bułka pita z jajkiem i serem

pyszna, szybka i satysfakcjonująca przekąska pita! Bułki pita to szybka opcja na pyszną i satysfakcjonującą przekąskę na każdą okazję. Ten przepis jest bardzo łatwy do przygotowania z dość przystępnym zestawem produktów.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 15 g
tłuszcze 44 % 21 g
węglowodany 25 % 12 g
298 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jajka przed rozpoczęciem gotowania. Zalej surowe jajka wodą, zagotuj i gotuj przez 5-7 minut. Następnie spuść gorącą wodę i wlej zimną. W tej formie schłodzić jajka. Schłodzone jajka obrać ze skorupek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj miskę, w której będziesz mieszać nadzienie do bułki. Zetrzyj ser na średniej tarce do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Tutaj pocieraj jajka na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj posiekane zioła i czosnek. Dopraw wszystko majonezem i dobrze wymieszaj. Jako zioła możesz użyć kopru, pietruszki lub zielonej cebuli.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż chleb pita na stole i rozłóż gotowe nadzienie na całej powierzchni chleba pita. Zwiń rolkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj gotową rolkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie będzie nasączony i będzie dobrze cięty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po godzinie (lub przed podaniem) wyjmij bułkę z lodówki pokrój ją na kawałki ostrym nożem. Połóż pokrojoną bułkę na półmisku i podawaj. Smacznego!

sam chleb pita nie ma żadnego konkretnego smaku. Dlatego z jego udziałem możesz przygotować wszystko, w tym różne przekąski. Może być nadziewany dowolnym nadzieniem i zwinięty w rolkę. W nadzieniu można umieścić warzywa, konserwy, grzyby, różne sosy. Liczba nadzień jest dość zróżnicowana i może być ograniczona tylko wyobraźnią.
przekąskę w postaci bułki pita można zabrać ze sobą jako przekąskę do pracy lub przygotować na ucztę na łonie natury lub przy świątecznym stole.
to szybki przepis na poważne ograniczenia czasowe.
taka bułka może całkiem uzupełnić obiad lub kolację. Po pokrojeniu bułka pita wygląda bardzo elegancko i świątecznie, więc takie danie nie wstydzi się postawić na świątecznym stole.
bułka jest bardzo smaczna na zimno, ale jeśli spróbujesz ją trochę podgrzać, możesz uzyskać ciekawszą wersję przekąski. Po podgrzaniu ser zacznie się topić, a nadzienie stanie się bardziej miękkie.
polecam!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy