Tursha z zielonej fasoli po ormiańsku na zimę

smak jest pikantny, ostry, a zapach jest po prostu magiczny. Tursha z fasoli, danie ormiańskie, odpowiednik kapusty na zimę. Oznacza to, że jest to kiszona zielona fasola. Robi się to szybko, a przyjemność z niego jest ogromna. Na Kaukazie przygotowuje się go od razu, wyhodowano nawet specjalną odmianę - tursheva.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
16 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić turszę z fasoli? Do tego potrzebujesz zielonej fasoli. Liczba składników jest wskazana w przybliżeniu, na przykład możesz wziąć więcej pomidorów. Niektóre gospodynie domowe robią turszę bez pomidorów. Tutaj najważniejsza jest zasada gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszym krokiem jest ugotowanie fasoli. Gotuj przez 5 minut we wrzącej wodzie. Następnie wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie prawidłowo spłynąć. Możesz rozłożyć fasolę na ręcznikach papierowych, aby całkowicie wyschła. Umyj pomidory i ostrą paprykę, pokrój ogony i pokrój na duże kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj solankę. Lepiej to zrobić z wyprzedzeniem, ponieważ musi się ochłodzić. Dwie łyżki soli rozpuścić w litrze wody. Lepiej rozpuścić we wrzącej wodzie, a następnie solankę należy schłodzić. Solanka powinna być zimna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ale wielu nie robi następnego etapu, więc możesz go pominąć. Zwykle zdejmuję twarde włókna z fasoli i odrywam ogon. Wiele osób odrywa to wszystko od surowej fasoli, ale uwierz mi, gotowanie jest znacznie łatwiejsze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz przygotuj sos pomidorowy. Zmiel pomidory, ostrą paprykę i czosnek. Nie musisz mielić tłuczonych ziemniaków, potrzebujesz obecności kawałków. Dlatego tylko maszynka do mięsa z dużym grillem lub rozdrabniaczem, ale nie Blender. Dodaj trochę soli do sosu, aby było pyszne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ułóż fasolę na patelni (lub gdziekolwiek wolisz) warstwami, naprzemiennie z dressingiem-warstwą fasoli, a następnie warstwą dressingu. Dodatkowy opatrunek (jeśli pozostanie) może być użyty jako adjika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Górna warstwa powinna być fasolą! Nie dodawaj opatrunku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie napełnij turszę solanką, aby całkowicie pokryła fasolę, biorąc pod uwagę, że nadal będzie ucisk. Połóż odwrócony talerz na wierzchu i umieść ucisk. Pozostaw turszę po ormiańsku na pięć dni! Czas fermentacji zależy od tego, jak ciepło masz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowy, Tursha można zamknąć na zimę. Włóż turszę do wysterylizowanych słoików i zalej wcześniej osuszoną wrzącą solanką. Zwiń słoiki pokrywkami i zawiń w ciepły koc, aż całkowicie ostygną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal/100g

Podobne przepisy