marynowane pieczarki

przygotowanie zajmuje tylko 20 minut, a pyszna przekąska jest gotowa!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 3 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 43 % 3 g
29 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić marynowane pieczarki? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Lepiej jest wziąć małe grzyby, jeśli nagle ich nie znajdziesz, to w zależności od wielkości pokrój grzyby na 2 lub 4 części.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż pieczarki do rondla, wlej wodę, dodaj sól, cukier i przyprawy. Czosnek obrać i pokroić w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Doprowadzić do wrzenia, dodać 9% octu i posiekanego czosnku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś grzyby wraz z marynatą do słoika (czystego i gotowanego na parze), pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Włóż do lodówki i pozostaw na noc lub przynajmniej na kilka godzin. I to wszystko, grzyby są gotowe!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wypełnij gotowe grzyby cebulą i podawaj! Smacznego!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy