skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować Klasyczne ucho z ziemniakami z ryb rzecznych? Pierwszą rzeczą jest oczyszczenie ryby - mój mąż zawsze zajmuje się tym procesem, więc ryba jest gotowa. Miałem cały karp, a od suma-grzbiet, ogon i głowę, które zostały z innego naczynia. Karpia i suma można zastąpić dowolną rybą rzeczną-okoniem, karasem, szczupakiem lub inną-tą, którą dziś złapałeś na wędkę) Cóż, jeśli została "złowiona" nie w stawie, ale w sklepie, to musi
Krok 2:
Włóż głowy, grzbiety i ogony do rondla i wlej 2 litry czystej wody. Lepiej jest wziąć wodę źródlaną do tego dania, ponieważ woda w tym naczyniu odgrywa ważną rolę - w końcu jest to rodzime środowisko dla ryb! Podpalamy i gotujemy przez 20-25 minut od wrzenia. Jeśli gotujemy ucho w naturze - zamiast patelni weźmiemy oczywiście kocioł
Krok 3:
W międzyczasie obierz warzywa-cebulę, marchewkę, czosnek, umyj warzywa, przygotuj przyprawy
Krok 4:
Dla zupy rybnej idealna byłaby duża ilość liścia laurowego i pieprzu - mam mieszankę papryki, jest czarna, czerwona i biała papryka - ogólnie piękno... Tutaj dobrze byłoby dodać ziele angielskie, ale nie miałem go
Krok 5:
W połowie gotowania sól-na początku nasz bulion rybny jest dość brzydki, ale to tylko na razie...
Krok 6:
Po 25 minutach przefiltruj bulion rybny przez sito , jeśli lubisz-gdy głowy trochę ostygną-możesz je posortować. To było dla mnie odkrycie, że w głowie suma jest mało kości i dużo mięsa, więc jest tam coś do przejrzenia... Cóż, w głowie karpia, jak dla mnie, nie ma nic. Ale to znowu dla amatora
Krok 7:
Zwracamy bulion rybny do pieca, aż się zagotuje
Krok 8:
W międzyczasie pokroimy grubo ziemniaki
Krok 9:
Cebula w kostce
Krok 10:
Marchew w półksiężycach
Krok 11:
A kiedy bulion rybny się zagotuje, wrzuć ziemniaki, cebulę, marchewkę do garnka. Gotuj przez 15 minut. Gdy warzywa są prawie gotowe, włóż liść laurowy i ziarna pieprzu, gotuj przez kolejne 5 minut, aby przyprawy rozpuściły swój aromat
Krok 12:
Teraz dodaj kawałki surowego karpia. Zmniejsz ogień do minimum, aby płyn lekko bulgotał. Gotuj przez kolejne 30 minut
Krok 13:
5 minut przed gotowaniem wlej do rondla stos wódki-sprawi, że ucho będzie przezroczyste i ujawni więcej smaku, dopraw solą do smaku. Następnie wyłącz ucho i pozwól mu parzyć przez 10-15 minut
Krok 14:
Przygotuj lek: aby to zrobić, wyciśnij czosnek do miski, zgarnij kadzi gorącego bulionu z patelni i zalej nim czosnek
Krok 15:
Pozwól parzyć, podobnie jak gotowe ucho, 10-15 minut
Krok 16:
Gdy ucho i lek są zaparzone, drobno posiekaj natkę pietruszki i koperek
Krok 17:
Gotowe ucho wlewamy na talerze, posypujemy ziołami i podajemy razem z lekiem
Krok 18:
Zapach jest po prostu niesamowity! Smacznego!
oczywiście to ucho różni się nieco od tego gotowanego na ognisku, ale może służyć jako godna alternatywa - w końcu nie zawsze istnieje możliwość wyjazdu na łono natury, a nawet zabrania ze sobą kotła i innych produktów... Spróbuj poczuć oddech ciepłej bryzy z rzeki, w której pływała nasza ryba...
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Wódka - 235 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mieszanka groszku pieprzowego - 231 kcal/100g
- Bersh - 83 kcal/100g
- Płoć - 88 kcal/100g
- Ruff - 88 kcal/100g
- Gustera - 97 kcal/100g
- Lin - 40 kcal/100g
- Kleń - 127 kcal/100g
- Jaz - 81 kcal/100g
- ASP - 98 kcal/100g
- Czechoń - 88 kcal/100g
- Czerwonopłetwy - 100 kcal/100g
- Golec - 135 kcal/100g