bimber z dżemu w domu

Domowy, miękki, owocowy bimber z dżemu! Nie wiesz, gdzie możesz pozbyć się starego dżemu? Przygotuj z niego pachnący, miękki domowy bimber. Napój nie jest bardziej szkodliwy niż napoje alkoholowe w sklepie. Przygotowanie takiego napoju wcale nie jest trudne, potrzebujesz tylko bimbru!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 12 g
47 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 16 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Odpowiedni jest każdy dżem lub jagody i owoce Puree z cukrem, dżem może być sfermentowany lub kandyzowany, do przygotowania jednego zacieru można użyć różnych rodzajów dżemu. Drożdże świeże, prasowane. Można go zastąpić drożdżami winnymi. Oczywiście drożdży nie można w ogóle dodawać, ale tylko czas rozpoczęcia i zakończenia fermentacji zacieru znacznie się wydłuży.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj dżem do pojemnika na zacier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozdrobnij drożdże, dodaj do nich cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij ciepłą wodą. Temperatura wody, aby nie zabić aktywności drożdży, nie powinna przekraczać 40 stopni. Ponadto nie można używać przefiltrowanej i przegotowanej wody-woda musi być żywa! Poczekaj na rozpoczęcie aktywności drożdży-pojawienie się piankowej Czapki i wlej je również do pojemnika fermentacyjnego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj wodę (również żywą), delikatnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Załóż jednorazową rękawicę na wierzch i odłóż w ciepłe miejsce. Temperatura nie niższa niż 20 stopni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dzięki drożdżom proces fermentacji powinien rozpocząć się wystarczająco szybko, a następnie rękawica jest napompowana. Może trwać od 10 do 16 dni. Po zakończeniu fermentacji rękawica ponownie się opróżnia. Więc zacier jest gotowy do destylacji.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odcedź zacier.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Złóż bimber. Jeśli jest to przewidziane w twoim modelu, podłącz węże z zimną wodą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej zacier do bimbru i podpal urządzenie. Gdy temperatura osiągnie 70 stopni, włącz zimną wodę do chłodzenia i nie pozwól, aby temperatura wzrosła powyżej 80 stopni. Zbierz bimber w osobnej misce. Zasadniczo jest już gotowy do użycia, ale ma wyraźny zapach bimbru, dlatego dla większej czystości gotowego produktu zaleca się drugą destylację.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Aby to zrobić, rozcieńczyć gotowy bimber do 20 stopni mocy.Jeśli nie ma alkoholometru, weź 400 ml czystej wody na 1 litr bimbru. Wlej rozcieńczony bimber do bimbru i powtórz destylację, ale pierwsze i ostatnie 100 ml należy zebrać w osobnej misce i wlać.Są to tak zwane rogi i kopyta-produkt bardzo bogaty w oleje fuzlowe i dlatego niebezpieczny do spożycia.Wlać pozostały bimber do butelek i pozostawić do zaparzenia przez kilka dni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przestrzegaj miary podczas picia alkoholu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy