jęczmień z gulaszem

nie kłopotliwe w przygotowaniu i bardzo smaczne danie! Jęczmień z gulaszem to wspaniała opcja na rodzinny obiad, poza tym danie jest niedrogie, nie wymaga specjalnych kosztów i wysiłku w przygotowaniu. Warzywa dodadzą koloru, a czosnek i zioła będą miały niesamowity smak!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 56 % 14 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed przystąpieniem do gotowania musimy namoczyć jęczmień perłowy w zimnej wodzie przez godzinę. Napełnij jęczmień tak, aby woda pokrywała go o 1,5-2 centymetry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Po określonym czasie spuść wodę. Wyślij jęczmień do rondla, wlej 3 szklanki wody i umieść na dużym ogniu na kuchence. Po ugotowaniu zmniejsz piec do minimum i gotuj jęczmień pod półzamkniętą pokrywką przez około 50-60 minut. Okresowo otwieraj pokrywkę i mieszaj zawartość patelni, aby płatki nie przypaliły się do dna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania zbóż sprawdź, czy w garnku jest wystarczająco dużo wody. Jeśli piec jest włączony nieco więcej niż minimum, woda może zagotować się wcześniej niż zamierzony czas. W takim przypadku dodaj bardzo mało wrzącej wody do garnka i kontynuuj gotowanie, aż płatki będą gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj wszystko inne do przygotowania potrawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Opłucz warzywa, liście laurowe i zioła pod bieżącą wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój marchewki w cienkie koła, a następnie koła można przeciąć na pół. Odpowiednie jest również krojenie na małe kostki, w przepisie zrobiłem to w ten sposób. Posiekaj cebulę niezbyt grubo, a czosnek pokrój ręcznie dowolnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W słoiku z gulaszem zwykle na wierzchu zawsze znajduje się zamrożony tłuszcz. Użyjemy go do smażenia warzyw. Jeśli nie ma tłuszczu lub jest go bardzo mało, użyj 2 łyżek oleju roślinnego. Zbierz tłuszcz łyżką i wyślij na patelnię.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj tam również cebulę i marchewkę. Wyślij smażone warzywa na dużym ogniu. Nie zapomnij ciągle mieszać wszystkiego, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że cebula i marchewka się przypalą. Pieczenie Zajęło mi około minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż gulasz na małe kawałki (możesz to zrobić widelcem, łyżką lub nożem).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij kawałki mięsa i liść laurowy na patelnię, wymieszaj i gotuj przez około minutę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj jęczmień perłowy do mięsa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj pół szklanki wody. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do średniego i gotuj naczynie przez 10 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Spróbuj jęczmienia jęczmiennego na soli. Dlaczego musisz spróbować dokładnie pod koniec gotowania i nie solić wcześniej? Zwykle gulasz sam w sobie jest lekko słony i możliwe, że sól wystarczy. Jeśli nie ma wystarczającej ilości soli, dodaj sól do smaku. Dodaj również swoje ulubione przyprawy i przyprawy (w przepisie zastosowano ziele angielskie i mieloną słodką czerwoną paprykę). Posyp jęczmień z gulaszem drobno posiekanymi ziołami, wymieszaj i pozostaw na około 5 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Aromatyczne i bardzo satysfakcjonujące danie jest gotowe!

używając tak prostych produktów, jak jęczmień i gulasz, możesz bardzo smacznie i satysfakcjonująco nakarmić całą rodzinę!

zaleca się podawanie dania na gorąco. Zaoferuj mu świeże warzywa lub sałatkę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Gulasz wieprzowy - 349   kcal/100g

Podobne przepisy