamonowa kawa jest parzona w Turku na kuchence. Ma minimalny zestaw składników, ale możesz dodać inne przyprawy do smaku, na przykład: mielony pieprz, kardamon, goździki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
13 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawę cynamonową? Przygotuj niezbędne składniki. Wybierz swój ulubiony rodzaj kawy w takim stopniu, w jakim lubisz najbardziej. Możesz użyć już zmielonej kawy lub wziąć ziarna kawy i zmielić je na kurz w specjalnym młynku do kawy. W drugiej wersji napój okaże się bardziej aromatyczny, ponieważ świeżo zmielone ziarno nie miało jeszcze czasu na zwietrzenie. Weź czystą wodę pitną, bez obcych smaków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz Turku gorącą wodą i ustaw na małym ogniu, aby wyschło i rozgrzało się. W gorącym Turku aromat kawy w proszku otworzy się szybciej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej 2 łyżeczki do jez (Wschodnia nazwa Turki). ze zjeżdżalnią mielonej kawy i umieść na wolnym ogniu. Rozgrzej kawę w proszku przez 1 minutę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mielony cynamon i cukier do Turka, wlej czystą zimną wodę i wymieszaj specjalną łyżeczką do kawy z długim uchwytem. Ja mam dużą turkę, na dwie porcje napoju po 150 ml. Jezwa powinna być wypełniona nie po brzegi, ale do wąskiej części szyi, bo po zagotowaniu kawa zaczyna się mocno pienić i wznosić. Jeśli Turka jest wypełniona po brzegi, część kawy po prostu z niej wypłynie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ustaw jeswę na małym ogniu i zagotuj kawę. Kiedy napój się zagotuje, a piana zacznie rosnąć z Turki, poczekaj, aż prawie dotrze do krawędzi i szybko usuń ją z ognia. Następnie możesz pozwolić kawie parzyć przez kilka minut i wlać do filiżanek. Ale powtarzam procedurę z gotowaniem jeszcze 2 razy: pozwalam piance trochę osiąść i wracam do ognia. Ponownie doprowadzam do wrzenia i ponownie usuwam z ognia. I jeszcze raz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej kawę do filiżanek i podawaj. W razie potrzeby możesz dodać mleko lub śmietanę do kawy. Smacznego!

jeśli nie lubisz bawić się mieloną kawą, ale wolisz ją rozpuszczalną, wystarczy włożyć do filiżanki kawy, cynamonu i cukru, zalać wrzącą wodą i pozostawić napój na 3-5 minut.

oprócz cynamonu możesz dodać do Turka małą gwiazdkę anyżu i pączek goździków-napój okaże się bardziej aromatyczny.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

dla wielu ludzi na całym świecie poranek zaczyna się od filiżanki kawy. Niektórzy lubią mocną kawę mieloną bez przypraw i bez cukru, inni wolą kawę rozpuszczalną ze śmietaną lub mlekiem... I będziemy gotować świeżo zmieloną kawę z mielonym cynamonem i cukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy