skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Odpowiedni jest każdy dżem lub jagody i owoce Puree z cukrem, dżem może być sfermentowany lub kandyzowany, do przygotowania jednego zacieru można użyć różnych rodzajów dżemu. Drożdże świeże, prasowane. Można go zastąpić drożdżami winnymi. Oczywiście drożdży nie można w ogóle dodawać, ale tylko czas rozpoczęcia i zakończenia fermentacji zacieru znacznie się wydłuży.
Krok 2:
Dodaj dżem do pojemnika na zacier.
Krok 3:
Rozdrobnij drożdże, dodaj do nich cukier.
Krok 4:
Napełnij ciepłą wodą. Temperatura wody, aby nie zabić aktywności drożdży, nie powinna przekraczać 40 stopni. Ponadto nie można używać przefiltrowanej i przegotowanej wody-woda musi być żywa! Poczekaj na rozpoczęcie aktywności drożdży-pojawienie się piankowej Czapki i wlej je również do pojemnika fermentacyjnego.
Krok 5:
Dodaj wodę (również żywą), delikatnie wymieszaj.
Krok 6:
Załóż jednorazową rękawicę na wierzch i odłóż w ciepłe miejsce. Temperatura nie niższa niż 20 stopni.
Krok 7:
Dzięki drożdżom proces fermentacji powinien rozpocząć się wystarczająco szybko, a następnie rękawica jest napompowana. Może trwać od 10 do 16 dni. Po zakończeniu fermentacji rękawica ponownie się opróżnia. Więc zacier jest gotowy do destylacji.
Krok 8:
Odcedź zacier.
Krok 9:
Złóż bimber. Jeśli jest to przewidziane w twoim modelu, podłącz węże z zimną wodą.
Krok 10:
Wlej zacier do bimbru i podpal urządzenie. Gdy temperatura osiągnie 70 stopni, włącz zimną wodę do chłodzenia i nie pozwól, aby temperatura wzrosła powyżej 80 stopni. Zbierz bimber w osobnej misce. Zasadniczo jest już gotowy do użycia, ale ma wyraźny zapach bimbru, dlatego dla większej czystości gotowego produktu zaleca się drugą destylację.
Krok 11:
Aby to zrobić, rozcieńczyć gotowy bimber do 20 stopni mocy.Jeśli nie ma alkoholometru, weź 400 ml czystej wody na 1 litr bimbru. Wlej rozcieńczony bimber do bimbru i powtórz destylację, ale pierwsze i ostatnie 100 ml należy zebrać w osobnej misce i wlać.Są to tak zwane rogi i kopyta-produkt bardzo bogaty w oleje fuzlowe i dlatego niebezpieczny do spożycia.Wlać pozostały bimber do butelek i pozostawić do zaparzenia przez kilka dni.
Krok 12:
Przestrzegaj miary podczas picia alkoholu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g