klasyczny sos beszamelowy do lasagne

słynny francuski sos do włoskiego dania! Sos ten składa się tylko z trzech produktów - mleka, masła i mąki. Ma łagodny mleczny smak i łączy się z prawie każdym jedzeniem. Beszamel jest koniecznie częścią potraw takich jak musaka, quiche i lasagne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 42 % 10 g
145 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie. Weź olej do beszamelu tylko wysokiej jakości, lepiej, jeśli jego zawartość tłuszczu wynosi 82,5%. Taki olej zawiera mniej wilgoci, co najlepiej wpłynie na jakość sosu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź naczynia do przygotowania sosu z grubym dnem, ponieważ będzie wystarczająco gęsty i może się przypalić po podgrzaniu. Beszamel jest przygotowywany przy ciągłym mieszaniu, więc naczynia nie powinny bać się drapania, weź to pod uwagę. Włóż olej do naczyń i umieść na małym ogniu. Roztop masło bez gotowania na wolnym ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mąkę do masła. Natychmiast zacznij intensywnie mieszać trzepaczką. Bez wyjmowania z ognia i ciągłego mieszania smaż mieszaninę mąki przez kilka minut, aż będzie lekko orzechowa. Nie odchodź ani na minutę od pieca, mąka może zacząć się palić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko cienkim strumieniem. Zrób to ostrożnie, intensywnie pracując trzepaczką, masa powinna stać się jednorodna, bez grudek. Jeśli nie masz doświadczenia w przygotowywaniu sosu, podgrzej mleko, a następnie lepiej się połączy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy całe mleko zostanie wlane, kontynuuj gotowanie sosu, ciągle mieszając. Po pięciu minutach zacznie zauważalnie gęstnieć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową do sosu. Wymieszać. Na początku przyprawy niechętnie rozchodzą się w sosie, nie martw się, w końcu się mieszają. Kontynuuj gotowanie sosu przez kolejne pięć minut, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Nie zapomnij przeszkadzać! Im grubszy SOS, tym łatwiej się pali.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sos jest gotowy. Należy go użyć niemal natychmiast, w przeciwnym razie na jego powierzchni utworzy się mleczna pianka. Jeśli przygotowujesz sos z wyprzedzeniem, pamiętaj, aby przykryć go folią spożywczą na wierzchu, aby ściśle przylegał do powierzchni.

często robię taki sos i nigdy nie mam problemu z gotowaniem. Najważniejsze jest, aby cały czas go mieszać.
W przypadku lasagne beszamel jest wytwarzany z dużej ilości mleka, minimum 800 ml, mniej może nie wystarczyć. Ważne jest, aby jego konsystencja nie była zbyt gęsta.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy