skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak mikserem zrobić puree? Przygotuj niezbędne składniki. Umyj ziemniaki z brudu, obierz i spłucz pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Pokrój duże bulwy na 2-4 części, małe można pozostawić jako całość. Obrane ziemniaki włożyć do rondla, w którym będą gotowane. Napełnij ziemniaki wodą do takiego poziomu, aby były całkowicie pod wodą. Postaw garnek na ogniu i zagotuj. Gotuj ziemniaki we wrzącej wodzie, na średnim ogniu, przez 25 do 30 minut. Do smaku dodaj trochę soli.
Krok 3:
Gotowość ziemniaków można sprawdzić nożem lub widelcem, po prostu przekłuwając je. Gotowe ziemniaki będą miękkie. Odcedź gotowe ziemniaki gorącą wodą i dodaj do nich masło. Natychmiast zacznie się topić na gorących ziemniakach.
Krok 4:
W osobnej kadzi podgrzej mleko, aż będzie gorące. Nie ma potrzeby dodawania dużej ilości mleka do tłuczonych ziemniaków, w przeciwnym razie tłuczone ziemniaki będą wyglądać jak krem ziemniaczany. A jeśli jest bardzo mało mleka, ostrza blendera mogą nie poradzić sobie z mieleniem.
Krok 5:
Najpierw zetrzyj ziemniaki tłuczkiem. Następnie wlej gorące mleko i jeszcze trochę zetrzyj. Następnie, aby uzyskać jednorodne tłuczone ziemniaki, użyj blendera zanurzeniowego.
Krok 6:
Zacznij kruszyć puree z minimalną prędkością. Najlepiej zrobić to w trybie pulsacyjnym, aby można było wyraźnie kontrolować stopień szlifowania. Gdy masa stanie się jednolita, Zakończ proces, aby masa nie stała się lepka. Nie polecam używania do tego celu stacjonarnego blendera. Ponieważ przy tak aktywnym ubijaniu puree zamieni się w pastę. A winą będzie obecność skrobi w ziemniakach.
Krok 7:
Gotowe puree to wspaniały dodatek do każdego dania mięsnego lub rybnego. Zmiażdżony blenderem jest jednorodny i bardzo delikatny, dzięki czemu może być stosowany do odżywiania małych dzieci. Smacznego!
aby uzyskać smak gotowego puree, możesz dodać do niego trochę posiekanego czosnku lub świeżego koperku.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g