skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed przystąpieniem do gotowania musimy namoczyć jęczmień perłowy w zimnej wodzie przez godzinę. Napełnij jęczmień tak, aby woda pokrywała go o 1,5-2 centymetry.
Krok 2:
Po określonym czasie spuść wodę. Wyślij jęczmień do rondla, wlej 3 szklanki wody i umieść na dużym ogniu na kuchence. Po ugotowaniu zmniejsz piec do minimum i gotuj jęczmień pod półzamkniętą pokrywką przez około 50-60 minut. Okresowo otwieraj pokrywkę i mieszaj zawartość patelni, aby płatki nie przypaliły się do dna.
Krok 3:
Podczas gotowania zbóż sprawdź, czy w garnku jest wystarczająco dużo wody. Jeśli piec jest włączony nieco więcej niż minimum, woda może zagotować się wcześniej niż zamierzony czas. W takim przypadku dodaj bardzo mało wrzącej wody do garnka i kontynuuj gotowanie, aż płatki będą gotowe.
Krok 4:
Przygotuj wszystko inne do przygotowania potrawy.
Krok 5:
Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Opłucz warzywa, liście laurowe i zioła pod bieżącą wodą.
Krok 6:
Pokrój marchewki w cienkie koła, a następnie koła można przeciąć na pół. Odpowiednie jest również krojenie na małe kostki, w przepisie zrobiłem to w ten sposób. Posiekaj cebulę niezbyt grubo, a czosnek pokrój ręcznie dowolnie.
Krok 7:
W słoiku z gulaszem zwykle na wierzchu zawsze znajduje się zamrożony tłuszcz. Użyjemy go do smażenia warzyw. Jeśli nie ma tłuszczu lub jest go bardzo mało, użyj 2 łyżek oleju roślinnego. Zbierz tłuszcz łyżką i wyślij na patelnię.
Krok 8:
Dodaj tam również cebulę i marchewkę. Wyślij smażone warzywa na dużym ogniu. Nie zapomnij ciągle mieszać wszystkiego, w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że cebula i marchewka się przypalą. Pieczenie Zajęło mi około minuty.
Krok 9:
Rozłóż gulasz na małe kawałki (możesz to zrobić widelcem, łyżką lub nożem).
Krok 10:
Wyślij kawałki mięsa i liść laurowy na patelnię, wymieszaj i gotuj przez około minutę.
Krok 11:
Dodaj jęczmień perłowy do mięsa.
Krok 12:
Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj pół szklanki wody. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz ogień do średniego i gotuj naczynie przez 10 minut.
Krok 13:
Spróbuj jęczmienia jęczmiennego na soli. Dlaczego musisz spróbować dokładnie pod koniec gotowania i nie solić wcześniej? Zwykle gulasz sam w sobie jest lekko słony i możliwe, że sól wystarczy. Jeśli nie ma wystarczającej ilości soli, dodaj sól do smaku. Dodaj również swoje ulubione przyprawy i przyprawy (w przepisie zastosowano ziele angielskie i mieloną słodką czerwoną paprykę). Posyp jęczmień z gulaszem drobno posiekanymi ziołami, wymieszaj i pozostaw na około 5 minut.
Krok 14:
Aromatyczne i bardzo satysfakcjonujące danie jest gotowe!
używając tak prostych produktów, jak jęczmień i gulasz, możesz bardzo smacznie i satysfakcjonująco nakarmić całą rodzinę!
zaleca się podawanie dania na gorąco. Zaoferuj mu świeże warzywa lub sałatkę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Gulasz wieprzowy - 349 kcal/100g