pierogi ziemniaczane z ziemniakami i smalcem

niedrogie, apetyczne, ze zwykłych potraw, na obiad! Pierogi z ziemniakami i smalcem są nie gorsze niż te gotowane z mielonym mięsem. Są równie obfite i smaczne. Pierogi ziemniaczane, podobnie jak mięso, można przygotować na przyszłość, zamrażając w lodówce.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 34 % 14 g
węglowodany 56 % 23 g
230 kcal
IG: 42 / 0 / 58

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierogi z ziemniakami i smalcem? Najpierw przygotuj ciasto, będzie na wrzącej wodzie. Jak zrobić ciasto? Zagotuj wodę, wlej ją do miski, dodaj sól, wlej olej roślinny. Dodaj przesianą mąkę i zagnieść dość ciasne gładkie ciasto: najpierw wymieszaj łyżką, a następnie rękami, na stole posypanym mąką. Uformuj kulkę, zawiń w folię i odłóż na bok, aby odpocząć podczas gotowania nadzienia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Dobrze umyj, obierz i zetrzyj ziemniaki na grubej tarce. Cebulę obrać i posiekać. Pokrój świeży smalec w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia w misce, sól do smaku. Zamiast czosnku w proszku możesz wziąć 3-4 ząbki świeżego czosnku i przepchnąć go przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Z ciasta uformuj kiełbasę i podziel nożem na małe, równe kawałki. Otrzymasz 20-30 sztuk, w zależności od wielkości pierogów. Posyp je mąką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozwałkuj kawałki ciasta na tortille za pomocą wałka do ciasta. Nałóż na nie niewielką ilość nadzienia. Uformuj pierogi w klasyczny sposób: złóż na pół, ściśnij krawędzie jak pierogi i przymocuj dwa końce kółkiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W ten sposób uformuj pierogi z całego ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podpal garnek z dużą ilością wody. Gdy woda się zagotuje, Posol ją i ułóż pierwszą partię pierogów. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu po wynurzeniu przez 5 minut. Możesz również dodać suche przyprawy (na przykład włoskie zioła) lub liść laurowy do wody.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowe pierogi łyżką cedzakową na talerz i posmaruj masłem. Ugotuj następną partię. Lepiej gotować w małych partiach, aby pierogi swobodnie unosiły się na patelni, a następnie nie sklejają się i nie przyklejają do dna. Pierogi można również wrzucić do durszlaka i pozostawić do ostygnięcia, aby się nie sklejały.

niezwykłe pierogi z soczystym nadzieniem ziemniaczanym o smaku czosnku-wykonane po prostu z niedrogich produktów. Rozpieszczaj swoich krewnych tym daniem, za co bardzo Ci podziękują i poproszą o suplementy. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy