drink tarhun Home

pyszne, oryginalne, zdrowe, święto każdego dnia! Możesz przygotować domowy napój tarkhun na każde wakacje, nawet dla dzieci. Jest jasny, bardzo smaczny, orzeźwiający, lekki. I sam regulujesz jego słodycz - możesz dodać cukier, miód, dowolny substytut cukru, zmniejszając zawartość kalorii w napoju.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
24 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowy napój tarhun, aby nie różnił się smakiem od sklepu? Bardzo proste. Aby to zrobić, potrzebujesz świeżej wiązki tarkhuna lub, jak to się nazywa, estragonu. Weź silnie gazowaną wodę mineralną. Cytrynę i limonkę dokładnie umyć i osuszyć. Zdejmij skórkę z cytrusów i zetrzyj na drobnej tarce. Wyciśnij sok z miąższu do oddzielnych misek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj Tarhun, osusz, Usuń przyciemnione liście. Pokrój pęczek na 2-3 części. Im więcej weźmiesz estragonu, tym bogatszy będzie smak gotowego napoju.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż tarhun do miski blendera, wlej sok z limonki i cytryny, dodaj skórkę. Jeśli chcesz uzyskać jaśniejszy zielony kolor, możesz dodać garść świeżego szpinaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj warzywa cytrusowe na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż powstałą zieloną masę do rondla, wlej większość cukru i napełnij czystą wodą pitną (500 ml)

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść patelnię na średnim ogniu i zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Twój bulion zmieni kolor na jasny zielony.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy mieszanina się zagotuje, zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz, aby napój był zimny, możesz dodatkowo schłodzić w lodówce. Jeśli chcesz,aby napój miał taki sam kolor Jak sklepowy Tarhun,dodaj trochę barwnika spożywczego w kolorze limonki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odcedź mieszaninę przez drobne sito lub kilka warstw gazy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej trochę skoncentrowanego wywaru do szklanki, rozcieńcz mocno gazowaną wodą i dodaj cukier do smaku. Nie dodałem cukru, ponieważ wywar z estragonu okazał się dość słodki. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej. Lub zamień cukier na miód.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Estragon - 25   kcal/100g
  • Tarchun - 40   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Woda mineralna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy