Denish puff z jagodami

piękne, oryginalne, przepyszne, szalenie smaczne! Denish to otwarte bułeczki z ciasta francuskiego z kremem i jagodami. Są popularne na całym świecie. Ale początek pochodzi z kuchni duńskiej. Pomimo pozornej złożoności przepisu, przygotowanie ich okazało się łatwe i szybkie!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 29 % 12 g
węglowodany 60 % 25 g
223 kcal
IG: 76 / 4 / 20

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ptysie Denish z jagodami? Przede wszystkim przygotuj krem, będzie musiał całkowicie ostygnąć. Przygotuj dla niego jedzenie. Jak zrobić krem? Wlej mleko do rondla i podgrzej na małym ogniu, aż pojawią się pierwsze oznaki wrzenia, to znaczy, aż pojawią się bąbelki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski wsyp cukier, cukier waniliowy i sól. Dodaj trzy żółtka. Trzepaczką mieszaj mieszaninę, aż będzie gładka. Nie zdziw się obecnością soli w słodkim kremie-sprawi, że smak będzie bogatszy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do mieszanki w częściach (cienkim strumieniem) wlej gorące mleko, dobrze mieszając trzepaczką po każdej porcji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś kremową bazę z powrotem do rondla i na małym ogniu zagotuj. Krem musi być stale mieszany, aby nie zbrylał się i nie przypalił. Najwygodniej jest to zrobić trzepaczką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Potrzebowałem gotować krem przez około dziesięć minut, aby był wystarczająco gęsty. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź. Gdy krem ostygnie, będzie jeszcze grubszy i jeszcze lepiej utrzyma swój kształt.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj owoce. Umyj mandarynkę, obierz i podziel na kliny. Aby plastry były wygodniejsze do jedzenia, zalecam ostrożne oczyszczenie każdego z nich z białych folii.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj gruszkę, uwolnij ją z rdzenia nasionami i pokrój w cienkie talerze.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umyj winogrona i po przecięciu na pół usuń wszystkie pestki. Użyłem jagód zarówno jasnych, jak i ciemnych winogron.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj ciasto. Zwykle ciasto francuskie jest sprzedawane zamrożone w dwóch warstwach. Wstępnie rozmrozić, przenosząc go z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Pokrój warstwy ciasta francuskiego na cztery równe części. Jeśli ciasto jest zbyt grube, rozwałkuj je trochę, aby miało grubość 5 mm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Za pomocą ostrego noża wykonaj nacięcia na półfabrykatach, jak pokazano na zdjęciu. Tak więc dwa przeciwległe rogi powinny pozostać nie przecięte.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Owinąć krawędzie przedmiotu obrabianego i ułożyć je jeden na drugim. W ten sposób uzyskasz piękne boki i wgłębienie do wypełnienia. Połóż półfabrykaty na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym lub wyłożonej pergaminem (użyłem specjalnego arkusza teflonowego). Ciasto nakłuć widelcem, aby nie pęczniało podczas pieczenia. Odległość między ptysiami powinna wynosić około 2 cm, ponieważ znacznie wzrosną.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozprowadź schłodzony krem wewnątrz półfabrykatów. Do każdego zaciągnięcia potrzebujesz około łyżki kremu ze zjeżdżalnią.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Udekoruj denishi przygotowanymi owocami. Pozostaw je w ciepłym miejscu na około dwadzieścia minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posmaruj ptysie lekko ubitym żółtkiem za pomocą pędzla do gotowania. Piec je w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 200 stopni przez około 30 minut, aż utworzą się złote Skórki. wyjmij gotowe ptysie z piekarnika i ostudź przed podaniem.

jeden punkt, którego nie wziąłem pod uwagę: gruszka po upieczeniu staje się ciemniejsza. Jeśli planujesz natychmiast zjeść ptysie, nie jest to przerażające.
Cóż, najlepiej byłoby zastąpić gruszkę, na przykład kiwi. Ogólnie rzecz biorąc, kwaśne owoce i jagody przydadzą się tutaj. Z powodzeniem kontrastują ze słodkim kremem.Ciasto do gotowania nadaje się zarówno drożdżowe, jak i bez drożdży.
smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Ciasto drożdżowe Francuskie - 362   kcal/100g

Podobne przepisy