ciasto Napoleon klasyczny Radziecki

jeden z najsmaczniejszych ciast! Ponadczasowy klasyk! Radziecki Klasyczny Napoleon nigdy nie przestanie być popularny. Pyszny smak tego ciasta jest znany wszystkim. Ale jego przygotowanie zajmuje dużo czasu. A po spróbowaniu kawałka zdajesz sobie sprawę, że wszystko nie jest na próżno!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 32 % 16 g
węglowodany 58 % 29 g
283 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne ciasto napoleońskie? Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ciast. Przesiej mąkę przez sito, aby nasycić ją tlenem. Śmietanę można wziąć 15-20%. Masło powinno być twarde. Możesz go trochę zamrozić w zamrażarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej prawie całą mąkę do miski do ciasta (zachowaj trochę do posypania) i dodaj posiekane masło. Możesz go zmielić na różne sposoby-drobno posiekać nożem, posiekać za pomocą rozdrabniacza lub zetrzeć na tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wymieszaj mąkę z masłem. To powinno być takie okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz dodaj jajko, wódkę, zimną wodę, śmietanę i sól do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Szybko zagnieść ciasto. Zimne masło nie powinno mieć czasu na stopienie. Nie ma potrzeby ugniatania ciasta przez długi czas. Wystarczy, że uformuje się w Kolobok. W tym momencie dodaj pozostałą mąkę. Mąka może potrzebować trochę więcej lub mniej. Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić na 30 minut, a następnie wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas odpoczynku ciasta przygotuj wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania dwóch rodzajów kremu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby zrobić krem, wlej 2/3 mleka do nieprzywierającej patelni i dodaj cukier. Podpal i zagotuj. Mieszaj, aby rozpuścić cukier.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj pozostałe mleko z jajkami i mąką. Dodaj koniak do śmietany. Możesz użyć miksera, aby nie pozostały grudki mąki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Do mieszanki jajecznej, mieszając, wlej gorące mleko. Następnie włóż wszystko z powrotem do ognia i doprowadź do pojawienia się pierwszych bąbelków. Krem musi być stale mieszany, aby nie zaczął się palić. Dla niezawodności możesz ugotować krem w łaźni wodnej. Podczas gotowania krem zgęstnieje.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zdejmij patelnię z ognia i dodaj masło. To się stopi. Natychmiast wymieszaj go z kremem. Przykryj gotowy krem pokrywką lub folią spożywczą i ostudź.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wypoczęte ciasto podzielić na 10 ciast.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj każde ciasto na pergaminie i wytnij z koła. Ciasto nakłuć widelcem, aby podczas pieczenia nie pojawiały się bąbelki. Nie usuwaj przycinania, ale piecz z ciastem. Przydadzą się do posypania ciasta. Piecz ciasta w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut (około). Gotowe ciasta powinny mieć złoty kolor.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aby przygotować śmietanę, możesz ubić tłustą śmietanę z cukrem pudrem lub po prostu wymieszać gęstą śmietanę z cukrem pudrem. Po prostu wymieszałam. Masa jest płynna, ale dobrze nasyca ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Składanie ciasta. Smarujemy 2 ciasta kremem, trzecie ciasto trochę kwaśną śmietaną i kremem. Więc złóż całe ciasto. Nie smaruj ostatniego ciasta. Ale pozostaw trochę kremu na ostatnią powłokę. Dociśnij ciasto czymś ciężkim. Możesz przykryć talerzem i umieścić litrowy słoik z wodą. Pozostaw na godzinę w kuchni. Ciasta staną się bardziej miękkie w cieple. Następnie włóż ciasto do lodówki na 4-6 godzin, aby trochę się namoczyło.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zmiel Pozostałe skrawki. Możesz je zmiażdżyć popychaczem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posmaruj wierzch i boki ciasta pozostałą śmietaną. Posyp okruchami. I włóż z powrotem do lodówki. Zwykle wkładam ciasto do pudełka na ciasto, aby wilgoć trafiła do impregnacji ciast. I moczyć ciasto przez jeden dzień. Lubię dobrze namoczony, miękki Napoleon.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowe ciasto przed podaniem można trochę udekorować według własnych upodobań. Jest doskonale nasycony, ciasta stały się miękkie i bardzo delikatne.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wódka - 235   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy