gorąca czekolada kakaowa domowej roboty

zwykłych produktów, pyszne, wakacje każdego dnia! Domowa gorąca czekolada z kakao w proszku jest przygotowywana bardzo szybko i łatwo. Dzięki dodaniu skrobi okazuje się gęsty, bogaty i bardzo aromatyczny! W chłodny jesienny lub zimowy wieczór zafunduj sobie filiżankę pysznego napoju!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 3 g
tłuszcze 62 % 28 g
węglowodany 31 % 14 g
322 kcal
IG: 36 / 0 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domową gorącą czekoladę z kakao w proszku? Przygotuj jedzenie. Kakao do takiego napoju weź naturalne, bez dodatków, proszek typu "Nesquik" nie zadziała. Możesz wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu do smaku. Skrobia nadaje się zarówno do ziemniaków, jak i kukurydzy. Weź dwa razy więcej kukurydzy. W kadzi do gotowania gorącej czekolady połącz kakao i skrobię.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj zimną wodę do kadzi i wymieszaj, aby równomiernie wymieszać proszek kakaowy i skrobię. Następnie umieść kadzi na małym ogniu i podgrzewaj mieszaninę, ciągle mieszając, aż składniki się rozpuszczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej śmietanę do kadzi i kontynuuj podgrzewanie, ciągle mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Ciągle mieszaj, aby nic nie paliło się na dnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj gorącą czekoladę przez około minutę po ugotowaniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natychmiast na gorąco wlej napój do przygotowanych szklanek i poczęstuj się. Miłym dodatkiem do takiego napoju będzie garść dodanych do niego pianek. Od wysokiej temperatury napoju zaczną się topić i będą jeszcze smaczniejsze! Miłego poczęstunku!

gorąca czekolada była przygotowywana w czasach starożytnych Azteków. W tym czasie podawano go gorzkim i zimnym i tylko szlachetnym osobom. Indianie wcierali ziarna kakaowe w pastę, następnie dodawali przyprawy i wodę i ubijali powstały płyn, aż do uzyskania piany taki napój nazywał się "chocolatl" – "woda Piankowa". Stąd pochodzi nazwa-czekolada.

taki wyrafinowany napój można łatwo przygotować w domu. Główny smak napoju będzie zależał od kakao. Dlatego nie warto oszczędzać na jakości.

jeśli boisz się dodatkowych kalorii, możesz użyć mleka zamiast śmietany. Aby uzyskać smak, podczas gotowania można dodać przyprawy, takie jak laska cynamonu lub kilka gwiazd anyżu gwiazdkowego. Przed podaniem należy je oczywiście wyjąć z napoju.

a aby uzyskać więcej ciepła, możesz dodać trochę rumu lub koniaku. Taki napój doskonale rozweseli i rozgrzeje po jesiennym, zimnym wietrze. Oczywiście dla dzieci takie suplementy są wykluczone. Ale z drugiej strony chętnie łapią stopione pianki z napoju, które po stopieniu zaczynają się rozciągać.

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g

Podobne przepisy