ziemniaki w piekarniku z serem i majonezem

obfite, jasne i bardzo aromatyczne danie z ulubionych ziemniaków! Pyszne ziemniaki w sosie majonezowo-czosnkowym pod chrupiącą skórką serową. Można go podawać na świątecznym stole lub na rodzinny obiad. Spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 38 % 11 g
węglowodany 48 % 14 g
167 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których będziemy potrzebować do gotowania ziemniaków w piekarniku z serem i majonezem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj ziemniaki. Wyślij do rondla i zalej wodą. Postawić na dużym ogniu, po zagotowaniu osolić wodę, zmniejszyć ogień do średniego i gotować do połowy ugotowanego przez około 10 minut. W razie potrzeby możesz również wstępnie obrać ziemniaki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ziemniaków przygotuj sos. Obierz czosnek i przepuść przez prasę. Wymieszaj z majonezem. Zetrzyj ser.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie pierścienie lub półpierścienie. Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż w nim cebulę na złoty kolor. Musisz okresowo mieszać cebulę, aby się nie przypaliła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Spuść wodę z patelni, lekko ostudź ziemniaki. Jeśli użyto dużych lub średnich ziemniaków, pokrój każdą bulwę na pół. Jeśli użyto małych ziemniaków, możesz użyć ich w całości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sos czosnkowo-majonezowy do ziemniaków, delikatnie wymieszaj dużą łyżką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W naczyniu do pieczenia ułóż ziemniaki z majonezem w pierwszej warstwie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie smażona cebula.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I posyp równomiernie serem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Powtórz ponownie wszystkie warstwy w tej samej kolejności. Wyślij do piekarnika w 180 stopniach na 30 minut. (czas i temperatura mogą się różnić, skup się na możliwościach piekarnika). Alternatywnie możesz przykryć formę ziemniakami folią, piec przez 30 minut, a następnie usunąć folię i pozostawić, aż ser się zrumieni. Z odmiany ziemniaków czas pieczenia może wzrosnąć lub odwrotnie. Możesz sprawdzić gotowość ziemniaków za pomocą wykałaczki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp gotowe danie ulubionymi ziołami i posyp mieloną papryką. Intensywność pieczenia Skórki serowej określ według własnych upodobań.

istnieje wiele opcji gotowania ziemniaków w piekarniku, proponuję jedną z nich.

ziemniaki można gotować w skórce lub obrane.

ser do tego dania można użyć dowolnego smaku.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy