skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z makaronem i kurczakiem? Przygotuj produkty według listy. Weź wodę butelkowaną lub filtrowaną. Umyj i osusz warzywa. Filet z kurczaka umyć, włożyć do rondla z wodą i gotować przez około 20-30 minut. Następnie wyciągnij mięso, pokrój na kawałki i włóż z powrotem do bulionu.
Krok 2:
Obierz ziemniaki. Obrane ziemniaki pokroić na małe kawałki i zanurzyć w garnku z mięsem. Gotuj przez około 7-10 minut.
Krok 3:
Podczas gotowania ziemniaków obierz cebulę i marchewkę. Opłucz je. Zetrzyj marchewki na średniej tarce i posiekaj cebulę nożem.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Umieść posiekaną cebulę i marchewkę na patelni i smaż wszystko razem, ciągle mieszając, przez około 3 do 4 minut. Następnie włóż gotową pieczeń do zupy.
Krok 5:
Dodaj trochę makaronu do zupy i wymieszaj. Do smaku zupę lekko posolić. Gotuj wszystko razem przez 5 minut i wyłącz ogrzewanie. Przykryj zupę pokrywką i odstaw na 10-15 minut. Wlej gotową zupę do talerzy i podawaj. Podczas serwowania możesz posypać zupę odrobiną posiekanych ziół. Smacznego!
gorące pierwsze danie powinno znaleźć się w codziennej diecie każdego. Za każdym razem, gdy chcesz czegoś lekkiego, na ratunek przychodzi taka zupa z kurczaka. Lekki, świeży-świetnie nadaje się na dzień postu. A dzieci mogą go podawać od 1,5 roku życia. Jeśli gotujesz zupę z innych części kurczaka, to dla dzieci konieczne będzie posortowanie mięsa z kości i odcedzenie bulionu.
produkty do jego przygotowania znajdują się w każdym domu.
zamiast makaronu możesz dodać ryż, soczewicę lub jęczmień do zupy.
moim zdaniem w tej zupie wszystkie składniki doskonale się uzupełniają.
nawiasem mówiąc, w przypadku zupy z kurczaka lepiej nie używać liści laurowych, ponieważ przerywa naturalny smak bulionu z kurczaka. Ale przyprawa chmielowo-suneli jest do tego idealna. Ale potrzebujesz dosłownie szczypty.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Wermiszel - 371 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g