skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę grochową na wodzie? Przygotuj jedzenie. Weź dowolny suszony groszek-zielony jak mój lub żółty, w zależności od pożądanego koloru owsianki. Lepiej, jeśli jest posiekany-taki groszek gotuje się szybciej.
Krok 2:
Groszek posortuj, usuwając śmieci i zepsuty groszek. Następnie dokładnie spłucz kilka razy, aż woda z mętnej będzie czysta.
Krok 3:
Następnie istnieją dwa sposoby gotowania owsianki grochowej: szybki i wolny. Tutaj opowiem o powolnym sposobie, a pod przepisem opiszę szybki. Zalej groszek ciepłą wodą i pozostaw do spęcznienia na 7-8 godzin. Po zakończeniu spuść wodę i ponownie spłucz groszek.
Krok 4:
Wlej groszek do rondla, w którym będzie gotowany. Napełnij go gorącą wodą. Dodaj liście laurowe.
Krok 5:
Postaw garnek na małym ogniu i zagotuj wodę. Gotuj groszek przez około 1-1, 5 godziny, usuwając wydzielającą się pianę. Jeśli cała woda się zagotowała, a groszek nie jest jeszcze gotowy, wlej kolejne 100 ml wrzącej wody. Gotuj owsiankę do pożądanej konsystencji. Groszek można całkowicie ugotować. Uwielbiam, gdy groszek jest częściowo ugotowany. Aby struktura owsianki nie była bardzo jednorodna.
Krok 6:
Na samym końcu wyjmij liście laurowe. Sól owsiankę, dodaj olej roślinny i wymieszaj. Jeśli nie trzymasz się postu, włóż masło.
Krok 7:
Rozłóż owsiankę na talerzach i podawaj. Smacznego!
jeśli nie ma czasu na moczenie grochu, a owsianka jest potrzebna szybko, możesz zadowolić się wszystkim o wszystkim w ciągu 3 godzin. Opłucz groszek i pozostaw do spęcznienia na 2-3 godziny.
następnie zalej groszek wodą i gotuj przez około 40 minut, usuwając pianę, na średnim ogniu. Większość płynu powinna się zagotować. Następnie spuść wodę pozostałą w rondlu. Zamiast tego wlej 200 ml czystej ciepłej wody. Ponownie zagotuj owsiankę. Dodaj szczyptę sody. Natychmiast pojawi się obfita piana. Jednocześnie sam groszek szybko zmięknie i zagotuje się. Następnie gotuj owsiankę, ciągle mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji, około 10 minut.
sprawdziłem i mogę powiedzieć na pewno: ta metoda działa. Osobiście nie czułem specjalnego smaku sody w gotowej owsiance. Dlatego jeśli niechętnie gotujesz owsiankę przez długi czas, możesz użyć tej szybkiej metody.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Suszony zielony groszek nie gotowany cały - 340 kcal/100g
- Zgnieciony groszek surowy bez powłoki nasiennej - 348 kcal/100g
- Rozdrobniony groszek gotowany - 115 kcal/100g
- Groszek Turecki suszony nie gotowany - 360 kcal/100g
- Groszek krowi suszony nie gotowany - 343 kcal/100g
- Groszek krowie suszony gotowany - 76 kcal/100g
- Groszek suszony - 322 kcal/100g
- Groszek - 298 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g