zupa szprotowa w sosie pomidorowym z ziemniakami i ryżem

budżet, ze zwykłych produktów, najsmaczniejszy! Zupa szprotowa w sosie pomidorowym z ziemniakami i ryżem to prosty, ale bardzo apetyczny przepis na pierwsze danie. Gotuje się go na wodzie, jest uważany za lekki pokarm i jest wytwarzany z warzyw, które są zawsze pod ręką.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 67 % 6 g
39 kcal
IG: 50 / 50 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować zupę szprotową w sosie pomidorowym z ziemniakami i ryżem? Przygotuj składniki. Dokładnie umyj warzywa pod bieżącą wodą za pomocą pędzla, a następnie osusz. Wybierz wysokiej jakości szprot, smaczny, od zaufanego producenta. Każdy ryż jest odpowiedni-Okrągły, Długi, parzony, który jest. Zamiast wody możesz użyć bulionu rybnego lub warzywnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz marchewki, a następnie zetrzyj na grubej lub średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ryż dokładnie spłucz w kilku wodach, aby usunąć nadmiar skrobi-wtedy nie skleja się podczas gotowania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj wodę lub bulion. Włóż do niego ziemniaki, marchewkę, liść laurowy i sól. Ponownie zagotuj na średnim ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy woda się zagotuje, dodaj umyty ryż.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj patelnię pokrywką, podczas gdy powinna pozostać mała szczelina, aby para mogła uciec — jest to ważne podczas gotowania potraw z ryżem, w przeciwnym razie mogą uciec. Gotuj zupę na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj szprot w pomidorach do zupy. Gotuj przez kolejne 5 minut na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i odstaw na około 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej zupę do misek i podawaj, posypując posiekanymi ziołami, jeśli chcesz. Smacznego!

zamiast ryżu w zupie można użyć dowolnego innego zboża, na przykład gryki, prosa, jęczmienia jęczmiennego. A nawet makaron.
jeśli dodasz świeże pomidory, będzie zdecydowanie smaczniejszy. 
lepiej podawać takie danie z chlebem żytnim lub chrupiącymi grzankami.
jeśli dodasz kapustę i buraki do pozostałych składników, otrzymasz wspaniały Barszcz.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Szprot Bałtycki - 137   kcal/100g
  • Szprot wędzony na gorąco - 162   kcal/100g
  • Szprot kaspijski - 191   kcal/100g
  • Szprot pikantnego solenia - 154   kcal/100g
  • Szprot słony - 137   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy