skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj grubo zmielone płatki owsiane, dobrej jakości wodę, sól, cukier i masło. Jeśli przygotowujesz chudą wersję owsianki, olej należy wykluczyć, ale można dodać trochę rafinowanego, bezwonnego oleju roślinnego. W zależności od tego, jakich płatków używasz – grubo, średnio lub drobno zmielonych-zależy czas gotowania (od 2 do 30 minut). Dlatego przed gotowaniem płatków owsianych przeczytaj instrukcje.
Krok 2:
Wlej przefiltrowaną lub butelkowaną wodę do rondla z grubym dnem. Nie bierz wody z kranu, wpłynie to negatywnie na smak potrawy. W zależności od preferowanej konsystencji płatków owsianych można zmienić ilość wody. Proporcje płynnej owsianki wynoszą 1 do 3, Jeśli chcesz lepkiej owsianki – 1 do 2, a dla gęstej – 1 do 1.
Krok 3:
Gdy woda się zagotuje, dodaj sól, cukier i płatki owsiane. Sól powinna być większa, jeśli owsianka jest słona i odwrotnie, jeśli owsianka jest słodka, włóż więcej cukru. Cukier można zastąpić substytutem cukru, który nie boi się obróbki cieplnej. Możesz również umieścić mielony cynamon (około 0,5 łyżeczki. L.) i na czubku noża wanilii i gałki muszkatołowej. Przy dawkowaniu przypraw należy zachować ostrożność, jeśli przesadzisz z nimi, smak owsianki zostanie zepsuty.
Krok 4:
Doprowadzić owsiankę do wrzenia, wymieszać i gotować na najmniejszym ogniu przez około 15-30 minut. Wymieszaj owsiankę kilka razy, ponieważ u dołu zostanie zagęszczona, a na górze pozostanie płyn. Pyszna owsianka Herkulesa na wodzie-gotowa! Pozostaw pod przykryciem, aby płatki wchłonęły nadmiar wilgoci i podawaj.
miękkie, pożywne płatki można podawać na ciepło i na zimno. W płatkach owsianych można umieścić wstępnie ugotowane suszone morele lub rodzynki, kandyzowane owoce, kawałki owoców, jagody. Jeśli gotujesz owsiankę z suszonymi owocami, nie musisz dodawać cukru. Możesz dodać suszone orzechy włoskie, nasiona na suchej patelni.
jak kupić Herkulesa? Sprawdź opakowanie, powinno być całe, bez oznak wilgoci, nieprzezroczyste, ponieważ płatki w świetle tracą swoje korzystne właściwości. Przeczytaj skład. Powinien zawierać tylko płatki owsiane bez aromatów i słodzików. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności.
płatki owsiane należy przechowywać w hermetycznie zamkniętym pojemniku lub opakowaniu w temperaturze nie większej niż 20 stopni, w suchym miejscu, ponieważ w wilgotnym środowisku szybko staną się bezużyteczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g