Ryba po polsku z jajkiem

niezwykłe danie z dostępnych produktów-delikatne i smaczne! Klasyczna ryba po polsku z jajkiem pomoże ciekawie urozmaicić codzienne menu. Jest odpowiedni dla całej rodziny, ponieważ nawet najmłodsze dzieci mogą jeść gotowane ryby. SOS jajeczny to nie tylko pikantny, ale także zdrowy dodatek. Spróbuj!
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 4 g
tłuszcze 43 % 3 g
węglowodany 0 % 0 g
37 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić rybę po polsku? Przygotuj jedzenie. Jajka są średniej wielkości. Z ziół odpowiednia jest pietruszka i koperek. Biorę ich kombinację. Weź ryby z białym mięsem, na przykład szczupak, dorsz i inne. Będę gotować z filetem z mintaja. Jeśli ryba jest zamrożona, należy ją najpierw rozmrozić, aby ryba była odpowiednio ugotowana i nie straciła smaku. 8-10 godzin przed gotowaniem przenieś rybę do lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zacznij od ryby. Aby przygotować bulion, weź patelnię o pojemności co najmniej 3 litrów. Wlej do niego wodę, dodaj liście laurowe, ziarna pieprzu i trochę soli. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy woda się zagotuje, przygotuj rybę. Jeśli masz gotowy filet, dokładnie opłucz go pod bieżącą wodą i osusz, wycierając powierzchnię ręcznikami papierowymi. Pokrój na porcje o szerokości 3-4 cm, aby wygodnie podawać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy woda się zagotuje, delikatnie zanurz kawałki ryby w garnku. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj jajka mydłem i ugotuj je na stromo. Aby to zrobić, zalej je zimną wodą i gotuj przez 18 minut po ugotowaniu na średnim ogniu. Aby dobrze wyczyścić ugotowane jajka, zalej je zimną wodą. Całkowicie ostudzić. Posiekaj obrane jajka nożem lub zetrzyj na grubej tarce. Takie cięcie jajek sprawi, że sos będzie bardziej jednorodny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń wiotkie liście z zieleni, spłucz i osusz. Zmiel nożem. Im mniejsze warzywa, tym bardziej schludny będzie sos.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zdejmij patelnię z ognia. Wyjmij ugotowaną rybę z wody. Nadal będziesz potrzebować bulionu do przygotowania sosu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj sos. Aby to zrobić, potrzebujesz patelni lub patelni. Rozpuść masło na średnim ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Natychmiast przesiej mąkę do masła. Konieczne jest przesiewanie, aby usunąć małe zanieczyszczenia i aby mąka nie gromadziła się w grudkach. Zacznij od razu i ciągle mieszaj, aż uzyskasz równomierną masę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj posiekane jajka. Smażyć ciągle mieszając.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj chochlę bulionu rybnego, mieszaj, aż będzie gładka. Dodając trochę bulionu i mieszając, uzyskaj wymaganą konsystencję. Sos nie powinien być gęsty ani płynny. Nabierz trochę na łyżkę i odwróć, sos powinien powoli z niej spływać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zdejmij z ognia, dodaj posiekane warzywa do sosu i dobrze wymieszaj. Polej rybę gotowym sosem i podawaj.

nie jestem pewna, czy Polacy uważają to danie za swoje. Jednak w Związku Radzieckim takie ryby były znane i gotowane.

według klasycznej receptury można użyć dowolnej białej ryby w dowolnej formie-gotowanej, smażonej, a nawet gotowanej na parze.

do smaku ryba po polsku okazuje się delikatna, lekka pod dość gęstym sosem jajeczno-śmietanowym. Dobre połączenie, które urozmaici codzienne menu.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Filet z mintaja - 72   kcal/100g

Podobne przepisy