Zupa z czerwonej fasoli w puszkach

prosta zupa jarzynowa z fasolą w puszkach. Pomimo braku mięsa zupa ta okaże się obfita dzięki obfitości różnych warzyw, a także czerwonej fasoli. Przygotowanie takiej zupy dla początkujących gospodyń domowych to przyjemność: wszystkie produkty są dodawane stopniowo do tej samej patelni.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 75 % 6 g
39 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki zupy. Możesz dodać cebulę w całości podczas gotowania lub pokroić w kostkę i smażyć razem z marchewką i ziemniakami (krok 9). Cukinię można zastąpić zwykłą cukinią o jasnozielonej skórce. Wybierz tylko młodą cukinię z całą i delikatną skórką, aby nie musiała być cięta-podczas smażenia i gotowania cukinia bez skóry może ugotować się w owsiankę, ale konieczne jest, aby kawałki pozostały nienaruszone.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na pomidorach wykonaj nacięcia w poprzek, parz wrzącą wodą i pozostaw na 2-3 minuty. Następnie zdejmij skórkę z pomidorów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory w średnią kostkę. Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć pokrojonych w puszkach we własnym soku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cukinię dokładnie opłucz, osusz i pokrój w średnią kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz marchewki. Jeśli marchewki mają małą średnicę, pokrój je na ćwiartki. Duże marchewki lepiej pokroić w średniej wielkości kostki. Ogólnie rzecz biorąc, wszystkie warzywa nie powinny być grubo posiekane (w przeciwnym razie zupa będzie niewygodna do jedzenia), ale nie drobno (w przeciwnym razie warzywa będą bardzo gotowane i otrzymasz nieplanowaną zupę puree).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój seler na małe plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Z fasoli w puszkach odcedź płyn, spłucz pod bieżącą wodą i osusz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W rondlu z grubym dnem na średnim ogniu rozgrzej olej roślinny. Ułóż ziemniaki i marchewkę(i cebulę, jeśli dodasz ją posiekaną). Smażyć, mieszając, przez około 8 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj cukinię. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, jeszcze przez około 2 minuty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj koncentrat pomidorowy i czosnek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Następnie ułóż pokrojone pomidory. Mieszaj i gotuj wszystko razem przez 3-4 minuty.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej wodę lub bulion. Na tym etapie możesz dodać obraną całą cebulę, jeśli wcześniej nie dodawano jej w plasterkach. Sól, pieprz zupę i zagotuj. Gotuj na średnim ogniu z umiarkowanym gotowaniem przez 15-20 minut, aż warzywa się ugotują.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na koniec dodaj fasolę w puszkach, podgrzewaj wszystko razem przez kolejne 5 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotową zupę odstaw na schłodzoną płytę na 5-7 minut i wlej do talerzy. W razie potrzeby możesz posypać zupę posiekanymi ziołami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g

Podobne przepisy