ryż z cebulą i jajkiem

obfity i aromatyczny ryż z cebulą i jajkiem na patelni! Ryż z zieloną cebulą i jajkiem to obfite i samowystarczalne danie. Idealny na rodzinny obiad lub kolację. Podawaj jako dodatek lub jako samodzielne danie!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 45 % 30 g
węglowodany 46 % 31 g
406 kcal
IG: 3 / 97 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ryż z cebulą i jajkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Najważniejsze są wysokiej jakości zboża. Ryż może mieć dowolny kształt: okrągły lub długoziarnisty, ale zawsze od niezawodnego producenta. Takie zboże nie zawiera gruzu i obcych zanieczyszczeń, a także nie zawiera larw muszek zbożowych. Weź dowolny olej roślinny, ale ponieważ będziemy na nim smażyć, olej musi być rafinowany, aby nie palił się na patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim ryż należy dobrze spłukać pod bieżącą wodą, najlepiej za pomocą sita. Płucz, aż woda będzie całkowicie czysta. Z ryżem należy zmyć całą skrobię, wtedy okaże się krucha i nie zamieni się w owsiankę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż ryż do rondla, zalej przefiltrowaną wodą w tempie, że musisz wziąć 2 szklanki wody na jedną szklankę ryżu. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie, najpierw doprowadzając do wrzenia na dużym ogniu, a następnie na minimalnym ogniu pod pokrywką, aż do całkowitego ugotowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas gotowania ryżu pokrój wstępnie umytą cebulę na małe kawałki. Jeśli nie masz świeżej cebuli, możesz dodać suszoną zieloną cebulę, a także inne świeże zioła według własnych upodobań.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i posiekaj czosnek. Przepuściłem go przez prasę, ale można go również posiekać nożem lub zetrzeć na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź patelnię, najlepiej nieprzywierającą, wlej olej i krótko podgrzej przez 2-3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj czosnek, smaż przez 1-2 minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj ryż i dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij wcześniej dobrze umyte jajko. Weź większe jajko, najlepiej domowe z jasnopomarańczowym jajkiem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Intensywnie mieszaj szpatułką, aby jajko było równomiernie rozłożone wśród ryżu i miało czas na gotowanie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj posiekaną cebulę na patelnię.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smaż jeszcze przez 5-7 minut. W razie potrzeby dodaj danie lub dodaj 1 łyżkę. łyżka sosu sojowego - w tym przypadku danie będzie przypominać danie kuchni chińskiej.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj danie od razu jako samodzielne lub jako dodatek do mięsa, ryby lub kurczaka. Smacznego!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy