skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić galaretkę z soku z żelatyną, potrzebujemy: dowolnego soku owocowego lub jagodowego (świeżo wyciśniętego lub kupionego w sklepie, z miąższem lub bez), wody pitnej i żelatyny.
Krok 2:
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do spęcznienia na 40 minut. Mam żelatynę w proszku.
Krok 3:
Wlej spuchniętą żelatynę do rondla i podgrzej, mieszając, na małym ogniu, aż wszystkie ziarna całkowicie się rozpuszczą.
Krok 4:
Wlej gorącą żelatynę do soku i dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 5:
Wlej sok z żelatyną do misek lub szklanek i wstaw do lodówki, aż całkowicie stwardnieje. Smacznego!
użyłem kupionego w sklepie soku pomarańczowego. Był na tyle słodki, że nie dodawał dodatkowego cukru. Gotowa galaretka nie była tak słodka ze względu na obecność wody w składzie, ale orzeźwiająca.
Jeśli Twój sok jest świeżo wyciśnięty, prawdopodobnie lepiej jest dodać do niego cukier, aby nie był całkowicie kwaśny. Najpierw dodaj 2 łyżki. L. bez zjeżdżalni, a następnie, jeśli to konieczne, dodaj trochę. Jednak nie warto dodawać dużo cukru - jest to bardzo przydatne, a smak świeżych owoców zostanie utracony na tle słodyczy.
można zrobić galaretkę przy użyciu różnych soków. Na przykład pomarańczowy i wiśniowy. Po prostu podziel gorącą mieszaninę żelatyny na pół i dodaj do dwóch różnych misek z sokiem i wymieszaj. Najpierw wlej jeden sok do misek, a następnie ostrożnie wlej drugi na wierzch. Następnie warstwy zostaną wymieszane. Jeśli chcesz, aby warstwy były wyraźnie oznaczone, najpierw wlej pierwszą warstwę do misek i włóż do lodówki na 30 minut. Poty delikatnie wylać drugą warstwę. i wróć do lodówki, aż całkowicie stwardnieje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g