skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić turszę z fasoli? Do tego potrzebujesz zielonej fasoli. Liczba składników jest wskazana w przybliżeniu, na przykład możesz wziąć więcej pomidorów. Niektóre gospodynie domowe robią turszę bez pomidorów. Tutaj najważniejsza jest zasada gotowania.
Krok 2:
Pierwszym krokiem jest ugotowanie fasoli. Gotuj przez 5 minut we wrzącej wodzie. Następnie wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie prawidłowo spłynąć. Możesz rozłożyć fasolę na ręcznikach papierowych, aby całkowicie wyschła. Umyj pomidory i ostrą paprykę, pokrój ogony i pokrój na duże kawałki.
Krok 3:
Przygotuj solankę. Lepiej to zrobić z wyprzedzeniem, ponieważ musi się ochłodzić. Dwie łyżki soli rozpuścić w litrze wody. Lepiej rozpuścić we wrzącej wodzie, a następnie solankę należy schłodzić. Solanka powinna być zimna.
Krok 4:
Ale wielu nie robi następnego etapu, więc możesz go pominąć. Zwykle zdejmuję twarde włókna z fasoli i odrywam ogon. Wiele osób odrywa to wszystko od surowej fasoli, ale uwierz mi, gotowanie jest znacznie łatwiejsze.
Krok 5:
Teraz przygotuj sos pomidorowy. Zmiel pomidory, ostrą paprykę i czosnek. Nie musisz mielić tłuczonych ziemniaków, potrzebujesz obecności kawałków. Dlatego tylko maszynka do mięsa z dużym grillem lub rozdrabniaczem, ale nie Blender. Dodaj trochę soli do sosu, aby było pyszne.
Krok 6:
Następnie ułóż fasolę na patelni (lub gdziekolwiek wolisz) warstwami, naprzemiennie z dressingiem-warstwą fasoli, a następnie warstwą dressingu. Dodatkowy opatrunek (jeśli pozostanie) może być użyty jako adjika.
Krok 7:
Górna warstwa powinna być fasolą! Nie dodawaj opatrunku.
Krok 8:
Ostrożnie napełnij turszę solanką, aby całkowicie pokryła fasolę, biorąc pod uwagę, że nadal będzie ucisk. Połóż odwrócony talerz na wierzchu i umieść ucisk. Pozostaw turszę po ormiańsku na pięć dni! Czas fermentacji zależy od tego, jak ciepło masz.
Krok 9:
Gotowy, Tursha można zamknąć na zimę. Włóż turszę do wysterylizowanych słoików i zalej wcześniej osuszoną wrzącą solanką. Zwiń słoiki pokrywkami i zawiń w ciepły koc, aż całkowicie ostygną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g