Sałatka z kurczakiem i papryką

pyszne, proste, soczyste, jasne, satysfakcjonujące, z ostrinką! Sałatkę z kurczakiem i papryką można przygotować na obiad - dobrze się syci, a jednocześnie jest niezwykle lekka i prosta! Jego główną atrakcją jest gorący sos pieprzowo-przyprawowy, który gotuje się na patelni.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 15 g
tłuszcze 24 % 7 g
węglowodany 24 % 7 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i papryką? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Szalotka jest bardziej odpowiednia do tej sałatki, ale jeśli nie można jej kupić, można ją zastąpić zwykłą cebulą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filet z kurczaka umyć, oczyścić z folii. Gotuj całe filety we wrzącej osolonej wodzie do miękkości (około 35 minut). Wewnątrz mięso powinno być tak białe jak na zewnątrz. Strząśnij gotowy filet z wody i pokrój w kostkę lub mniejsze paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj pietruszkę, strząśnij z wody i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce połącz filet z kurczaka, paprykę i cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz przygotuj wszystkie składniki do dressingu. Koncentrat pomidorowy można zastąpić świeżym pomidorem, który należy obrać i zetrzeć. Należy pamiętać, że ze względu na koreańską przyprawę dressing i cała sałatka są dość ostre, podobnie jak marchewki w stylu koreańskim. Jeśli nie chcesz tej ostrości, zastąp przyprawę zwykłą solą, pieprzem i papryką w proporcjach do własnych upodobań.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni połącz koncentrat pomidorowy, sos sojowy, olej roślinny i mieszankę przypraw.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj i podgrzej wszystko razem na średnim ogniu, aż sos się zagotuje. Gotuj sos przez kilka minut przy ciągłym mieszaniu. Nie próbuj osiągać pełnej jednorodności-mniej gęsty olej roślinny nadal unosi się na powierzchnię, a masa pomidorowa opada na dno.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej gorący sos do salaterki do kurczaka i warzyw i wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp sałatkę posiekanymi ziołami. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli lubisz kolendrę, możesz dodać ją razem lub zamiast pietruszki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pozostaw sałatkę na 2 godziny w lodówce,a następnie podawaj. Jeśli chcesz, nie wkładaj sałatki do lodówki, ale podawaj natychmiast na ciepło. Jak dla mnie, tak ciepła wersja jest smaczniejsza nawet bez nalegania. Smacznego!

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy