kiełbasa domowa z kurczaka z serem

zdrowe, dietetyczne, ze zwykłych produktów! Domowa kiełbasa z kurczaka okazuje się znacznie smaczniejsza i bardziej naturalna niż ta sprzedawana w sklepie. Przygotowanie go wcale nie jest trudne, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Kawałki sera sprawiają, że kiełbasa smakuje bardziej pikantnie i ciekawiej.
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 17 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 7 % 2 g
169 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domową kiełbasę z serem? Przygotuj jedzenie. Filet z kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Wytnij pergamin do pieczenia, trzymaj pod ręką folię spożywczą i sznurek do wiązania kiełbasy. Ser będzie działał jako twardy lub półstały. Najważniejsze jest to, że jest wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych. Śmietana nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, weź skrobię ziemniaczaną. Jeśli masz kukurydzę, zwiększ jej ilość 2 razy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odetnij mały kawałek fileta z kurczaka i odłóż na bok. Pokrój pozostałe mięso na dowolne kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przełóż kawałki kurczaka przez maszynę do mięsa 3-4 razy. Zamiast maszynki do mięsa możesz użyć blendera. Potrzebujemy delikatnego mięsa mielonego o możliwie najmniejszej strukturze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź jajka, pamiętaj, aby dobrze je umyć detergentem. Oddziel żółtka od białek, włóż żółtka do lodówki, aby zrobić z nich coś innego. Potrzebujemy tylko białek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do mięsa mielonego dodaj białka, śmietanę, skrobię, sól, pieprz do smaku i dowolne suche przyprawy do wyboru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dobrze wymieszaj. Tutaj mamy taką masę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odłożony wcześniej kawałek fileta z kurczaka pokrój na małe kawałki. Dodaj je do mięsa mielonego.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ser w drobną kostkę. Posiekaj obrany czosnek, drobno posiekaj lub przepuść przez prasę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj ser i czosnek do mielonego mięsa i dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż pergamin na powierzchni roboczej, najlepiej w kilku warstwach. Połóż mielonego kurczaka na pergaminie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Mocno zwiń pergamin w batonik. Mocno zawiąż krawędzie sznurkiem lub sznurkiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zapakuj przyszłą kiełbasę w folię spożywczą w kilku warstwach. Potrzebujemy, aby woda nie dostała się do środka podczas gotowania.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Owiń mocno Bochenek mięsa sznurami. Nadaj uzwojeniu wygląd prawdziwej kiełbasy))

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zagotuj wodę w garnku. Jego wymiary powinny być takie, aby kiełbasa łatwo mieściła się w środku. Zanurz Bochenek w wodzie i gotuj przez pół godziny na małym ogniu na małym ogniu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po 30 minutach wyjmij kiełbasę, ostudź, a następnie włóż do lodówki na sześć godzin. Po tym czasie uwolnij kiełbasę z folii, sznurków i pergaminu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój domową kiełbasę na kawałki i podawaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smacznego!

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy