galaretka z soku z żelatyną

sok może być używany przez każdego. Dodaj cukier do smaku. Jeśli używasz żelatyny w płytkach, technologia gotowania jest nieco inna. Musisz wziąć taką samą ilość wagi i namoczyć w niewielkiej ilości wody. W rondlu połącz wodę pitną (250 ml) i sok (500 ml) i zagotuj, ale nie gotuj. Gdy tylko sok zacznie się gotować, usuń patelnię z ognia. Żelatynę wyjąć z wody i lekko wycisnąć. Przełóż na patelnię z gorącym sokiem i mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie wlej mieszaninę do misek i wstaw do lodówki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 8 g
41 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić galaretkę z soku z żelatyną, potrzebujemy: dowolnego soku owocowego lub jagodowego (świeżo wyciśniętego lub kupionego w sklepie, z miąższem lub bez), wody pitnej i żelatyny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę zalać wodą i pozostawić do spęcznienia na 40 minut. Mam żelatynę w proszku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej spuchniętą żelatynę do rondla i podgrzej, mieszając, na małym ogniu, aż wszystkie ziarna całkowicie się rozpuszczą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej gorącą żelatynę do soku i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sok z żelatyną do misek lub szklanek i wstaw do lodówki, aż całkowicie stwardnieje. Smacznego!

użyłem kupionego w sklepie soku pomarańczowego. Był na tyle słodki, że nie dodawał dodatkowego cukru. Gotowa galaretka nie była tak słodka ze względu na obecność wody w składzie, ale orzeźwiająca.

Jeśli Twój sok jest świeżo wyciśnięty, prawdopodobnie lepiej jest dodać do niego cukier, aby nie był całkowicie kwaśny. Najpierw dodaj 2 łyżki. L. bez zjeżdżalni, a następnie, jeśli to konieczne, dodaj trochę. Jednak nie warto dodawać dużo cukru - jest to bardzo przydatne, a smak świeżych owoców zostanie utracony na tle słodyczy.

można zrobić galaretkę przy użyciu różnych soków. Na przykład pomarańczowy i wiśniowy. Po prostu podziel gorącą mieszaninę żelatyny na pół i dodaj do dwóch różnych misek z sokiem i wymieszaj. Najpierw wlej jeden sok do misek, a następnie ostrożnie wlej drugi na wierzch. Następnie warstwy zostaną wymieszane. Jeśli chcesz, aby warstwy były wyraźnie oznaczone, najpierw wlej pierwszą warstwę do misek i włóż do lodówki na 30 minut. Poty delikatnie wylać drugą warstwę. i wróć do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy