skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z kurczakiem i papryką? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Szalotka jest bardziej odpowiednia do tej sałatki, ale jeśli nie można jej kupić, można ją zastąpić zwykłą cebulą.
Krok 2:
Filet z kurczaka umyć, oczyścić z folii. Gotuj całe filety we wrzącej osolonej wodzie do miękkości (około 35 minut). Wewnątrz mięso powinno być tak białe jak na zewnątrz. Strząśnij gotowy filet z wody i pokrój w kostkę lub mniejsze paski.
Krok 3:
Paprykę obrać z nasion i łodygi i pokroić w paski.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 5:
Umyj pietruszkę, strząśnij z wody i drobno posiekaj.
Krok 6:
W misce połącz filet z kurczaka, paprykę i cebulę.
Krok 7:
Teraz przygotuj wszystkie składniki do dressingu. Koncentrat pomidorowy można zastąpić świeżym pomidorem, który należy obrać i zetrzeć. Należy pamiętać, że ze względu na koreańską przyprawę dressing i cała sałatka są dość ostre, podobnie jak marchewki w stylu koreańskim. Jeśli nie chcesz tej ostrości, zastąp przyprawę zwykłą solą, pieprzem i papryką w proporcjach do własnych upodobań.
Krok 8:
Na patelni połącz koncentrat pomidorowy, sos sojowy, olej roślinny i mieszankę przypraw.
Krok 9:
Wymieszaj i podgrzej wszystko razem na średnim ogniu, aż sos się zagotuje. Gotuj sos przez kilka minut przy ciągłym mieszaniu. Nie próbuj osiągać pełnej jednorodności-mniej gęsty olej roślinny nadal unosi się na powierzchnię, a masa pomidorowa opada na dno.
Krok 10:
Wlej gorący sos do salaterki do kurczaka i warzyw i wymieszaj.
Krok 11:
Posyp sałatkę posiekanymi ziołami. Ponownie wszystko dobrze wymieszaj. Jeśli lubisz kolendrę, możesz dodać ją razem lub zamiast pietruszki.
Krok 12:
Pozostaw sałatkę na 2 godziny w lodówce,a następnie podawaj. Jeśli chcesz, nie wkładaj sałatki do lodówki, ale podawaj natychmiast na ciepło. Jak dla mnie, tak ciepła wersja jest smaczniejsza nawet bez nalegania. Smacznego!
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g