ciasto Karpatka

Czy lubisz eklery? W takim razie ten przepis jest dla ciebie! Ciasto waniliowe-ekler według polskiej receptury. Przygotowując to ciasto, przypomniałem sobie, jak nauczyliśmy się robić ciasto parzone w zeszłym roku w szkole cukierniczej. 1. Piec ciasto tylko & quot; dno". Lepiej nie włączać górnego ogrzewania, w przeciwnym razie ciasto zacznie się bardzo palić na wierzchu. Jeśli w piekarniku jest konwekcja, lepiej z nią upiec. 2. W żadnym wypadku nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. W przeciwnym razie ciasto bardzo szybko odpadnie i sklei się. I wszystko będzie musiało zostać przerobione.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 44 % 18 g
węglowodany 46 % 19 g
254 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla, dodaj posiekane masło i zagotuj mieszaninę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zdejmij patelnię z ognia, dodaj mąkę, dobrze wymieszaj. Wróć patelnię do ognia i mieszając gotuj przez około 2 minuty. Ciasto powinno dobrze odchodzić od ścian.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś masę do miski i ostudź.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przy ciągłym ubijaniu dodawaj jajka pojedynczo.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na koniec dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia i spłaszcz. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 230°C na 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 20 minut. !!! W żadnym wypadku nie otwieraj drzwi piekarnika, w przeciwnym razie ciasto odpadnie i wszystko będzie musiało zostać ponownie przerobione. Pozostaw gotowe ciasto na pół godziny w schłodzonym piekarniku, aby nie spadło.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto pokroić wzdłuż na dwie części.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Krem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni rozgrzej większość mleka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj mąkę, skrobię i żółtko do pozostałego mleka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Mieszaj, aż będzie gładka

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej mieszaninę skrobi do gorącego mleka cienkim strumieniem i dobrze wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przywróć krem do powolnego ognia i przy ciągłym mieszaniu zagotuj i zgęstnieje.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zdejmij krem z ognia. Dodaj wanilinę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Krem schłodzić, przykryć folią spożywczą & quot; w kontakcie".

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ubij miękkie masło mikserem, aż będzie puszyste.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Stopniowo wprowadzaj olej do kremu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Umieść dolną część ciasta w naczyniu do pieczenia.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozłóż krem na wierzchu, spłaszcz.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przykryj drugą warstwą ciasta i lekko dociśnij. Ciasto dobrze schłodzić, posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki.

ciasto parzone jest dość kapryśne, choć bardzo szybkie w przygotowaniu.

najważniejsze jest przestrzeganie dokładnych proporcji składników i nie otwieranie piekarnika, dopóki ciasto nie utworzy gęstej skórki.

ciasto bardzo pęcznieje podczas pieczenia-tak powinno być. Prawidłowo upieczone ciasto w środku powinno być puste.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g

Podobne przepisy