skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ryż z cebulą i jajkiem? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Najważniejsze są wysokiej jakości zboża. Ryż może mieć dowolny kształt: okrągły lub długoziarnisty, ale zawsze od niezawodnego producenta. Takie zboże nie zawiera gruzu i obcych zanieczyszczeń, a także nie zawiera larw muszek zbożowych. Weź dowolny olej roślinny, ale ponieważ będziemy na nim smażyć, olej musi być rafinowany, aby nie palił się na patelni.
Krok 2:
Przede wszystkim ryż należy dobrze spłukać pod bieżącą wodą, najlepiej za pomocą sita. Płucz, aż woda będzie całkowicie czysta. Z ryżem należy zmyć całą skrobię, wtedy okaże się krucha i nie zamieni się w owsiankę.
Krok 3:
Włóż ryż do rondla, zalej przefiltrowaną wodą w tempie, że musisz wziąć 2 szklanki wody na jedną szklankę ryżu. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie, najpierw doprowadzając do wrzenia na dużym ogniu, a następnie na minimalnym ogniu pod pokrywką, aż do całkowitego ugotowania.
Krok 4:
Podczas gotowania ryżu pokrój wstępnie umytą cebulę na małe kawałki. Jeśli nie masz świeżej cebuli, możesz dodać suszoną zieloną cebulę, a także inne świeże zioła według własnych upodobań.
Krok 5:
Obierz i posiekaj czosnek. Przepuściłem go przez prasę, ale można go również posiekać nożem lub zetrzeć na drobnej tarce.
Krok 6:
Weź patelnię, najlepiej nieprzywierającą, wlej olej i krótko podgrzej przez 2-3 minuty.
Krok 7:
Dodaj czosnek, smaż przez 1-2 minuty.
Krok 8:
Dodaj ryż i dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Ubij wcześniej dobrze umyte jajko. Weź większe jajko, najlepiej domowe z jasnopomarańczowym jajkiem.
Krok 10:
Intensywnie mieszaj szpatułką, aby jajko było równomiernie rozłożone wśród ryżu i miało czas na gotowanie.
Krok 11:
Dodaj posiekaną cebulę na patelnię.
Krok 12:
Smaż jeszcze przez 5-7 minut. W razie potrzeby dodaj danie lub dodaj 1 łyżkę. łyżka sosu sojowego - w tym przypadku danie będzie przypominać danie kuchni chińskiej.
Krok 13:
Podawaj danie od razu jako samodzielne lub jako dodatek do mięsa, ryby lub kurczaka. Smacznego!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g