domowe chinkali po gruzińsku

bardzo smaczne, bardzo soczyste, z prostych produktów, po drugie! Domowe Gruzińskie chinkali okażą się pachnące, pikantne, z dużą ilością mięsa i bulionu w środku. Gotowanie ich nie będzie trudne, a rzeźbienie torebek jest bardzo zabawne i interesujące!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 64 % 18 g
122 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowe chinkali po gruzińsku? Przygotuj jedzenie. Wziąłem gotową mieloną wołowinę. Nie używałam pietruszki. Pamiętaj, aby schłodzić wodę przed rozpoczęciem gotowania. Mąka może pozostawić różne ilości, spojrzysz na ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę na powierzchnię roboczą. Zrób w środku wgłębienie typu krateru, wlej do niego sól. Zacznij stopniowo wlewać wodę do środka, zbierając mąkę od krawędzi do środka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pracuj tylko widelcem-wlej wodę, mieszaj-i tak dalej, aż skończy się woda.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cała mąka powinna się zmoczyć i zebrać. Musiałem dodać trochę wody, ponieważ ciasto pozostało suche. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zacznij ugniatać ciasto rękami. Od czasu do czasu pokrój ciasto na pół i przekręć, ponieważ jest bardziej wilgotne w środku niż na zewnątrz. Od czasu do czasu dodaj mąkę, aby ciasto się nie przykleiło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ugniataj ciasto długo i ciężko, powinno być strome, ale nadal elastyczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe ciasto zawinąć w torebkę i odstawić na dwie godziny & quot; odpocząć & quot;. W tym czasie rozwinie się w nim gluten, a ciasto stanie się bardzo elastyczne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto się układa, zajmij się mięsem mielonym. Jeśli masz mięso, przewiń je przez maszynę do mięsa wraz z cebulą. Ponieważ mam mięso mielone, po prostu zetrę cebulę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze umyj warzywa, osusz. Drobno posiekaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cebulę, zioła, przyprawy i sól do mielonego mięsa. Dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zacznij dodawać wodę do mielonego mięsa partiami, dobrze zagniatając po każdej porcji. Mięso mielone powinno stać się płynne. Dodałem mniej wody, około szklanki. Gotowość mięsa mielonego można określić w ten sposób-włóż do niego łyżkę, powinna zacząć się toczyć. Włóż mięso mielone do lodówki na godzinę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwiń leżące ciasto w kiełbasę, a następnie pokrój je na identyczne kawałki. Rozwałkuj każdy kawałek w okrąg o grubości 2 mm i wielkości dłoni. Staraj się, aby krawędzie były cieńsze niż środek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkuj w ten sposób wszystkie kawałki. Ułóż je jeden na drugim, posypując mąką. Wyszło mi 16 sztuk, ale można było zrobić wszystkie 20, ponieważ chinkali wyszły Duże.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Czas wyrzeźbić chinkali. Dla wygody weź małą miskę. Rzuć na nią kawałek ciasta. Na środku umieść łyżkę mielonego mięsa. Zbierz brzegi ciasta z fałdami na środku.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zawiń ostatnią fałdę wokół innych, łącząc ją z pierwszą.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Lekko przekręć kucyk w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Odetnij górną część kucyka nożem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    W ten sposób uformuj wszystkie chinkali.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Aby ugotować chinkali, zagotuj wodę w rondlu. Posolić ją. Rzuć chinkali. Nie gotuj od razu dużej ilości, aby nie sklejały się podczas gotowania. Od czasu do czasu mieszaj zawartość patelni, aby chinkali nie przykleiła się do dna. Gotuj chinkali przez około 14 minut, a następnie wyjmij łyżką cedzakową na talerz.

chinkali jedzą tylko rękami, trzymając ogon. Najpierw gryzą, piją bulion, a następnie jedzą całość, pozostawiając niezjedzony ogon. Podawać z sosem pomidorowym lub śmietanowym.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kolendra Zielona - 25   kcal/100g

Podobne przepisy