skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ogórki z keczupem chili? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź świeże ogórki, niedawne zbiory, małe rozmiary , z pryszczami - takie zielone są idealne do marynowania. Ketchup potrzebuje ostrego, ketchupowego chili, ale możesz sam dostosować jego ostrość do swoich upodobań.
Krok 2:
Jeśli nie wiesz, jak świeże są twoje ogórki, włóż je do lodowatej wody na 2-3 godziny - to nada ogórkom elastyczność.
Krok 3:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wlewam trochę wody do słoików i wkładam je do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale całkiem możliwe jest sterylizowanie ich w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 10-15 minut. Lub włóż łyżkę do każdego słoika, aby nie pękła i zalej trochę wrzącej wody, pozostaw na 5 minut, a następnie wlej wodę. Możesz również wysterylizować, trzymając puszki nad parą. Gotuj pokrywki przez 5 minut.
Krok 4:
Do każdego słoika włóż obrane ząbki czosnku, Ilość według własnych upodobań.
Krok 5:
Dodaj groszek ziela angielskiego lub czarnego pieprzu oraz liść laurowy. Jest to klasyczny zestaw przypraw do marynowania ogórków, ale możesz dodać parasole koperkowe, liście chrzanu, wiśni, porzeczek, pierścienie chili, tarhun i wszystko, co kochasz w marynatach.
Krok 6:
Umyj ogórki i szczelnie włóż do słoika. Tyłki ogórków można ciąć, ale ja tego nie robię-odcinam je tuż przed podaniem.
Krok 7:
Zagotuj wodę.
Krok 8:
Wlać ogórki, przykryć pokrywkami i pozostawić na 10 minut.
Krok 9:
Następnie spuść wodę ze słoika i ponownie podpal, dodaj sól i cukier w ilości 2 łyżek soli i cukru na 1 litr wody.
Krok 10:
Dodaj keczup chili.
Krok 11:
Wlej ocet. Ocet używam 6-9%. Jeśli masz esencję, rozcieńcz ją wodą w stosunku 1 do 8.
Krok 12:
Doprowadź marynatę do wrzenia.
Krok 13:
I napełnij ogórki.
Krok 14:
Zamknij zakrętkami lub zwiń.
Krok 15:
Odwróć, przykryj słoiki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Sterylizacja nie jest wymagana. Takie ogórki są doskonale przechowywane w warunkach mieszkaniowych.
Krok 16:
Przed użyciem ogórki należy podawać przez co najmniej miesiąc. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład, chili ).
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ketchup - 93 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g