kiszone ogórki z keczupem chili

niezrównanie pyszne, zdrowe, pikantne, chrupiące! Ogórki kiszone z keczupem chili przygotowywane są w pikantnej marynacie i dlatego mają charakter. Idealnie nadają się jako przystawka na świątecznym stole, dobrze pasują do każdego spotkania z przyjaciółmi, z alkoholem i bez. A z ziemniakami jak dobrze!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 4 g
20 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ogórki z keczupem chili? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź świeże ogórki, niedawne zbiory, małe rozmiary , z pryszczami - takie zielone są idealne do marynowania. Ketchup potrzebuje ostrego, ketchupowego chili, ale możesz sam dostosować jego ostrość do swoich upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jeśli nie wiesz, jak świeże są twoje ogórki, włóż je do lodowatej wody na 2-3 godziny - to nada ogórkom elastyczność.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Wlewam trochę wody do słoików i wkładam je do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale całkiem możliwe jest sterylizowanie ich w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 10-15 minut. Lub włóż łyżkę do każdego słoika, aby nie pękła i zalej trochę wrzącej wody, pozostaw na 5 minut, a następnie wlej wodę. Możesz również wysterylizować, trzymając puszki nad parą. Gotuj pokrywki przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do każdego słoika włóż obrane ząbki czosnku, Ilość według własnych upodobań.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj groszek ziela angielskiego lub czarnego pieprzu oraz liść laurowy. Jest to klasyczny zestaw przypraw do marynowania ogórków, ale możesz dodać parasole koperkowe, liście chrzanu, wiśni, porzeczek, pierścienie chili, tarhun i wszystko, co kochasz w marynatach.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj ogórki i szczelnie włóż do słoika. Tyłki ogórków można ciąć, ale ja tego nie robię-odcinam je tuż przed podaniem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj wodę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlać ogórki, przykryć pokrywkami i pozostawić na 10 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie spuść wodę ze słoika i ponownie podpal, dodaj sól i cukier w ilości 2 łyżek soli i cukru na 1 litr wody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj keczup chili.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej ocet. Ocet używam 6-9%. Jeśli masz esencję, rozcieńcz ją wodą w stosunku 1 do 8.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Doprowadź marynatę do wrzenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I napełnij ogórki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zamknij zakrętkami lub zwiń.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Odwróć, przykryj słoiki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Sterylizacja nie jest wymagana. Takie ogórki są doskonale przechowywane w warunkach mieszkaniowych.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przed użyciem ogórki należy podawać przez co najmniej miesiąc. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład, chili ). 

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ketchup - 93   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy