skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto.
Krok 2:
Wlej wodę do rondla, dodaj posiekane masło i zagotuj mieszaninę.
Krok 3:
Zdejmij patelnię z ognia, dodaj mąkę, dobrze wymieszaj. Wróć patelnię do ognia i mieszając gotuj przez około 2 minuty. Ciasto powinno dobrze odchodzić od ścian.
Krok 4:
Przenieś masę do miski i ostudź.
Krok 5:
Przy ciągłym ubijaniu dodawaj jajka pojedynczo.
Krok 6:
Na koniec dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj.
Krok 7:
Włóż ciasto do wyłożonego pergaminem naczynia do pieczenia i spłaszcz. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 230°C na 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz przez kolejne 20 minut. !!! W żadnym wypadku nie otwieraj drzwi piekarnika, w przeciwnym razie ciasto odpadnie i wszystko będzie musiało zostać ponownie przerobione. Pozostaw gotowe ciasto na pół godziny w schłodzonym piekarniku, aby nie spadło.
Krok 8:
Ciasto pokroić wzdłuż na dwie części.
Krok 9:
Krem.
Krok 10:
Na patelni rozgrzej większość mleka.
Krok 11:
Dodaj mąkę, skrobię i żółtko do pozostałego mleka.
Krok 12:
Mieszaj, aż będzie gładka
Krok 13:
Wlej mieszaninę skrobi do gorącego mleka cienkim strumieniem i dobrze wymieszaj.
Krok 14:
Przywróć krem do powolnego ognia i przy ciągłym mieszaniu zagotuj i zgęstnieje.
Krok 15:
Zdejmij krem z ognia. Dodaj wanilinę.
Krok 16:
Krem schłodzić, przykryć folią spożywczą & quot; w kontakcie".
Krok 17:
Ubij miękkie masło mikserem, aż będzie puszyste.
Krok 18:
Stopniowo wprowadzaj olej do kremu.
Krok 19:
Umieść dolną część ciasta w naczyniu do pieczenia.
Krok 20:
Rozłóż krem na wierzchu, spłaszcz.
Krok 21:
Przykryj drugą warstwą ciasta i lekko dociśnij. Ciasto dobrze schłodzić, posypać cukrem pudrem i pokroić na kawałki.
ciasto parzone jest dość kapryśne, choć bardzo szybkie w przygotowaniu.
najważniejsze jest przestrzeganie dokładnych proporcji składników i nie otwieranie piekarnika, dopóki ciasto nie utworzy gęstej skórki.
ciasto bardzo pęcznieje podczas pieczenia-tak powinno być. Prawidłowo upieczone ciasto w środku powinno być puste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g