ucho klasyczne z ziemniakami z ryb rzecznych

pyszne pachnące zdrowe pierwsze danie przygotowane z duszą! Bardzo lubię Klasyczne ucho, szczególnie gotowane na ognisku, ale tuż nad rzeką podczas wędkowania. Dzisiaj starałam się przekazać moje wrażenia i nastrój. Po ugotowaniu tego pysznego ucha w domu na kuchence.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 7 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 20 % 2 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować Klasyczne ucho z ziemniakami z ryb rzecznych? Pierwszą rzeczą jest oczyszczenie ryby - mój mąż zawsze zajmuje się tym procesem, więc ryba jest gotowa. Miałem cały karp, a od suma-grzbiet, ogon i głowę, które zostały z innego naczynia. Karpia i suma można zastąpić dowolną rybą rzeczną-okoniem, karasem, szczupakiem lub inną-tą, którą dziś złapałeś na wędkę) Cóż, jeśli została "złowiona" nie w stawie, ale w sklepie, to musi

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż głowy, grzbiety i ogony do rondla i wlej 2 litry czystej wody. Lepiej jest wziąć wodę źródlaną do tego dania, ponieważ woda w tym naczyniu odgrywa ważną rolę - w końcu jest to rodzime środowisko dla ryb! Podpalamy i gotujemy przez 20-25 minut od wrzenia. Jeśli gotujemy ucho w naturze - zamiast patelni weźmiemy oczywiście kocioł

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W międzyczasie obierz warzywa-cebulę, marchewkę, czosnek, umyj warzywa, przygotuj przyprawy

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dla zupy rybnej idealna byłaby duża ilość liścia laurowego i pieprzu - mam mieszankę papryki, jest czarna, czerwona i biała papryka - ogólnie piękno... Tutaj dobrze byłoby dodać ziele angielskie, ale nie miałem go

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W połowie gotowania sól-na początku nasz bulion rybny jest dość brzydki, ale to tylko na razie...

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po 25 minutach przefiltruj bulion rybny przez sito , jeśli lubisz-gdy głowy trochę ostygną-możesz je posortować. To było dla mnie odkrycie, że w głowie suma jest mało kości i dużo mięsa, więc jest tam coś do przejrzenia... Cóż, w głowie karpia, jak dla mnie, nie ma nic. Ale to znowu dla amatora

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwracamy bulion rybny do pieca, aż się zagotuje

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W międzyczasie pokroimy grubo ziemniaki

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Cebula w kostce

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Marchew w półksiężycach

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    A kiedy bulion rybny się zagotuje, wrzuć ziemniaki, cebulę, marchewkę do garnka. Gotuj przez 15 minut. Gdy warzywa są prawie gotowe, włóż liść laurowy i ziarna pieprzu, gotuj przez kolejne 5 minut, aby przyprawy rozpuściły swój aromat

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz dodaj kawałki surowego karpia. Zmniejsz ogień do minimum, aby płyn lekko bulgotał. Gotuj przez kolejne 30 minut

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    5 minut przed gotowaniem wlej do rondla stos wódki-sprawi, że ucho będzie przezroczyste i ujawni więcej smaku, dopraw solą do smaku. Następnie wyłącz ucho i pozwól mu parzyć przez 10-15 minut

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj lek: aby to zrobić, wyciśnij czosnek do miski, zgarnij kadzi gorącego bulionu z patelni i zalej nim czosnek

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozwól parzyć, podobnie jak gotowe ucho, 10-15 minut

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gdy ucho i lek są zaparzone, drobno posiekaj natkę pietruszki i koperek

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowe ucho wlewamy na talerze, posypujemy ziołami i podajemy razem z lekiem

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zapach jest po prostu niesamowity! Smacznego!

oczywiście to ucho różni się nieco od tego gotowanego na ognisku, ale może służyć jako godna alternatywa - w końcu nie zawsze istnieje możliwość wyjazdu na łono natury, a nawet zabrania ze sobą kotła i innych produktów... Spróbuj poczuć oddech ciepłej bryzy z rzeki, w której pływała nasza ryba...

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mieszanka groszku pieprzowego - 231   kcal/100g
  • Bersh - 83   kcal/100g
  • Płoć - 88   kcal/100g
  • Ruff - 88   kcal/100g
  • Gustera - 97   kcal/100g
  • Lin - 40   kcal/100g
  • Kleń - 127   kcal/100g
  • Jaz - 81   kcal/100g
  • ASP - 98   kcal/100g
  • Czechoń - 88   kcal/100g
  • Czerwonopłetwy - 100   kcal/100g
  • Golec - 135   kcal/100g

Podobne przepisy