krem skondensowany

niesamowicie smaczny, puszysty i gęsty - na ciasto i ciastka! Uwielbiam krem ze skondensowanym mlekiem. Jest idealny do różnych ciast, profiteroles i innych ciast. Połączenie skondensowanego mleka z delikatną bazą jajeczno-maślaną jest po prostu idealne!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 44 % 26 g
węglowodany 47 % 28 g
364 kcal
IG: 4 / 7 / 89

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krem ze skondensowanym mlekiem? Wybierz świeże jajka i wysokiej jakości masło i mleko skondensowane, od nich w dużej mierze zależy, czy otrzymasz Krem, czy nie. Masło należy wcześniej wyjąć z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj jajka z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj mleko. Wlej mieszankę jajeczną do mleka cienkim strumieniem, zawsze mieszając mleko, aby zapobiec zwijaniu się jaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj mieszankę jajeczno-mleczną na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Im grubszy , tym lepiej. Ale uważaj, aby krem nie przypalił się od dołu. Na początku gotowania mieszanina jest płynna, a następnie zaczyna gęstnieć. Krem należy gotować do takiej gęstości, gdy staje się gęsty, że trudno go wymieszać. A łyżka lub trzepaczka pozostawiają Głębokie, nie od razu dokręcające się ślady. Gdy krem ostygnie, zgęstnieje jeszcze bardziej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzić mieszankę jajeczno-mleczną do temperatury pokojowej, dodać masło i dobrze ubić mikserem. Ważne! Zarówno mieszanka jajeczno-mleczna, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę (pokojową lub nieco niższą), w przeciwnym razie krem się rozwarstwi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bita masa powinna się podwoić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mleko skondensowane i wanilinę i ponownie ubij, aż będzie gładkie. Skondensowane mleko trochę rozrzedza krem, ale nadal powinno być bujne i gęste. Krem jest gotowy!

ta ilość kremu wystarczy na ciasto Napoleon z 22 ciast o średnicy 18-20 cm.

wskazówka: w kremie kluczem jest zapobieganie zwijaniu się jajek po dodaniu do gotującego się mleka. Jeśli wszystko zostanie wlane na raz i nie mieszasz w tym samym czasie, oczywiście się zwijają. Dlatego ważne jest, aby wlać jajka do mleka cienkim strumieniem i ciągle mieszając. Alternatywnie-wlej trochę gorącego mleka cienkim strumieniem do ubitych jajek, mieszając, a następnie ostrożnie wlej wszystko do rondla do reszty mleka. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy