skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowe chinkali po gruzińsku? Przygotuj jedzenie. Wziąłem gotową mieloną wołowinę. Nie używałam pietruszki. Pamiętaj, aby schłodzić wodę przed rozpoczęciem gotowania. Mąka może pozostawić różne ilości, spojrzysz na ciasto.
Krok 2:
Przesiej mąkę na powierzchnię roboczą. Zrób w środku wgłębienie typu krateru, wlej do niego sól. Zacznij stopniowo wlewać wodę do środka, zbierając mąkę od krawędzi do środka.
Krok 3:
Pracuj tylko widelcem-wlej wodę, mieszaj-i tak dalej, aż skończy się woda.
Krok 4:
Cała mąka powinna się zmoczyć i zebrać. Musiałem dodać trochę wody, ponieważ ciasto pozostało suche. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Następnie zacznij ugniatać ciasto rękami. Od czasu do czasu pokrój ciasto na pół i przekręć, ponieważ jest bardziej wilgotne w środku niż na zewnątrz. Od czasu do czasu dodaj mąkę, aby ciasto się nie przykleiło.
Krok 6:
Ugniataj ciasto długo i ciężko, powinno być strome, ale nadal elastyczne.
Krok 7:
Gotowe ciasto zawinąć w torebkę i odstawić na dwie godziny & quot; odpocząć & quot;. W tym czasie rozwinie się w nim gluten, a ciasto stanie się bardzo elastyczne.
Krok 8:
Gdy ciasto się układa, zajmij się mięsem mielonym. Jeśli masz mięso, przewiń je przez maszynę do mięsa wraz z cebulą. Ponieważ mam mięso mielone, po prostu zetrę cebulę.
Krok 9:
Dobrze umyj warzywa, osusz. Drobno posiekaj.
Krok 10:
Dodaj cebulę, zioła, przyprawy i sól do mielonego mięsa. Dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Zacznij dodawać wodę do mielonego mięsa partiami, dobrze zagniatając po każdej porcji. Mięso mielone powinno stać się płynne. Dodałem mniej wody, około szklanki. Gotowość mięsa mielonego można określić w ten sposób-włóż do niego łyżkę, powinna zacząć się toczyć. Włóż mięso mielone do lodówki na godzinę.
Krok 12:
Zwiń leżące ciasto w kiełbasę, a następnie pokrój je na identyczne kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek w okrąg o grubości 2 mm i wielkości dłoni. Staraj się, aby krawędzie były cieńsze niż środek.
Krok 13:
Rozwałkuj w ten sposób wszystkie kawałki. Ułóż je jeden na drugim, posypując mąką. Wyszło mi 16 sztuk, ale można było zrobić wszystkie 20, ponieważ chinkali wyszły Duże.
Krok 14:
Czas wyrzeźbić chinkali. Dla wygody weź małą miskę. Rzuć na nią kawałek ciasta. Na środku umieść łyżkę mielonego mięsa. Zbierz brzegi ciasta z fałdami na środku.
Krok 15:
Zawiń ostatnią fałdę wokół innych, łącząc ją z pierwszą.
Krok 16:
Lekko przekręć kucyk w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.
Krok 17:
Odetnij górną część kucyka nożem.
Krok 18:
W ten sposób uformuj wszystkie chinkali.
Krok 19:
Aby ugotować chinkali, zagotuj wodę w rondlu. Posolić ją. Rzuć chinkali. Nie gotuj od razu dużej ilości, aby nie sklejały się podczas gotowania. Od czasu do czasu mieszaj zawartość patelni, aby chinkali nie przykleiła się do dna. Gotuj chinkali przez około 14 minut, a następnie wyjmij łyżką cedzakową na talerz.
chinkali jedzą tylko rękami, trzymając ogon. Najpierw gryzą, piją bulion, a następnie jedzą całość, pozostawiając niezjedzony ogon. Podawać z sosem pomidorowym lub śmietanowym.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kolendra Zielona - 25 kcal/100g