ucho saury w puszkach jest szybkie i smaczne

pachnące i smaczne, lekkie, w pośpiechu, na każdy dzień! Zupa z konserw rybnych i bulguru to proste, szybkie i bardzo smaczne pierwsze danie, które przygotujesz w 30 minut. Możesz go ugotować z dowolnej puszki według własnego gustu.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 2 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 57 % 4 g
31 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szybkie i proste ucho z puszki saury? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do przygotowania zupy rybnej użyjemy saury w puszkach. Wystarczy jeden słoik. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla, podpal i zagotuj. Obrane ziemniaki pokroić na małe kawałki i zanurzyć w garnku z wrzącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i opłucz cebulę i marchewkę. Pokrój trochę cebulę i zanurz ją w garnku do ziemniaków. Gotuj przez 15 minut. Następnie zanurz posiekaną marchewkę w rondlu. Można go pokroić w plasterki, kostki lub kostki. Gotuj przez kolejne 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie umyj pomidora, pokrój na pół i zetrzyj, usuwając skórkę. Dodaj miąższ pomidora do rondla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż Saurę do talerza i usuń pestki. Chociaż jeśli cię nie stresują, możesz zostawić z nimi rybę. Są dość miękkie. Włóż rybę do zupy. Do smaku dodaj trochę soli. Dodając sól, pamiętaj, że część soli jest już w puszkach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj liść laurowy do garnka i gotuj przez kolejne 5-10 minut. Ucho z puszki saury jest gotowe. Wlać do talerzy i podawać na gorąco. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku". 

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sayra fresh - 182   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy