skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tosty z awokado? Przygotuj jedzenie. Weź dowolny chleb do gotowania. Zwiększy użyteczność potrawy zbożowej, dla miłośników żyta odpowiedni jest Borodinsky, delikatniejszy smak uzyskuje się z bielą. Zrobię tosty z jajkiem w koszulce, czerwoną lekko soloną rybą i pomidorkami koktajlowymi.
Krok 2:
Pokrój chleb na kawałki, jeśli nie był sprzedawany w kawałkach. Następnie usmaż go w dowolny dostępny sposób: użyj tostera, palarni lub patelni grillowej. Jeśli nie ma grilla, weź zwykłą patelnię.
Krok 3:
Ugotuj jajko w koszulce. Jak ugotować jajko w koszulce? Aby to zrobić, zagotuj wodę w małym naczyniu. Niech gotuje się nie gwałtownie, ale małymi bąbelkami, w tym celu zmniejsz ogień. Widelcem przekręć lejek i szybko wlej jajko, które wcześniej lepiej rozbić w filiżance. Nie dotykaj jajka, aż będzie gotowe, to około 4 minut.
Krok 4:
Wyjmij jajko łyżką cedzakową i umieść je do wyschnięcia na ręczniku papierowym.
Krok 5:
Awokado umyj, pokrój, Usuń pestkę. Usuń miąższ łyżką.
Krok 6:
Zetrzyj miąższ awokado widelcem. Dodaj sok z cytryny i trochę soli do smaku.
Krok 7:
Rozłóż tosty powstałą masą.
Krok 8:
Ułóż na wierzchu jajko w koszulce, pokrojony pomidor koktajlowy i plasterek czerwonej ryby. Podawaj natychmiast. Smacznego!
awokado odgrywa główną rolę w tym daniu, więc do jego wyboru należy podejść odpowiedzialnie. Kupując, zwróć uwagę na wygląd skórki owocu. Jeśli ma czarne plamy, nie bierz tego, owoce są zepsute w środku. Idealnie awokado powinno być miękkie w dotyku, ale częściej w sklepach można znaleźć bardzo twarde owoce. Można je dojrzewać w domu. Umieść awokado w papierowej torbie wraz z jabłkiem lub bananem. Po kilku dniach stanie się miękki.
pokazałem najbardziej klasyczne rodzaje tostów, jakie je zrobisz — sam zdecyduj.
można połączyć i zrobić duży tost typu jajko-Benedykt. Rozłóż awokado na grzance, a następnie połóż kawałek ryby lub szynki, na wierzchu jajko w koszulce. I pamiętaj, aby polać sosem holenderskim!
zrób takie tosty z ogórkiem i rzodkiewką.
Udekoruj tosty ziołami pasującymi do nadzienia.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Czerwona ryba - 191 kcal/100g