owsianka Herkulesa na wodzie

Lekka, smaczna i pożywna owsianka Herkulesa. Owsianka Herkulesa na wodzie jest pyszna, jeśli jest dobrze ugotowana i kilkakrotnie wymieszana podczas gotowania. Grube płatki uzyskuje się o przyjemnej lepkiej konsystencji, aw wersji solonej mogą być podstawą różnych sosów, sosów, sałatek.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 65 % 17 g
115 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj grubo zmielone płatki owsiane, dobrej jakości wodę, sól, cukier i masło. Jeśli przygotowujesz chudą wersję owsianki, olej należy wykluczyć, ale można dodać trochę rafinowanego, bezwonnego oleju roślinnego. W zależności od tego, jakich płatków używasz – grubo, średnio lub drobno zmielonych-zależy czas gotowania (od 2 do 30 minut). Dlatego przed gotowaniem płatków owsianych przeczytaj instrukcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej przefiltrowaną lub butelkowaną wodę do rondla z grubym dnem. Nie bierz wody z kranu, wpłynie to negatywnie na smak potrawy. W zależności od preferowanej konsystencji płatków owsianych można zmienić ilość wody. Proporcje płynnej owsianki wynoszą 1 do 3, Jeśli chcesz lepkiej owsianki – 1 do 2, a dla gęstej – 1 do 1.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy woda się zagotuje, dodaj sól, cukier i płatki owsiane. Sól powinna być większa, jeśli owsianka jest słona i odwrotnie, jeśli owsianka jest słodka, włóż więcej cukru. Cukier można zastąpić substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Możesz również umieścić mielony cynamon (około 0,5 łyżeczki. L.) i na czubku noża wanilii i gałki muszkatołowej. Przy dawkowaniu przypraw należy zachować ostrożność, jeśli przesadzisz z nimi, smak owsianki zostanie zepsuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Doprowadzić owsiankę do wrzenia, wymieszać i gotować na najmniejszym ogniu przez około 15-30 minut. Wymieszaj owsiankę kilka razy, ponieważ u dołu zostanie zagęszczona, a na górze pozostanie płyn. Pyszna owsianka Herkulesa na wodzie-gotowa! Pozostaw pod przykryciem, aby płatki wchłonęły nadmiar wilgoci i podawaj.

miękkie, pożywne płatki można podawać na ciepło i na zimno. W płatkach owsianych można umieścić wstępnie ugotowane suszone morele lub rodzynki, kandyzowane owoce, kawałki owoców, jagody. Jeśli gotujesz owsiankę z suszonymi owocami, nie musisz dodawać cukru. Możesz dodać suszone orzechy włoskie, nasiona na suchej patelni.

jak kupić Herkulesa? Sprawdź opakowanie, powinno być całe, bez oznak wilgoci, nieprzezroczyste, ponieważ płatki w świetle tracą swoje korzystne właściwości. Przeczytaj skład. Powinien zawierać tylko płatki owsiane bez aromatów i słodzików. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności.

płatki owsiane należy przechowywać w hermetycznie zamkniętym pojemniku lub opakowaniu w temperaturze nie większej niż 20 stopni, w suchym miejscu, ponieważ w wilgotnym środowisku szybko staną się bezużyteczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy