tosty z awokado

najpiękniejsze, zdrowe i zbilansowane, na śniadanie! Tosty z awokado to świetna opcja na poranny posiłek. Awokado jest bardzo zdrowe, przede wszystkim z tłuszczami nasyconymi. Często zastępuje się je masłem, jak w tym przepisie na tosty. Pozostałe składniki można zmieniać według własnych upodobań.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 6 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 42 % 13 g
180 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tosty z awokado? Przygotuj jedzenie. Weź dowolny chleb do gotowania. Zwiększy użyteczność potrawy zbożowej, dla miłośników żyta odpowiedni jest Borodinsky, delikatniejszy smak uzyskuje się z bielą. Zrobię tosty z jajkiem w koszulce, czerwoną lekko soloną rybą i pomidorkami koktajlowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój chleb na kawałki, jeśli nie był sprzedawany w kawałkach. Następnie usmaż go w dowolny dostępny sposób: użyj tostera, palarni lub patelni grillowej. Jeśli nie ma grilla, weź zwykłą patelnię.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj jajko w koszulce. Jak ugotować jajko w koszulce? Aby to zrobić, zagotuj wodę w małym naczyniu. Niech gotuje się nie gwałtownie, ale małymi bąbelkami, w tym celu zmniejsz ogień. Widelcem przekręć lejek i szybko wlej jajko, które wcześniej lepiej rozbić w filiżance. Nie dotykaj jajka, aż będzie gotowe, to około 4 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij jajko łyżką cedzakową i umieść je do wyschnięcia na ręczniku papierowym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Awokado umyj, pokrój, Usuń pestkę. Usuń miąższ łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj miąższ awokado widelcem. Dodaj sok z cytryny i trochę soli do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż tosty powstałą masą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż na wierzchu jajko w koszulce, pokrojony pomidor koktajlowy i plasterek czerwonej ryby. Podawaj natychmiast. Smacznego!

awokado odgrywa główną rolę w tym daniu, więc do jego wyboru należy podejść odpowiedzialnie. Kupując, zwróć uwagę na wygląd skórki owocu. Jeśli ma czarne plamy, nie bierz tego, owoce są zepsute w środku. Idealnie awokado powinno być miękkie w dotyku, ale częściej w sklepach można znaleźć bardzo twarde owoce. Można je dojrzewać w domu. Umieść awokado w papierowej torbie wraz z jabłkiem lub bananem. Po kilku dniach stanie się miękki.
pokazałem najbardziej klasyczne rodzaje tostów, jakie je zrobisz — sam zdecyduj.
można połączyć i zrobić duży tost typu jajko-Benedykt. Rozłóż awokado na grzance, a następnie połóż kawałek ryby lub szynki, na wierzchu jajko w koszulce. I pamiętaj, aby polać sosem holenderskim!
zrób takie tosty z ogórkiem i rzodkiewką.
Udekoruj tosty ziołami pasującymi do nadzienia.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Chleb"darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy