klasyczna sałatka Olivier z piklami i kiełbasą

ulubiona sałatka Oliviera z gotowaną kiełbasą i piklami. Ulubiona przez miliony Rosjan klasyczna sałatka Oliviera z piklami i kiełbasą doktora można przygotować w kilka minut! Minimum składników i maksimum smaku-sałatka nadaje się do serwowania na święta i w dni powszednie.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 52 % 13 g
węglowodany 28 % 7 g
142 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasycznego Oliviera z piklami i kiełbasą? Gotuj ziemniaki, marchewki, jajka. Możesz gotować marchewki i ziemniaki w mundurach lub obrane, pamiętaj, aby wybrać nierozwinięte ziemniaki. Groszek z puszki wrzuć do durszlaka, aby szkło płyn. Gdy gotowane potrawy ostygną, zacznij przygotowywać sałatkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane gotowane ziemniaki pokroić w średnie lub małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane gotowane marchewki pokroić w kostkę nieco mniejsze niż ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka na twardo obierz i pokrój w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marynaty pokrój najpierw wzdłuż, a następnie w poprzek, aby uzyskać mniejsze kostki niż ziemniaki i marchewki. Nie obierałem ogórków, są miękkie. Jeśli twój jest twardy, lepiej go usunąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrojone w kostkę jak marchewka, posiekaj kiełbasę doktorską.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz drobno posiekaj koperek umyty zimną wodą. Nie zapomnij osuszyć kopru przed cięciem. Możesz dodać zielenie do swoich upodobań, może to być nie tylko koperek, ale także pietruszka, zielona cebula, kolendra.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz wszystkie zmiażdżone składniki w jednym dużym pojemniku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj zielony groszek w puszkach do posiekanej żywności.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Uzupełnij klasyczny Olivier majonezem. Jeśli chcesz, możesz posolić do smaku, ale w majonezie, ogórkach i groszku wystarczy sól, aby nie solić dodatkowo.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i ułóż sałatkę Olivier w salaterkach do podania, porcjowanych lub wspólnych.

aby składniki Oliviera pozostały w całości, należy je pokroić nożem w zgrabną kostkę, a szczególnie starannie ugotowane ziemniaki.
bardzo dobrze zachowują kształt kostki kiełbasy lekarskiej, taka sałatka jest nie tylko bardzo smaczna, ale także piękna, mimo że wszystkie składniki są po prostu wymieszane.
gotuję sałatkę w różnych odmianach, ale ta, klasyczna, jest zawsze na świątecznym stole.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy