kapuśniak ze świeżej kapusty z wieprzowiną

z prostych potraw, łatwe, proste, szybkie i bardzo smaczne! Kapuśniak ze świeżej kapusty z wieprzowiną jest zawsze smaczny, obfity i aromatyczny! Przygotowanie ich wcale nie jest trudne, każdy odniesie sukces za pierwszym razem. Świetne pierwsze danie kuchni rosyjskiej!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 44 % 4 g
węglowodany 22 % 2 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować kapuśniak ze świeżej kapusty z wieprzowiną? Przygotuj do tego wszystko, czego potrzebujesz. Wieprzowina może być używana w dowolnej części. Na pierwsze danie zawsze biorę wieprzowinę z kością, aby bulion był najbardziej bogaty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Polej wieprzowinę wodą, podpal i zagotuj. Po podgrzaniu pojawi się pianka - należy ją usunąć. Gotuj wieprzowinę przez godzinę, aby mięso było miękkie. Następnie oddziel mięso od kości i pokrój na kawałki. Odcedź bulion. Bulion z mięsem wróć do ognia i ponownie zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na małe kawałki. Drobno posiekaj świeżą kapustę. Dodaj ziemniaki i kapustę do bulionu do mięsa i gotuj przez 15 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie zajmij się smażeniem warzyw. Obierz cebulę i marchewkę i spłucz. Zetrzyj marchewki i drobno posiekaj cebulę. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i smaż posiekaną cebulę z marchewką przez 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój pomidory w kostkę i włóż na patelnię. Dodaj również bardzo mało koncentratu pomidorowego. Nada bulionowi przyjemny odcień. Smaż wszystko razem, mieszając, przez 3-5 minut. Następnie włóż gotową pieczeń do rondla.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj wszystko razem przez kolejne 10-15 minut. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Zdejmij gotową kapuśniak z wieprzowiną z ognia, przykryj i pozwól mu trochę zaparzyć.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas serwowania dodaj trochę świeżych ziół do talerza. Smacznego!

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy