skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasycznego Oliviera z piklami i kiełbasą? Gotuj ziemniaki, marchewki, jajka. Możesz gotować marchewki i ziemniaki w mundurach lub obrane, pamiętaj, aby wybrać nierozwinięte ziemniaki. Groszek z puszki wrzuć do durszlaka, aby szkło płyn. Gdy gotowane potrawy ostygną, zacznij przygotowywać sałatkę.
Krok 2:
Obrane gotowane ziemniaki pokroić w średnie lub małe kostki.
Krok 3:
Obrane gotowane marchewki pokroić w kostkę nieco mniejsze niż ziemniaki.
Krok 4:
Jajka na twardo obierz i pokrój w kostkę.
Krok 5:
Marynaty pokrój najpierw wzdłuż, a następnie w poprzek, aby uzyskać mniejsze kostki niż ziemniaki i marchewki. Nie obierałem ogórków, są miękkie. Jeśli twój jest twardy, lepiej go usunąć.
Krok 6:
Pokrojone w kostkę jak marchewka, posiekaj kiełbasę doktorską.
Krok 7:
Teraz drobno posiekaj koperek umyty zimną wodą. Nie zapomnij osuszyć kopru przed cięciem. Możesz dodać zielenie do swoich upodobań, może to być nie tylko koperek, ale także pietruszka, zielona cebula, kolendra.
Krok 8:
Połącz wszystkie zmiażdżone składniki w jednym dużym pojemniku.
Krok 9:
Dodaj zielony groszek w puszkach do posiekanej żywności.
Krok 10:
Uzupełnij klasyczny Olivier majonezem. Jeśli chcesz, możesz posolić do smaku, ale w majonezie, ogórkach i groszku wystarczy sól, aby nie solić dodatkowo.
Krok 11:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i ułóż sałatkę Olivier w salaterkach do podania, porcjowanych lub wspólnych.
aby składniki Oliviera pozostały w całości, należy je pokroić nożem w zgrabną kostkę, a szczególnie starannie ugotowane ziemniaki.
bardzo dobrze zachowują kształt kostki kiełbasy lekarskiej, taka sałatka jest nie tylko bardzo smaczna, ale także piękna, mimo że wszystkie składniki są po prostu wymieszane.
gotuję sałatkę w różnych odmianach, ale ta, klasyczna, jest zawsze na świątecznym stole.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g