skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować galaretkę z kurczaka z żelatyną? Przygotuj składniki. Każda część kurczaka nadaje się do galaretowatego mięsa, wziąłem uda i podudzia. Odpowiednie są również skrzydła, nogi i inne części z kośćmi. Zawierają substancje o właściwościach żelujących. Możesz gotować galaretkę z piersi, jako bardziej dietetyczną opcję. W takim przypadku żelatynę należy wziąć 2 razy więcej, ponieważ pierś praktycznie nie zawiera substancji żelujących.
Krok 2:
Umyj kurczaka, włóż do odpowiedniego rondla, zalej zimną wodą. Postaw patelnię na małym ogniu, poczekaj, aż się zagotuje.
Krok 3:
Użyj łyżki cedzakowej, aby usunąć piankę. Zmniejsz ogień i gotuj kurczaka przez 1 godzinę.
Krok 4:
Umyj i obierz marchewki i cebulę. Możesz umieścić zwykłą cebulę bez obierania, bezpośrednio w łusce, co nada bulionowi piękny złoty odcień. Moja żarówka jest fioletowa, wyczyściłem ją.
Krok 5:
Włóż całą cebulę i marchewkę do bulionu. Gotuj przez kolejne 15-20 minut.
Krok 6:
Następnie dodaj sól do bulionu i dodaj przyprawy: mielony czarny pieprz, groszek, liście laurowe, ziarna pieprzu. Gotuj przez kolejne 10-15 minut. Kurczak powinien być bardzo dobrze ugotowany, aby mięso łatwo oddzielało się od kości. Przebij go nożem, aby sprawdzić gotowość.
Krok 7:
Wyjmij kurczaka z bulionu, ostudź. Bulion przecedzić przez sito. Częściowo usunąłem tłuszcz z bulionu łyżką, ponieważ okazał się dość bogaty. Wyrzuć cebulę i możesz użyć marchewki do dekoracji gotowego galaretki.
Krok 8:
Żelatynę zalać 50 ml zimnej przegotowanej wody, pozostawić na 10 minut na pęcznienie.
Krok 9:
Następnie włóż żelatynę do umiarkowanie gorącego bulionu. Dokładnie wymieszaj bulion, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Krok 10:
Obierz i posiekaj czosnek. Możesz go pokroić, zetrzeć lub przepuścić przez prasę.
Krok 11:
Uwolnij mięso z kurczaka z kości, podziel na włókna lub kawałki. Możesz go przeciąć nożem. Umieść w formie przygotowanej na galaretkę. Jeśli gotujesz galaretkę na wakacje, możesz ułożyć marchewki, jajka na twardo, warzywa na wierzchu.
Krok 12:
Rozdrobniony czosnek równomiernie rozprowadź na mięsie. Ostrożnie wlej bulion do formy. Wymieszaj mięso w bulionie widelcem, aby równomiernie się na nim rozprowadzić. Pozwól galaretce całkowicie ostygnąć, a następnie włóż ją do lodówki w celu dalszego zestalenia. Zajmie to kilka godzin, jeszcze lepiej zostawić go na noc. Podawaj galaretkę z kurczaka schłodzoną, z musztardą lub chrzanem. Smacznego!
aby uzyskać danie z użyciem żelatyny, należy najpierw namoczyć żelatynę w zimnej przegotowanej wodzie. Im zimniejsza woda, tym lepiej. Żelatynę w arkuszach można po prostu włożyć do miski z wodą. Przed namoczeniem sproszkowanej żelatyny najpierw spłucz naczynia zimną wodą, aby kryształy nie przykleiły się do dna. Ważne jest, aby wlać żelatynę w proszku wodą i nie wlewać jej do wody. W przeciwnym razie nie można uniknąć grudek. Następnie pozwól żelatynie pęcznieć (dokładny czas jest podany na opakowaniu).
spuchnięta żelatyna jest podgrzewana do 70-80 stopni. W żadnym wypadku nie należy go doprowadzać do wrzenia!. W temperaturze 100 °C masa staje się włóknista i lepka, białko kolagenowe jest niszczone, a żelatyna traci swoje właściwości żelujące.
ciecz, z którą miesza się rozpuszczoną żelatynę, powinna mieć mniej więcej taką samą temperaturę jak roztwór żelatyny. Wraz ze spadkiem temperatury żelatyna może natychmiast koagulować, tworząc grudki i tak zwane nici żelatynowe. Jeśli późniejsze ogrzewanie zgodnie z recepturą jest niepożądane, uważnie obserwuj, czy nie ma takiej różnicy temperatur.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g