skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jajka przed rozpoczęciem gotowania. Zalej surowe jajka wodą, zagotuj i gotuj przez 5-7 minut. Następnie spuść gorącą wodę i wlej zimną. W tej formie schłodzić jajka. Schłodzone jajka obrać ze skorupek.
Krok 2:
Przygotuj miskę, w której będziesz mieszać nadzienie do bułki. Zetrzyj ser na średniej tarce do miski.
Krok 3:
Tutaj pocieraj jajka na grubej tarce.
Krok 4:
Dodaj posiekane zioła i czosnek. Dopraw wszystko majonezem i dobrze wymieszaj. Jako zioła możesz użyć kopru, pietruszki lub zielonej cebuli.
Krok 5:
Rozłóż chleb pita na stole i rozłóż gotowe nadzienie na całej powierzchni chleba pita. Zwiń rolkę.
Krok 6:
Przykryj gotową rolkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie będzie nasączony i będzie dobrze cięty.
Krok 7:
Po godzinie (lub przed podaniem) wyjmij bułkę z lodówki pokrój ją na kawałki ostrym nożem. Połóż pokrojoną bułkę na półmisku i podawaj. Smacznego!
sam chleb pita nie ma żadnego konkretnego smaku. Dlatego z jego udziałem możesz przygotować wszystko, w tym różne przekąski. Może być nadziewany dowolnym nadzieniem i zwinięty w rolkę. W nadzieniu można umieścić warzywa, konserwy, grzyby, różne sosy. Liczba nadzień jest dość zróżnicowana i może być ograniczona tylko wyobraźnią.
przekąskę w postaci bułki pita można zabrać ze sobą jako przekąskę do pracy lub przygotować na ucztę na łonie natury lub przy świątecznym stole.
to szybki przepis na poważne ograniczenia czasowe.
taka bułka może całkiem uzupełnić obiad lub kolację. Po pokrojeniu bułka pita wygląda bardzo elegancko i świątecznie, więc takie danie nie wstydzi się postawić na świątecznym stole.
bułka jest bardzo smaczna na zimno, ale jeśli spróbujesz ją trochę podgrzać, możesz uzyskać ciekawszą wersję przekąski. Po podgrzaniu ser zacznie się topić, a nadzienie stanie się bardziej miękkie.
polecam!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g