skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zupy. Możesz dodać cebulę w całości podczas gotowania lub pokroić w kostkę i smażyć razem z marchewką i ziemniakami (krok 9). Cukinię można zastąpić zwykłą cukinią o jasnozielonej skórce. Wybierz tylko młodą cukinię z całą i delikatną skórką, aby nie musiała być cięta-podczas smażenia i gotowania cukinia bez skóry może ugotować się w owsiankę, ale konieczne jest, aby kawałki pozostały nienaruszone.
Krok 2:
Na pomidorach wykonaj nacięcia w poprzek, parz wrzącą wodą i pozostaw na 2-3 minuty. Następnie zdejmij skórkę z pomidorów.
Krok 3:
Pokrój pomidory w średnią kostkę. Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć pokrojonych w puszkach we własnym soku.
Krok 4:
Cukinię dokładnie opłucz, osusz i pokrój w średnią kostkę.
Krok 5:
Ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Obierz marchewki. Jeśli marchewki mają małą średnicę, pokrój je na ćwiartki. Duże marchewki lepiej pokroić w średniej wielkości kostki. Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie warzywa nie powinny być grubo posiekane (w przeciwnym razie zupa będzie niewygodna do jedzenia), ale nie drobno (w przeciwnym razie warzywa będą bardzo gotowane i otrzymasz nieplanowaną zupę puree).
Krok 7:
Pokrój seler na małe plasterki.
Krok 8:
Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.
Krok 9:
Z fasoli w puszkach odcedź płyn, spłucz pod bieżącą wodą i osusz.
Krok 10:
W rondlu z grubym dnem na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż ziemniaki i marchewkę(i cebulę, jeśli dodasz ją posiekaną). Smażyć, mieszając, przez około 8 minut.
Krok 11:
Dodaj cukinię. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, jeszcze przez około 2 minuty.
Krok 12:
Dodaj koncentrat pomidorowy i czosnek.
Krok 13:
Następnie ułóż pokrojone pomidory. Mieszaj i gotuj wszystko razem przez 3-4 minuty.
Krok 14:
Wlej wodę lub bulion. Na tym etapie możesz dodać obraną całą cebulę, jeśli wcześniej nie dodawano jej w plasterkach. Sól, pieprz zupę i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu z umiarkowanym gotowaniem przez 15-20 minut, aż warzywa się ugotują.
Krok 15:
Na koniec dodaj fasolę w puszkach, podgrzewaj wszystko razem przez kolejne 5 minut.
Krok 16:
Gotową zupę odstaw na schłodzoną płytę na 5-7 minut i wlej do talerzy. W razie potrzeby możesz posypać zupę posiekanymi ziołami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g