skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować kapuśniak ze świeżej kapusty z wieprzowiną? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Wieprzowina może być używana w dowolnej części. Na pierwsze danie zawsze biorę wieprzowinę z kością, aby bulion był najbardziej bogaty.
Krok 2:
Polej wieprzowinę wodą, podpal i zagotuj. Po podgrzaniu pojawi się pianka - należy ją usunąć. Gotuj wieprzowinę przez godzinę, aby mięso było miękkie. Następnie oddziel mięso od kości i pokrój na kawałki. Odcedź bulion. Bulion z mięsem wróć do ognia i ponownie zagotuj.
Krok 3:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na małe kawałki. Drobno posiekaj świeżą kapustę. Dodaj ziemniaki i kapustę do bulionu do mięsa i gotuj przez 15 minut.
Krok 4:
W tym czasie zajmij się smażeniem warzyw. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Zetrzyj marchewki i drobno posiekaj cebulę. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż posiekaną cebulę z marchewką przez 2-3 minuty.
Krok 5:
Pokrój pomidory w kostkę i włóż na patelnię. Dodaj również bardzo mało koncentratu pomidorowego. Nada bulionowi przyjemny odcień. Smaż wszystko razem, mieszając, przez 3-5 minut. Następnie włóż gotową pieczeń do rondla.
Krok 6:
Gotuj wszystko razem przez kolejne 10-15 minut. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Zdejmij gotową kapuśniak z wieprzowiną z ognia, przykryj i pozwól mu trochę zaparzyć.
Krok 7:
Podczas serwowania dodaj trochę świeżych ziół do talerza. Smacznego!
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g