kasza gryczana z wątróbką

pyszne i niedrogie gorące danie na każdy dzień. Kasza gryczana z wątróbką wołową, duszona w kaczątku to przepis z kategorii dwa w jednym. Aby wątroba wołowa nie była gorzka, należy ją namoczyć w wodzie, mleku lub kefirze. Możesz gotować z wątróbką z kurczaka lub gęsi, których nie musisz moczyć.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 50 % 13 g
128 kcal
IG: 21 / 79 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kaszę gryczaną z wątrobą? Przygotuj produkty według listy. Umyj cebulę i marchewkę, obierz. W razie potrzeby rozmrozić wątrobę wołową, przenosząc ją wcześniej z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Następnie spłucz. Wlej trochę słodzonej wody do miski i pozostaw do namoczenia na około 1 godzinę lub dłużej. W tym czasie stanie się bardziej miękki, delikatniejszy, bardziej soczysty, gorycz i nieprzyjemny zapach odejdą. Po 1 godzinie spuść wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj obraną marchewkę na grubej tarce. Pokrój cebulę w małe kostki. Aby sok z cebuli nie podrażniał błony śluzowej oczu tak bardzo, przed pokrojeniem umyj cebulę i nóż zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    To danie najlepiej gotować w kotle lub kaczątku. Wlej rafinowany olej roślinny do kaczątka i ułóż cebulę z marchewką. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Namoczoną wątrobę, Przenieś z miski na deskę do krojenia. Usuń drogi żółciowe, filmy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój wątrobę w dużą kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij posiekaną wątrobę do kaczątka do warzyw, dodaj trochę ognia. Wymieszaj i gotuj wszystko razem przez kolejne 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas smażenia warzyw z wątrobą dokładnie spłucz i posortuj kaszę gryczaną.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas smażenia posolić wątrobę z warzywami i dodać przyprawy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć wątrobę z warzywami, mieszając, na małym ogniu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie ułóż umytą kaszę gryczaną na wierzchu. Nie mieszaj z wątrobą.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wygładź powierzchnię gryki i napełnij gorącą wodą. Na dwie szklanki gryki dodaj 4 szklanki wody. Weź filtrowaną lub butelkowaną wodę o neutralnym smaku, ponieważ jeśli użyjesz wody z kranu, może nadać potrawie nieprzyjemny zapach.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj szczelnie kaczątko i gotuj kaszę gryczaną z wątróbką na małym ogniu przez 30 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Danie jest gotowe, gdy woda całkowicie wyparuje. Podczas procesu marszczenia nie podnoś pokrywy. Wymieszaj gotowe danie przed podaniem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż gorącą kaszę gryczaną z wątrobą na talerzach i podawaj na lunch lub kolację.

jak wybrać wysokiej jakości kaszę gryczaną? Kupując, zwróć uwagę na jego wygląd. Ziarna powinny mieć ten sam kształt i wielkość. W dolnej części opakowania nie powinno być gruzu, pokruszonych ziaren. Brązowa gryka gotuje się szybciej, ponieważ jest wytwarzana z ziaren kalcynowanych fabrycznie. Zielona gryka gotuje się dłużej. Jest uważany za bardziej przydatny, ale ma specyficzny smak.

kaszę gryczaną można zastąpić dowolnym innym zbożem. Czas gotowania w tym przypadku może się zmienić w jednym lub drugim kierunku. Nie zapominaj, że niektóre zboża (na przykład jęczmień perłowy) wymagają wstępnego namaczania.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g

Podobne przepisy