Puree z soczewicy

urozmaic swoje menu łatwym i pysznym daniem! Puree z soczewicy to przepis, który pomoże Ci, gdy naprawdę chcesz danie z roślin strączkowych, ale nie ma czasu na moczenie i długie gotowanie. Ta roślina strączkowa nie jest u nas tak powszechna jak groch i fasola, chociaż ma wiele zalet. Soczewica ma przyjemny orzechowy smak i jest rekordzistą pod względem ilości białka roślinnego. Istnieje wiele jego odmian-zielony, brązowy, czerwony, żółty. Soczewica nadaje się jako dodatek, a także do przygotowywania zup, gulaszów, sałatek i zbóż.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 6 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 64 % 14 g
107 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj i odmierz produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz soczewicę pod chłodną bieżącą wodą, odłóż na sito, pozostaw do spuszczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlać wodę, gotować.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Doprowadzić do wrzenia, usunąć powstałą pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól, w razie potrzeby dodaj przyprawy, zmniejsz ogień, przykryj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj, aż woda prawie całkowicie wyparuje. Wyłącz ogień i pozostaw patelnię na pięć minut, aby cała pozostała woda została wchłonięta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiksuj soczewicę blenderem. Możesz użyć zwykłego młynka do ziemniaków. Lub nawet łyżką, ponieważ soczewica dobrze się gotuje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj masło, zamieszaj. Możesz podać na stole.

do przygotowania tłuczonych ziemniaków użyłem czerwonej soczewicy, jeśli weźmiesz inną, weź pod uwagę cechy odmiany, niektóre wymagają więcej czasu na gotowanie, większej ilości wody, a czerń i brąz nadal będą musiały zostać krótko namoczone. Jeśli soczewica jest już ugotowana i miękka, a woda nadal pozostaje, po prostu spuść nadmiar. Gorąca soczewica jest płynna, a następnie wyraźnie zgęstnieje. Jeśli pościsz lub przestrzegasz diety, masło można zastąpić dowolnym olejem roślinnym. Bardzo smaczny dodatek uzyskuje się, jeśli do gotowanej soczewicy dodasz smażone lub duszone warzywa, możesz zrobić cebulę z marchewką lub wziąć cukinię, bakłażana, paprykę i pomidory. Do sałatek dodaje się również schłodzoną soczewicę. Podczas gotowania soczewica trochę traci kolor, podczas serwowania udekoruj ją ziołami. Przyprawy są odpowiednie dla Twojego gustu. Kurkuma, imbir i kolendra dodadzą indyjskich nut, Zira-orientalnych. Zamiast wody możesz ugotować soczewicę w bulionie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g

Podobne przepisy